BFA

Felvételizőknek

Ha filmtörténetet és filmelméletet szeretnél tanulni, akkor az ELTE Filmtudomány Tanszék a legjobb választás, mert…

[tabs slidertype=”simple” fx=”slide”][tab]

Forgatási stáb…csak nálunk van egyedül az országban filmtudomány mesterképzés. Szinte egyedülálló módon a mesterszakos hallgatóinkat a képzésük folyamán egy-egy tutor patronálja. A tutorok feladata folyamatos konzultációk során tanácsokkal segíteni titeket a szakdolgozat elkészítésében.

A képzés folyamán az alap elméleti és filmtörténeti ismeretek mellett a legkülönfélébb filmelemző és filmkészítő szemináriumok közül is válogathattok, akár angol nyelven is.

[/tab] [tab]

…a nálunk megszerezhető elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása után szabadon elhelyezkedhettek a filmes szakma különböző területein (szaklapok, tanítás, filmgyártás, forgalmazás).
Hallgatóink közé tartozott például Kocsis Ágnes, Kenyeres Bálint és Nemes Gyula filmrendező, Winkler Nóra tv-s műsorvezető és Petrányi Viktória producer is.

[/tab] [tab]

…oktatóink nemzetközileg is elismert szaktekintélyek, akik nemcsak az akadémikus kutatásnak, de a filmszakmai közéletnek is meghatározó személyiségei.
Tanszékvezetőnk, Kovács András Bálint angol nyelven megjelent filmtörténeti monográfiájával (Screening Modernism: European Art Cinema, 1950-1980) 2009-ben elnyerte a legjobb filmtudományi könyv díját (Limina Award for Best International Film Studies Book 2009). Tanáraink között vannak Balázs Béla díjas filmkritikusok, mint Gelencsér Gábor és Hirsch Tibor, továbbá nálunk tanítanok olyan Balázs Béla díjas filmrendező-operatőrök, mint Hartai László, Ferenczi Gábor és Pálos György.

[/tab] [tab]

BFA
…az ELTE filmszakos hallgatójaként lehetőség nyílik a Budapest Film Academy költségtérítéses filmkészítő kurzusait elismertetni ELTÉ-s tanulmányaid részeként. A Budapest Film Academy kurzusain professzionális filmes körülmények között a szakma neves képviselőinek irányítása mellett ismerkedhetsz meg a filmkészítés egyes szakterületeivel.

[/tab] [tab]

Előadások…kipróbálhatod magad a mindig aktuális témához kapcsolódó házi konferenciáinkon is. Továbbá te is indulhatsz az ELTE Filmtudomány Tanszék színeiben az Országos Tudományos Diákköri Konferenciák versenyében, ahol hallgatóink mindig remekül szerepelnek a filmes szekcióban.

[/tab] [tab]

Forgatások…ha érdeklődsz a filmkészítés iránt, nálunk lehetőséged nyílik arra is, hogy betekintést nyerj a filmezés gyakorlati oldalába. Hallgatóink rendelkezésére áll a tanszék stúdiójának felszerelése: kamerák, lámpák, puska- és gombmikrofonok, melyekkel amatőr szinten kipróbálható, hogyan is működik egy forgatás. Minden szemeszterben indulnak filmkészítéssel kapcsolatos kurzusok, melyeken a gyártással, forgalmazással kapcsolatos ismereteket szerezhettek. Hallgatóink kisfilmjei sikerrel szerepelnek a hazai filmes fesztiválokon is. (1 , 2)

[/tab] [tab]

Udine…az itt végzett hallgatók megállják helyüket a nemzetközi színtéren is. Itteni képzésetek során lehetőség van az Erasmus-program keretén belül Európa más egyetemein (pl. Párizsban a Sorbonne-on, Utrechtben, Prágában, Groningenben) tanulni. Az udinei Far East Film Festival meghívásának köszönhetően szakunk néhány diákja minden évben részt vehet a távol-keleti pouláris film legfontosabb seregszemléjén. A nálunk végzett hallgatók közül többen külföldi doktori képzéseken folytatták tanulmányaikat Európa és Amerika egyetemein.

[/tab] [tab]

Filmes biciklitúra…az ELTE filmszakos hallgatójaként egy olyan közösség része lehetsz, melyben kipróbálhatod magad csapatjátékosként is, például nemzetközi konferenciák szervezése közben. Továbbá olyan baráti és szakmai kapcsolatokat köthetsz, melyek később meghatározóak lehetnek a szakmai életedben is. Tanszékünk egykori hallgatóiból álló baráti társaságok alapították a magyar filmtudományi és filmművészeti lapkiadás két meghatározó fórumát, a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóiratot és a Prizma filmművészeti folyóiratot is.

[/tab][/tabs]

 

[button link=”http://film.elte.hu/kepzesi-formak/” color=”silver”] Képzési formák a Filmtudomány Tanszéken »[/button]