Filmklubok és fesztiválok

10. KAFF versenyprogramja

KAFF 2011 hirdetes 210mm 210mm
Írta: film

Összeállt a 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és 7. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál verseny- és információs programja az előzsűrik döntései alapján.

Az Európai Animációs Játékfilm Fesztiválra nevezett alkotásokról Domonyi Rita, Katarína Minichová és Varga Zoltán döntöttek. Immár hetedik alkalommal az elmúlt két évben az európai kontinensen gyártott és a velünk párhuzamosan futó nemzetközi szemlék programjaiban sikerrel vetített filmek kerültek versenybe Kecskeméten, amelyek idén Spanyolországból a (részben a kecskeméti stúdióan készült) Chico & Rita, Franciaországból a Sztorizó Show (The Storytelling Show / Allez raconte!) és az Eleonóra titka (Eleanor’s Secret / Kérity, la maison des contes), illetve a cseh Jirí Barta bábfilmje, A padláson (In the Attic: Who Has a Birthday Today? / Na pude aneb Kdo má dneska narozeniny?). A TV-Speciálok versenyében olyan nagy érdeklődésre számot tartó rövidfilmeket láthatunk majd, mint a Quay fivérek Stanisław Lem-adaptációja, a Maszk (Mask / Maska), egy spanyol horror-paródia, a Vicenta és a lengyel Esterházy, amely egy „házy” nyúl csodálatos kalandjait követi nyomon. A kortárs animáció „fenegyerekének”, Phil Mulloynak a versenyfilmektől radikálisan eltérő, azokkal össze nem mérhető forma- és gondolatvilággal rendelkező, Viszlát, Mr. Christie! című egészestés kísérleti filmje a fesztivál információs programjában kapott helyet.

10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál Veressné dr. Kozma Ilona, Kecskeméti Kálmán és Tóth Pál alkotta háromtagú előzsűrije a versenybe nevezett 218 magyar filmet a fesztivál szabályzata alapján rögzített jogánál fogva a szerzői rövidfilmek és a TV-sorozatokmellett új kategóriákba sorolta. Így az idei fesztivál főtémája, a zene és animáció apropóján nevezett videoklipek saját verseny-, illetve információs blokkban szerepelnek júniusban, az elmúlt két évben készült diplomafilmek pedig önálló versenyprogramot alkotnak. A nagy számban nevezett alkalmazott animációs filmek, tehát a reklámok, a főcímek, a szignálok és a trailerek szintén mind megmérettetnek majd egymással a júniusi fesztiválon, ugyanis az előzsűri nem sorolta őket külön verseny- vagy információs programba. Ugyanakkor, az eddigi évek gyakorlatától eltérően, az előzsűri úgy határozott, hogy az animációszakos hallgatók évközbeni vizsgafilmjei, illetve a szakkörökön és a workshopokon készült diákmunkák idén nem versenyeznek egymással, hanem a „Diákfilm” nevet viselő kategóriában információs vetítésen mutatkoznak be.

Az előzsűrizés után a magyar filmes grémium tagjai közösen értékelték a fesztiválra nevezett filmeket és meséltek a zsűrizés mikéntjéről. A beszélgetés összefoglalóját a honlapunkon lehet elolvasni. http://www.kaff.hu/news/read/66

Az idei fesztivál hivatalos plakátját, illetve logját le lehet tölteni a fesztivál honlapjáról. http://www.kaff.hu/content/show/10

A versenyfilmek listáját a fesztivál honlapján olvashatják. http://www.kaff.hu/content/entries_in_competition/