Filmklubok és fesztiválok

FREESZEMLE #jancso100

jancsó
Írta: film

A Freeszfe Egyesület, a Marczibányi Téri Művelődési Központ, a Margit Negyed és a Budapesti Őszi Fesztivál közös fesztiválja szeptember 27. és október 1. között kerül megrendezésre a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

“Jancsónál azt tanultuk meg, hogy mi a szabadság. Vagy minek kéne lennie.”

Cserhalmi György

A Freeszfe Egyesület szeptember 27-től október 1-ig a Budapesti Őszi Fesztivál felkérésére programsorozattal készül, mellyel a centenárium alkalmából Jancsó Miklós szellemi örökségét ünnepli.

A Freeszemle Jancsó Miklós életműve és a vetítések kapcsán a jelenbe nyúló beszélgetésekre hívja az érdeklődőket: élő, érzékeny, emberi, társadalmi és nem utolsósorban alkotói problémákat megvitatni, méltón eszmét cserélni szemtanúkkal, szakértőkkel, történészekkel és az alkotókkal.

A programokon a részvétel díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

A regisztrációs linkek az egyes programoknál találhatók.

Ha betelik a létszám, várólistán lehet regisztrálni.

Kérjük, ha regisztrált és nem tud eljönni, mondja le a regisztracio@freeszfe.hu email címen. Egy perc, és beenged másokat!

SZEPTEMBER 27. HÉTFŐ

SEJ, A MI LOBOGÓNKAT  – Mélyi József művészettörténész előadása

17:00 Kamaraterem

Jancsó Miklós Fényes szelek című, 1968-ban készült filmjében fontos szerepet kapnak a dalok és táncok. Az 1947-es év történései az alkotásban úgy folynak egybe a hatvanas évek végének kérdéseivel, mint ahogy együtt jelenhet meg a Sej, a mi lobogónk és a Szépen úszik a vadkácsa, a kóló, a magyar néptánc, és a kortárs magyar koreográfia. Az előadás – a filmben hallható dalokból kiindulva – egyrészt a felhasznált motívumok eredetére világít rá, másrészt képet fest a film keletkezésének koráról, amelyben a népi gyökerek felkutatása és felmutatása ismét hangsúlyossá válhatott.

A dalok egy részét Hevesi László színművész citerán eljátssza, illetve elénekli színművész hallgatókkal

Regisztráció a programra: https://forms.gle/imWR3rNm6mYfv7ZVA

MOZART: DON GIOVANNI

19.00 SZÍNHÁZTEREM

Bemutató.

Sándor Dániel Máté (korábban az SZFE, jelenleg az Universität Mozarteum Salzburg végzős hallgatója) rendezése, fiatal színművészek és zeneakadémisták részvételével.

Don Giovanni – Rohonyi Barnabás

Leporello – Vizi Dávid

Donna Anna – Kronauer-Vida Anikó

Don Ottavio – Pál Botond

Donna Elvira – Takács Barbara

Masetto – Bánki Mihály

Zerlina – Cseke Lilla Csenge

Zongorán játssza: Laufer Szilvia

Koncertmester: Hörömpöli Anna

Zenekar: Sándor Anna, Gyodi Norbert, Paulovits Boglárka, Bélik Tamás, Bendes Bettina, Pethő Kriszta, Molnár Lily, Blaga Dávid, Kiss Norbert, Kutyifa Gergő, Kutas Mária, Kovács Áron, Winklár András, Ella Tege

Kórus: Magamnál jobban 2.0 – Cseh Róza, Gadanecz Éva, Gubucz Viktória, Juhász Hajnalka, Nádudvari Nóra, Olcsák Viktória, Szabó Gábor Bence, Szabó Zsófia, Szemere Katalin, Tajti Boglárka, Talyigás Anikó, Törley Katalin, Vágó Nándor, Váradi Gábor

Szövegkönyv: Vilmos Noémi, Sándor Dániel Máté, Juhász Bence

Jelmeztervező: Radványi Fruzsina, Osvárt Réka

Rendezőasszisztens: Tajti Boglárka

Rendező: Sándor Dániel Máté

Karmester: Juhász Bence

Az előadást két részben játsszuk, hossza körülbelül 3,5 óra.

Az űrlap teteje

Regisztráció: https://forms.gle/SR4PN3aocky6mLFd6

 

22 00 – től JÓKEDVŰ VIRRASZTÁS

A Freeszfe Egyesület Jancsó Miklós 100. születésnapján együttlétre, beszélgetésre, éjszakai filmvetítésekre várja a barátokat, tanítványokat, a közönséget.

HŐSÖK TERE (VETÍTÉS) -– SZUBJEKTÍV TÖRTÉNELMI MESE

22.30 SZÍNHÁZTEREM

Hitler és Rákosi, Pacelli bíboros és Brezsnyev is tiszteletét tette, persze nem egyszerre. Volt, amikor több ezer biciklit áldottak meg egyszerre, máskor alacsonyan szálltak a Vörös csillag-alakzatban a gépek, de indult pincérfutóverseny is a Hősök teréről. Kádár itt bagatellizálta el ötvenhatot, Orbán itt magasztalta 25 éve Nagy Imrét: az ötvenes években híradósként induló Jancsó Miklós gigamontázsa egy hely történetén keresztül meséli el a magyar huszadik századot.” Halmos Máté Index 2014.

 Regisztráció: https://forms.gle/fefHcoGaAaQy4bun7

 LEVEGŐT! 

00:00 KERT

A SzFE másodéves fizikai rendező osztályának szabadtéri előadása, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. Koncepció Regős Simon.

 Regisztráció: https://forms.gle/K1kxCyNeHetbKHPg8

 NEKEM LÁMPÁST ADOTT KEZEMBE AZ ÚR PESTEN (VETÍTÉS)

(1998, 103 perc)

00.30 SZÍNHÁZTEREM

“Végre egyszer nem akad majd senki széles e hazában, aki ne értené Jancsó Miklós új filmjét. Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, jelenti be a rendező, és ezzel a fénnyel aztán minden sötétet bevilágít. Nem lehet ennél jelenidejűbb film, belépni az utcáról a moziba csak annyi, mintha a reklám alatt kimennél sörért a konyhába….

Sokan próbálkoztak már, sokféle művészeti ágban és zsánerben, megragadni, mi is történt itt a kilencvenes években, hát most megvan, Jancsó Miklós megcsípte. Mi pedig végre beértük Jancsót, együtt vagyunk, és ez most jó nekünk. Mert a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten – úgy, ahogy van, egy frenetikus frász, akarom mondani: farce, és ez maga az üzenet: tessék bátran röhögni, életen-halálon, bűneinken és közerkölcseinken.” Bori Erzsébet, Filmvilág 1999.02.

Regisztráció: https://forms.gle/J4ZadLQEZDt6mNf67

 SZEPTEMBER 28. KEDD

 A SZÍNMŰVÉSZET, MINT SZABAD ALKOTÓMŰVÉSZET

17.00 KAMARATEREM

Kerekasztal beszélgetés a színészi alkotóművészetről, a színművészet szabadságáról, a szabadság eszközeiről. A kiindulópont Latinovits Zoltán Jancsó Miklósnak írt levele.

Résztvevők: Cserhalmi György, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és fiatal színművészek.

Regisztráció: https://forms.gle/fMwjDaQ3apLoe7bH8

 SZERELMEM, ELEKTRA (VETÍTÉS)

19.30 SZÍNHÁZTEREM

Gyurkó Lacival való szorosabb együttműködésünkből eredt a Magyar Elektra című filmem ötlete. Talán a legszínházibb filmem. Törőcsik Mari volt a főszereplője, még Major Tamás is alakított benne egy kisebb szerepet. A Gyurkó darab arról szólt, hogy felejteni kell. Annak a színpadi megfogalmazása volt, amit Kádár hirdetett meg: “aki nincs ellenünk, az velünk van.” Tehát Laci darabja arra szólított fel, hogy békéljünk meg. Mint nem először, az én történetem a kiinduló anyaghoz képest egészen más lett. Nálam nem Elektra áll bosszút, hanem a Nemezis; azaz a nép. A zsarnok nem akar elpusztulni és ezért őt a nép gyűri le. Ezért ilyen patetikus. A legvége is a vörös helikopterekkel egy költői megfogalmazása vagy inkább látomása annak, hogy a forradalom örökké él.” (Csendes kiáltás – Bacsó Péter beszélgetései Jancsó Miklóssal ,1994)

 „HOL ZSARNOKSÁG VAN, OTT ZSARNOKSÁG VAN”? 

20.00 SZÍNHÁZTEREM

Báron György filmesztéta beszélget a 80. születésnapját szeptemberben ünneplő Kende János operatőrrel és Cserhalmi Györggyel.

Regisztráció: https://forms.gle/8KDBfXDxoQBjR1eu6

LEVEGŐT! 

22.00 KERT

Az SZFE másodéves fizikai rendező osztályának szabadtéri előadása, melyet részben a Szerelmem, Elektra inspirált. Koncepció: Regős Simon.

Regisztráció: https://forms.gle/PAmA2D82NSxGGyvc9

SZEPTEMBER 29. SZERDA

JANCSÓ MIKLÓS, A DOKUMENTARISTA –

ROMA TÁRGYÚ DOKUMENTUMFILMEK VETÍTÉSE 

16.00 ÚJKLUB

Zöld az erdő, zöld a hegy is (150 perc)

19:00 Megöltétek ártatlan családom (35 perc)

Látogatás (40 perc)

21:00 KINYÍLÓ VAGY BEZÁRULÓ KAPUK?

Beszélgetés a Magyarországon élő romák helyzetéről, lehetőségeiről az elmúlt harminc évben.

Meghívott vendégek: Daróczi Ágnes, Böjte József

Regisztráció: https://forms.gle/kR6G7tfbiiGJZavHA

 

KÉT ORLANDO

15.30 KAMARATEREM

Egy téma, két megközelítés. Az egyik eredendően filmre tervez, a másik egy színházi előadást filmszerűen dokumentál.

15.30 ORLANDO

A mindenki által irigyelt és vágyott, örökifjú Orlando történetének totális újrarajzolása filmen.

A Dollár Papa Gyermekei Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás alkotópáros színházi műhelye. 2009 óta különleges helyszíneken, az adott tér sajátosságaira koncentrálva hoznak létre színházi előadásokat. Munkáikat minimalizmus, intimitás, eszköztelenség jellemzi, melynek fókuszában a színész emberi jelenléte, szabadsága és az adott pillanat valósága áll. Az általuk kifejlesztett egyedi munkamódszerrel klasszikusokat alakítanak maivá.

Virginia Woolf azonos című regényéből inspirálódva a forgatókönyvet írta: Kiss-Végh Emőke

Szereplők: Láng Annamária, Katona Péter Dániel, Kövesi Zsombor, Jenna Jalonen, Ördög Tamás, Dankó István, Rába Roland, Terhes Sándor, Kiss-Végh Emőke, Samudovszky Adrián, Stork Natasa, Zsótér Sándor, Török-Illyés Orsolya, Urbanovits Krisztina, Váradi Gergely, Major Erik, Georgita Máté Dezső, Mátray László, Schmied Zoltán, Ágoston Katalin, Kiss Tibor, Benczúr Emese, Varga Lana, valamint Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Jeney Luca Viktória, Kanyó Kata, Koós Boglárka, Kuttner Bálint, László Gáspár, Pásztor Dániel, Szécsi Bence és Ujvári Bors

Dramaturg: Sahin-Tóth Sára e.h.
Ruha: Kiss Tibor – Je Suis Belle
Zene: Krizso
Operatőr: Ofner Gergely
Segédoperatőr: Görög Ákos, Mészáros Péter, Tóth Endre Dániel
Hangmérnök: Gyula Márk, Kerekes Gábor, Maloschik Márk
Utómunka: Ofner Gergely
Hangutómunka: Kerekes Gábor
Grafika: Kavalecz Eszter
Smink a negyedik fejezetben: Vozák Tímea
Haj a negyedik fejezetben: Kerselits Nikolett
Producer: Ördög Tamás
Co-producer: Osváth Gábor

Rendező: Ördög Tamás

ORLANDO

17.00 KAMARATEREM

Fodor Orsolya egykor az SZFE, jelenleg az Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza Filia w Białymstoku negyedéves bábrendező szakos hallgatója, Virginia Woolf Orlando című művének adaptációját a Kincsem Palota romos terében valósította meg. Az előadás egysnittes felvétele látható.

 

Játszók: Bartos Ági, Barna Lilla, Dénes Emőke, Gyabronka József, Király Dániel, Major Erik, Nagyabonyi Emese, Szacsvai István, Tóth Zsófia

 

Adaptáció: Hirsch Máté

Dramaturg: Bódi Zsófia

Jelmez: Csiszér Csilla Viola

Díszlet: Vermes Nóra

Koreográfus: Barna Lilla

Zeneszerzők: Csernovszky Márk és Frank Toma

Zenészek: Ferge Lizi, Töreky Bori, Csernovszky Márk, Frank Toma

Fodrász: Zsupkó László

Fény: Major Mátyás

 

Hangmesterek: Farkas Benedek, Horváth Ábel, Keresztény Bonaventura

Operatőr: Farkas Áron és Sipos Bence

Focus puller: Nemes Sándor

Produkciós menedzser: Brixel-Szabó Flóra Bernadett

Rendezőasszisztens: Aradi Fanni

Rendező: Fodor Orsolya

 

19:30 EGY TÖRTÉNET SZUBJEKTÍV MEGKÖZELÍTÉSEI

A SZÍNHÁZI ELŐADÁS FILMES ADAPTÁCIÓJÁNAK ESZKÖZEI

Kerekasztal beszélgetés az alkotókkal.

 

Regisztráció: https://forms.gle/LAJxkQT7eWkdCJqEA

 

 

 

 

SZEPTEMBER 30. CSÜTÖRTÖK

 

JANCSÓ, A SZÍNHÁZI KALANDOR

17.00 KAMARATEREM

A film az életem. Közben: mellette, alatta, fölötte – nézőpont kérdése – zajlottak a szerelmeim: a házasságaim és a színház.”

“Nem akkor születik igazán színház mikor egyszerűen interpretálsz. A polgári színházban a nagy színész meg tud ragadni akkor is, ha végigjátssza szó szerint Hamletet. Mégis számomra a színház: más. Egy élő, eleven játék.”

(Csendes kiáltás – Bacsó Péter beszélgetései Jancsó Miklóssal,1994)

 Jancsó Miklós, noha nem tartotta magát színházrendezőnek, mégis tizenhat előadást rendezett, és utólag talán fontosabbak e kalandok, mint ahogy a kortársak akkor megítélték. Beszélgetés a 25. Színházról, a Blődli Színházról és a Kecskeméti Színház Jancsó-korszakáról.

Meghívott vendégek: Galkó Balázs, Ladik Kati, Tordai Teri, Vándorfi László

A beszélgetést Nánay István vezeti.

Regisztráció: https://forms.gle/GzAUzkWTpKGyuvTt5

JANCSÓ MIKLÓS, A DOKUMENTARISTA –

ZSIDÓ TÁRGYÚ DOKUMENTUMFILMEK VETÍTÉSE

14.00 ÚJKLUB

Kövek üzenete (275 perc)

Maradékok (15 perc)

19.00 

Jelenlét I-III. (45 perc)

Elmondták-e? (48 perc)

Zsoltár (46 perc)

21:30 RÉSZE-E A ZSIDÓ KULTÚRA,

A HOLOKAUSZT A NEMZETI ÖNISMERETNEK?

Meghívott vendégek — Gábor György, Frölich Róbert, Böjte József

Regisztráció: https://forms.gle/FRZvHEef9BigWipv7

OKTÓBER 1. PÉNTEK

TARR BÉLA MESTERKURZUS FILMEK 

16.00 SZÍNHÁZTEREM

Augusztus óta közösen dolgozik a Freeszfe húsz hallgatója Tarr Béla útmutatásával rövidfilmjeiken. Mindenki a saját történeteit hozza, de metszéspontjuk: a konyha.

A kurzus keretében készült filmek vetítése után beszélgetés az alkotókkal.

Regisztráció: https://forms.gle/us3GZcjC9UiHh4YS6

 MAGYARORSZÁG 2011 (75 PERC)

19:00 SZÍNHÁZTEREM

Ez a film mindazon emberek összefogásából született, akik még mindig felelősséget éreznek a magyar film sorsa iránt. A magyar filmalkotók, a magyar filmes szakemberek, és a filmezést amúgy csak kiszolgáló, normálisan érdekből működő cégek mind őszintén, lelkesedéssel vettek részt ennek megvalósításában. Ez a film mindenfajta támogatás nélkül készült és ezen embereknek arról az elkötelezettségéről szól, hogy szeretik népüket, hazájukat és tisztelik az emberi méltóságot. Köszönet mindenkinek, aki ebben részt vett és külön köszönet mindazoknak, akik figyelmükkel kitüntetik ezt a filmet és szolidaritásukkal segítik a magyar film életben maradását.” Tarr Béla

MAGYARORSZÁG 2021 –  MI TÖRTÉNT AZ ELMÚLT 10 ÉVBEN? 

20.30 SZÍNHÁZTEREM

Beszélgetés az alkotókkal: Fliegauf Bence, Forgács Péter, Mészáros Márta, Pálfi György, Török Ferenc, Salamon András, Szabó Simon

Regisztráció: https://forms.gle/wgkyZcSgY6X5SG4E6