Filmklubok és fesztiválok

SZERZŐI FILMKLUB KÖVETKEZŐ VETÍTÉSEI

ken-russell-rainbow
Írta: film

A RÁDAY KÖNYVESHÁZBAN (1092 Budapest, Ráday u. 27.) 2012-ben is folytatódik a Szerzői Filmklub. A vetítések minden CSÜTÖRTÖKÖN este 18.30-kor kezdődnek.

2012. május 17. csütörtök 18.30 – Ken Russell: SZIVÁRVÁNY (The Rainbow, 1989)
Meghívott előadó: Mátyás Péter filmesztéta
Ken Russell majd húsz évvel a Szerelmes asszonyok után visszakanyarodott D. H. Lawrence-hez 1989-ben, a Ssivárvány leforgatásával. Ez a visszakanyarodás voltaképp amolyan „mögékerülés” volt, mivel a Szerelmes asszonyok a Szivárvány folytatása, míg az előző regény Ursula családjának, a Brangwen famíliának a történetét meséli el, generációs családregény formájában, s ott ér véget, ahol a Szerelmes asszonyok elkezdődik. Bár az előzmények zömével adós marad a film: a rendező-forgatókönyvíró leoperálta az utolsó nemzedék (Ursula Brangwen) életét a családi sagáról, s az előzményeket eldobva Ursula fiatal éveire – a regény utolsó harmadára – koncentrált, lírai, szép és hatásos művet létrehozva.

A NYITOTT MŰHELYBEN (1122 Budapest, Ráth György u. 4.) a “Bevezetés Jacques Rivette, álomszínházába” című életműsorozat zajlik minden hónap első péntekjén (júniusban még lesz egy extra vetítés, majd folyatás még négy filmmel szeptembertől!)

2012. május 25. péntek 19.00 – Jacques Rivette: A párhuzamos élet színpadai – A tűz leányai 3. rész: NOROIT / ÉSZAKI SZÉL (Noroit, 1976) mf. 145′
Meghívott előadó: Sárosi Attila filmesztéta
 Jacques Rivette több filmje várta-várja a normális kereskedelmi forgalmazását… Ilyen például ez a – Magyarországon magyar felirattal először látható – Noroit / Északi szél (1976) is (melynek a címe egy afrikai, sivatagi szél nevére utal), s melyben Morag (Géraldine Chaplin) és Giula (Bernadette Lafont) profán és jelképes istennőként küzd a misztikus világhatalomért (vagy a jelképes Művészet feletti uralomért!)…” (Bikácsy Gergely: “Bolond Pierot moziba megy” című kötete nyomán)