Filmklubok és fesztiválok

MittelCinemaFest

Matteo-Garrone-Reality
Írta: film

2012. november 5 és 14 között tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Közép-Európai Olasz Filmfesztivál, a MittelCinemaFest, mely az Olasz Kultúrintézet szervezésében, az Istituto Luce Cinecittà és a Puskin Mozi közreműködésével jön létre.

2012. november 5-14. között tizenkét film kerül bemutatásra a 2011/2012 folyamán készült gazdag filmtermésből válogatva. A fesztiválon számos vendég – rendezők és színészek – lesz jelen, hogy a magyar nézők és újságírók kérdéseire válaszoljon.

A nyitórendezvény alkalmából Matteo Garrone Reality című filmjét láthatják az érdeklődők, és találkozhatnak Nando Paone színésszel. A fesztivál további filmjei: Maternity Blues, rendezte Fabrizio Cattani (a vetítésen részt vesz a rendező és Osvárt Andrea), Csipkerózsika hosszú álma, rendezte Marco Bellocchio (a bemutatón jelen lesz a férfi főszereplő, Pier Giorgio Bellocchio), A tenger törvénye, rendezte Emanuele Crialese (vendég a női főszereplő, Donatella Finocchiaro), A tábornok és a gólya, rendezte Silvio Soldini (vendégünk a bemutatón), Állóhelyek a Paradicsomban, rendezte Carlo Verdone (vendégünk a bemutatón). Továbbá műsoron lesz A kartondoboz falu (rendezte: Ermanno Olmi), Nyugi! (r.Francesco Bruni), Wang érkezése (r. Marco és Antonio Manetti), Kryptonit a táskában (r. Ivan Cotroneo), Egy mészárlás regénye (r. Marco Tullio Giordana). A fesztivál filmjei között szerepel a népszerű színész-rendező Carlo Verdonéról készített Carlo! című dokumentumfilm, Gianfranco Giagni és Fabio Ferzetti munkája, a bemutatón jelen lesz Verdone és Giagni.

A filmeket olasz nyelven vetítik, magyar nyelvű szinkrontolmácsolással vagy angol felirattal.

A nagyjátékfilmek mellett válogatás látható a RIFF 2012 (Rome Indipendent Film Festival) és a Kalat Nissa Filmfesztivál 2012 rövidfilmjeiből.

Valamint a fesztivál keretében 2012. november 7-én, szerdán 18 órakor kerül sor az Olasz Kultúrintézetben (1088 Budapest – Bródy Sándor u. 8.) a Giffoni Film Fesztivált bemutató találkozóra. Az eseményen részt vesz Claudio Gubitosi, a Fesztivál művészeti vezetője.

A fesztivál pontos programja a Puskin mozi honlapján elérhető.

A Puskin mozi pénztárában már válthatók jegyek a vetítésekre.
Bővebb információ: Olasz Kultúrintézet  (Tel. +36 1 483 20 61;  ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it)