Diákok munkáiról

LICHTER – NEW YORK

hungarianbanner4
Írta: film

Kortárs magyar kísérleti filmes programsorozat New Yorkban

Idén júniusban New York egyik kultikus underground mozija, a Spectacle Theater ad otthont a kortárs magyar kísérleti filmet bemutató válogatásnak. Az Emlékezés gyakorlata: Lichter Péter és a kortárs magyar kísérleti film címen futó programot négyszer fogják levetíteni, először ezen a héten, szerda este. Az utolsó alkalommal, június 26-án Lichter Péter személyesen fogja bemutatni a filmeket és a pályatársak eddigi életművét. A film.elte.hu honlapon való megjelenés apropója: Lichter Péter és Klausz Péter a filmszak hallgatója volt, Lichter Péter jelenleg pedig doktoranduszként végzi tanulmányait.

A programleírásban Szalay Dorottya filmtörténész az alábbiakat írja: „A magyar kísérleti film pályái több irányba nyitottak a nyolcvanas évek elején.” – írja Hegyi Lóránd 1983-as összefoglaló cikkében. Harminc évvel később sincs ez másként, a magyar kísérleti film nem tűnt el, és – ahogy azt a nemzetközi trendekhez való kapcsolódás is mutatja – közel sem elhermetizált jelenség. Ideiglenes fórumvesztésének két lehetséges útja: a részleges hátraarc, avagy a képzőművészeti szektortól elkülönülő, új terület meghódítása.

Az alábbi linken érhető el a vetítéshez összeállított előzetes: https://vimeo.com/129090040

A körülbelül 80 perces programban az alábbi filmek kerülnek levetítésre:

Lichter Péter filmjei:

No Signal Detected (2013)

Polaroidok (2015)

Look Inside The Ghost Machine (2012)

Pure Virtual Function (2015)

Rimbaud (2014)

 

Kortárs magyar válogatás:

Nemes Gyula: Letűnt világ

Buharov testvérek: Hotel Tubu

Mundruczó Kornél: Kis Apokrif No.1

Klausz Péter: Hanna

További információk:

Spectacle Theater – http://www.spectacletheater.com/an-exercise-in-remembering-peter-lichter-and-the-contemporary-hungarian-experimental-cinema/

FB – https://www.facebook.com/SpectacleTheater