Filmklubok és fesztiválok

SLOW CINEMA A DESIG HÉTEN

UncleBoonmee-Photo1
Írta: film

Élj lassabban! – Slow Design, hangzik a  szeptember 28-ától októberig 7-ig tartó Design Hét Budapest 2012 jelmondata. Az idei programsorban olyan alkotókat és közösségeket mutatnak be a rendezvényen, akiknek részben sikerült megtalálniuk a saját válaszaikat, illetve a kulturális, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság útján járnak, így kapott kitüntetett figyelmet a Slow Cinema is.

Az utóbbi két évtizedben a nemzetközi filmművészetben formálódóban van egy irányzat, melyet a kortárs filmkritika a „lassú film”, „kontemplatív film” megnevezésekkel illet. Nem előzmények nélküli ez a trend, hiszen a filmtörténet során mindig is jelen voltak olyan ellenáramlatok, melyek a film általános, Hollywood uralta fejlődésének domináns irányával szembe fordultak. Különböző avantgárd irányzatok, a modernista művészfilm minimalizmusa, vagy az ún. transzcendentális stílus az elmúlt évszázadban mind-mind részét képezték valamiféle lassú filmes tendenciának.

Az utóbbi években azonban több fórumon, elismert filmes lapokban csakúgy, mint rajongói weboldalakon felparázslott a vita azzal kapcsolatban, hogy mi is a lényege e trendnek. A Slow Cinema hívei szerint ez a kiüresedő és elbutuló hollywoodi fősodorral szemben a film mint művészet iránt rajongók menedéke, miközben szinte mindenki egyetért abban, hogy az irányzat egyik vezéralakja Tarr Béla.

A design héten vetített filmösszeállítás e trendbe nyújt betekintést, melynek – amint az a filmlistából is szembetűnő– az ázsiai filmművészet kiemelkedő színtere. A vetítések felvezetéskeént október 1-én 19.00 órától Vincze Teréz, tanszékünk adjunktusa tart bevezető előadást a Slow Cinema összeállításhoz Miért ’unalom’ a ’nagyszerű’ új neve? címen.

Az előadás és a filmvetítések helyszíne is a Cirko-Gejzír (1055 Budapest, Balassi Bálint utca 15-17).

A londoni férfi magyar nyelven, angol felirattal, a többi film eredeti nyelven, magyar felirattal kerül bemutatásra.

A belépés ingyenes, de jegyet kell foglalni a jegy@cirkofilm.hu email címen; a jegyeket az előadás kezdete előtt legkésőbb 30 perccel át kell venni a mozi pénztárában.