Filmklubok és fesztiválok

Katarzyna Kozyra új filmjét vetítik a Ludwig Múzeumban

kozyra
Írta: film

A lengyel multimédia művész Katarzyna Kozyra új filmje, a Looking for Jesus budapesti bemutatója alkalmából filmvetítést és közönségtalálkozót szervez. A rendezővel a vetítést követően Szipőcs Krisztina,  Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese beszélget.

IDŐPONT: 2019. október 31. csütörtök 18.00

HELYSZÍN: Ludwig Múzeum, 1. emeleti előadóterem

Katarzyna Kozyra legújabb, Jézus nyomában című filmjében a kutató szerepébe bújik, aki Jeruzsálem utcáit járva Jézust keresi. A kezdő impulzust az adta, amikor a művész találkozott az ún. Jeruzsálem-szindrómával, azzal a hirtelen fellépő téveszmés betegséggel, amely minden évben közel 200 Szentföldre látogató embert érint. A Jeruzsálem-szindrómában szenvedő betegek bibliai szereplőkkel, gyakran magával Jézussal azonosítják magukat. Katarzyna Kozyra felkutatja és bemutatja ezeket a különleges egyéniségeket, akik mind menekülnek a hit megszokott, intézményesített keretei közül, felszabadultak a társadalmi kényszerek, konvenciók és minták alól és a hit kérdését egyéni módon közelítik meg, A film formátuma eltér a mozik közönsége által megszokottól: átmenet a dokumentumfilm, az útinapló és a művészfilm között.

Katarzyna Kozyra

Katarzyna Kozyra 1963-ban született Varsóban. Szobrász, fényképész, performansz-művész, filmrendező, videóinstallációk és művészeti akciók szerzője. A lengyel kortárs művészet vezető alakja, kritikai művei fontos kérdéseket járnak körbe, sőt sokszor vitát is generálnak a művészet szerepéről a társadalmi párbeszédben Kozyra munkái az emberi létezés alaptémáira irányítják a figyelmet: identitás és mulandóság, élet és halál, betegség és öregség, vallás és szex. Vizsgálja az emberi testhez kapcsolódó kulturális tabukat, valamint a társadalmi életbe ágyazott sztereotípiákat és viselkedési formákat. Gazdag és változatos életművében olyan alkotások szerepelnek, mint Az állatpiramis (1993), a Tavaszi áldozat című installáció, amelyet a 20. század egyik legfontosabb művének tekintenek, vagy Az álmok valóra válnak című hosszútávú művészeti projekt (2003-2008). 2012 óta dolgozik a Jézus nyomában című projekten.

A Ludwig Múzeumban 2007-ben bemutatott “IN ART DREAMS COME TRUE” című kiállításán egy Varsóban és Berlinben dokumentált projektet mutatott be, amely a női szerepeket és sztereotípiákat feszegette, megvalósításához a színház, a film, a popzene és az opera vizuális eszközeit egyaránt felhasználta.

Kozyra Magyarországon akkor lett igazán ismert, amikor a budapesti Gellért fürdőben rejtett kamerás videofelvételeket készített. A Férfi fürdő és Női fürdő című munkákban azt vizsgálta, hogy vajon megváltozik-e a nők vagy férfiak viselkedése a másik nemtől mentes környezetben.

A filmet angol nyelven, angol felirattal vetítjük, a beszélgetés nyelve angol.

A program a Katarzyna Kozyra Alapítvánnyal együttműködésben valósul meg.

További információ: https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/katarzyna-kozyra-tavaszi-aldozat?mc_cid=2c56161282&mc_eid=58aac3b5c1