Wikipedia, wickedpedia

Nem győzöm ismételgetni szakdolgozatíró szemináriumokon és konzultációkon, hogy a Wikipédia nem tartozik a tudományos írásműhöz felhasználható szakirodalmak körébe. Nagyon rossz fényt vet egy szakdolgozat szerzőjére, ha munkájának bibliográfiájában Wikipédia szócikkek szerepelnek hivatkozott forrásként. Hosszan lehetne ragozni, hogy mi minden kivetnivaló van ebből a szempontból a Wikipédiában, azonban mindennél jobban megvilágítja a helyzetet a “Bicholim-konfliktus” esete, mely nem régen került nyilvánosságra. A tanulság: a Wikipédia egy szavát se higgyük! Alapos forráskritika nélkül semmilyen adatot se használjunk innen igényes írásműben!
Újabb adalék Wikipédia ügyben:
Riporter: A Wikipédia oldaladon az van, hogy te csináltál koreográfiát a klipekhez, meg táncolsz. Te tényleg otthon táncolgatsz? Elég nehéz elképzelni.
Paul Thompson, a Franz Ferdinand dobosa: Hát mert nem is. Azt én írtam a Wikipédia oldalamra, mert az a hobbink, hogy hülyeségeket írunk oda, és az emberek meg elhiszik. Sőt, az a legjobb, amikor át is emelik, és tényként el kezd terjedni a világban. Például ez is kinőtte magát, és lassan tényként kezelik az emberek. De ez tök vicces, hogy meddig jut el egy ilyen a Wikipédia segítségével.
Forrás: http://index.hu/kultur/zene/fesztival/2013/08/12/franz_ferdinand
További Wikipédia-ismereti olvasnivalók:
The Seigenthaler Incident
Mi köze “valójában” a Wikipediának a tudományhoz és a filmhez?