Filmklubok és fesztiválok

DOKUART VETÍTÉSEK

Írta: film

DokuArt filmvetítések

Szerdán, a Romakép Műhelyen, Mesterségek eltűnőben címmel időszakosan vándorló búcsúsokról lesz szó. Vendégek lesznek a filmek alkotói.

2014. március 12. szerda, 18 óra – Romakép Műhely – Határátlépések – Mesterségek eltűnőben

Romakép Műhely idei 12 alkalomból álló sorozata a Határátlépések címet viseli. A roma tematika kitágításával műfaji, formanyelvi, földrajzi értelemben is átlépés lesz a határokat a Romakép Műhely tavaszi filmklubjában. Folytatódnak az antropológiai képértelmezések társadalomtudósok, filmes szakemberek, és egyetemisták részvételével.

 

Mesterségek eltűnőben

Vetített filmek:

  • Szuhay Péter-Kőszegi Edit: Mesterségem címere (2002, részlet)
  • Szalay Péter: Nomad Plaza – Három vándor (2009)
  • Tari János: Ördögmalom (2007)

A filmösszeállítás olyan, időszakosan vándorló búcsúsokat (hintásokat, mutatványosokat) mutat be, akik származásuk szerint szintó cigányok. A válogatás érdekessége, hogy a háromféle megközelítés (antropológiai, kreatív dokumentumfilmes, etnográf) és a választott formanyelvi eszközök és elbeszélőmódok, az általuk kialakított értelmezési keretek bár érintkeznek, lényegileg eltérnek.

Miben és miért tűnnek másnak a búcsús nagycsaládosok életmódja, szakmai alázata, hagyománytisztelete, megélhetési gondjai, ha más „cigány mesterséggel”, modern vásározókkal vagy önmagában esnek vizsgálat alá? A kérdések megválaszolásában az alkotók segítenek.

Vendégek: Kőszegi Edit filmrendező, Szalay Péter filmrendező, Tari János etnográfus filmrendező

Műhelyvezető: Pócsik Andrea és Müllner András

Jegyárak: Diák/Nyugdíjas: 450 Ft, Felnőtt: 600 Ft

Bérlet: Diák/Nyugdíjas: 4950 Ft, Felnőtt: 6600 Ft

Csatlakozás FB-n.

A filmklubok jegybevételéből befolyó összeget a mozi fenntartására és üzemeltetésére folyik be.

 

2014. március 19. szerda, 18 óra – Romakép Műhely jövő heti előzetes – Határátlépések – Roma színház

Vetített filmek:

Emil Lotjanu: A cigánytábor az égbe megy (1976)

Ez alkalommal egy kultikus játékfilmet vetítünk 1976-ból. “A cigánytábor az égbe megy” főszerepeit nem roma orosz színészek játszották, a statisztériát viszont a moszkvai Roma Színház színészei, többségükben romák alkották. A vetítést követő beszélgetésen szó lesz a korai szovjet korszakban létesített roma nemzetiségi színház működéséről, a tőle elvárt és általa betöltött szerepről, továbbá tágabban a romákról alkotott orosz többségi képzeletről, melynek meghatározó irodalmi forrásai között Puskin “Cigányok“-ját és a szóban forgó film alapjául szolgáló Gorkij-kisepikát is számon tartjuk.

Vendégünk leningrádi és magyarországi romák között végzett terepmunkát, és az Oregoni Állami Egyetemen védi majd meg a fenti tevékenységgel kapcsolatos doktori téziseit.

VendégKatya Dunajeva kisebbségkutató

Műhelyvezető: Pócsik Andrea és Müllner András

Jegyárak: Diák/Nyugdíjas: 450 Ft, Felnőtt: 600 Ft

Bérlet: Diák/Nyugdíjas: 4950 Ft, Felnőtt: 6600 Ft

2014. március 11. kedd, 18.30 – A narancslé útja – facsarva, Brazíliából – Provident Székház (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 42-46.)

A narancslé útja – facsarva, Brazíliából

Magyar dokumentumfilm, 2013

Szerkesztő riporter: Bombera Krisztina

Rendezte és fényképezte: Vizi Attila

Az Európában elfogyasztott narancslé 80%-a Brazíliából származik, Magyarországra főleg Hollandiából érkezik. Az ital útja a fogyasztókig méltánytalansággal van kikövezve. “Három cég kezében van a teljes ipar minden üzleti döntése. A termelők képtelenek ilyen piaci körülmények között a túlélésre.”- mondja Reginaldo Vicentim, a Coagrosol Szövetkezet vezetője. A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy nemzetközi projekt keretében Brazíliában járt, hogy személyesen győződjön meg a narancslé ellátási láncának visszásságairól. Amiről azt gondolnánk, hogy távoli probléma, közelebb van, mint hinnénk! A vetítést követően meghívott hozzászólókkal szakmai kerekasztal-beszélgetés során a téma hazai vonatkozásairól is szó esik majd.

A kerekasztal résztvevői: Gulyás Emese Tudatos Vásárlók Egyesületének alapítója, Bombera Krisztina szerkesztő-riporter, Szabó Viktor Derecskei Gyümölcsös, Havita-Tész Szövetkezet.

A beszélgetést moderálja: Bognár Károly KÖVET Egyesület, külső kapcsolati igazgató.

A filmklub ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A vetítés helyszíne korlátozott befogadóképességű, ezért a jelentkezések sorrendjében töltik fel a helyeket.

Online jelentkezés

FB

2014. március 12. szerda, 18.00 – A nap árnyékában – OSA Archívum (1051 Budapest, Arany János u. 32.)

Az OSA Archívum Re: Verzio Film Series címmel a 10. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 6 legnépszerűbb filmjét vetíti le szerdánként, február vége és április eleje között. Ezen a héten a közönség és diák zsűri által is díjazott és legjobbnak ítélt filmet nézhetitek meg.

A nap árnyékában (In the Shadow of the Sun)

Angol feliratos brit dokumentumfilm, 84 perc, 2012

Rendező: Harry Freeland

Tanzániában azt terjesztik a varázslódoktorok, hogy az albínók testrészei gazdagságot és szerencsét hoznak. A közösségen belül “fehér szellemeknek” vagy “ördögöknek” nevezett albínókat övező babonás hit úgy megerősödött, hogy ma már félteniük kell az életüket. A hat éven át forgatott film két albínó férfi történetét mondja el, aki az előítéletek és a félelem közepette próbálja megvalósítani az álmait. Miközben növekszik az albínók ellen elkövetett brutális gyilkosságok száma, a 15 éves Vedastus csendes elszánással igyekszik folytatni a tanulmányait. Josephat Torner, aki a diszkrimináció elleni küzdelemnek szenteli az életét, úgy dönt, hogy elhagyja otthonát és felkeresi azokat a közösségeket, ahol gyilkosokat rejtegethetnek.

A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik! A belépés ingyenes!

A programról bővebben

Trailer

2014. március 18. kedd, 20 óra – Besence Open – Toldi Mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky u. 36-38.)

A Laokoon Filmmel együtt a Budoku szervezi a tavalyi IDFA-n is sikeresen szereplő Besence Open (Men With Balls) című magyar dokumentumfilm mozipremierjét. „Kovács Kristóf (Malaccal teljes, Willkommen) harmadik rendezése ismét egy különleges történet a már-már a rendező védjegyének számító kalandos, humorban és drámában egyaránt bővelkedő stílusban elmesélve.”

Besence Open

színes, magyar dokumentumfilm, 68 perc, 2013

rendező-forgatókönyvíró: Kovács Kristóf

A Baranya-megyei elfeledett zsákfaluban, Besence 126 lakosából, 102 (beleértve a polgármestert) roma, 98%-uk munkanélküli. Az agilis polgármester, Ignácz József minden lehetséges pályázati forrást megragad, melyek közül kettőt – egy kertészeti programról, illetve egy teniszpálya építéséről szólót – el is nyer a falu. Itt kapcsolódott a történetükbe Kovács Kristóf, hogy három éven át kövesse a falu és a teniszpálya, egyúttal a falubéliek oktatásával megbízott nyugdíjas teniszedző, Karibá nem mindennapi sorsát.

Belépőjegy: 1.000 Ft

A filmet angol felirattal vetítik.

A programhoz itt lehet csatlakozni.


Kino Kombat Online – 1 hétig 5 film online

Hogyan lehet fölvenni a harcot igazságtalan társadalmi rendszerekkel, diktátorokkal és hamis ideológiákkal? Mi lenne, ha a kamera a segítség? A Kino Kombat filmjei ezen elv mentén készülnek és egy hétig elérhetőek lesznek a DocAlliance oldalán.

Mától vasárnapig, 5 szociálisan elkötelezett filmet nézhető meg online a március 17- 23. között, 7. alkalommal megrendezésre kerülő One World Romania Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjából.

A filmekről bővebb információ és maguk a filmek itt találhatóak.