Filmklubok és fesztiválok

OROSZ ZSIDÓ FILM

mazsike_új_logó
Írta: film

BARANGOLÁS AZ OROSZ ZSIDÓ FILM TÖRTÉNETÉBEN

A Barangolás az orosz zsidó film történetében című, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület filmes – előadássorozatának záró rendezvénye 2014. április 23-án, szerdán, 18 órakor a Bálint ház földszinti nagytermében lesz (1065. Budapest, Révay utca 16.)

ZSIDÓSZERENCSE

(Jewish Luck) 1925, 99 perc

című némafilm kerül, melyet zongorán kísér Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista

A film előtt rövid bevezetőt mond:

dr. Bárdos Judit filmesztéta és

dr. Geréb Anna filmtörténész

Goszkino – Zsidó Kamaraszínház, 1925, 99 perc

Rendező: Alekszej Granovszkij

Díszlettervező: Natan Altman

Operatőr: Eduard Tissze

Főszereplők:

Szolomon Michoelsz, Tamara Adelcheim, Moiszej Goldblat

A moszkvai Állam Zsidó Színház (GOSZET) alapító-rendezőjének és színészeinek mozgóképe, Iszaak Babel novelláinak motívumaiból. Az író egyben a filmbéli szövegek (inzertek) szerzője is.

Bergyicsevben, néhány kudarcos kísérlet után hősünk, Menachem Mendel, új foglalkozást választ, miután véletlenül kezébe kerül egy kérő listája a gazdag menyasszonyokról. Felcsap hát házasságközvetítőnek. Nagy álmokkal indul missziójára, egész Amerikát el akarja látni menyasszonyokkal. Első akciója máris sikerrel kecsegtet – ám keserves lesz a vége: egy félreértés miatt két menyasszonyt boronál össze.

A legnépszerűbb, legsikeresebb orosz zsidó némafilmről álljon itt egy tömör mondat Molnár Gál Pétertől: „Dokumentatív konzervje a film Granovszkij színházi stílusának: a keserű groteszknek, a gúnyos pátosznak és a nevetést sírással csereértékben működtető érzékenységnek.”

Belépő: 700 Ft, kedvezményes jegy 560 Ft.