Diákok munkáiról

BuSho

Ricsi
Írta: film

ELTE filmszakos zsűri és sikerek a BuSho-n

Ahogy azt a BuSho-járók már megszokhatták, az Országos Diákzsűri idén is kiosztotta a díjait. Ezúttal az ELTE filmszakos hallgatóiból, Asmon Stellából, Gór Fanniból és Martin Marcellből álló zsűri annyira erősnek találta a versenyprogramot, hogy egy helyett három díjat is megszavaztak, műfajok szerint.

A legjobb kísérleti filmnek az amerikai Deborah Stratman Hacked Circuit című alkotását választották „a filmes hang szeretetének egyedi bemutatásáért és finom metaforáiért”. A legjobb animációnak az angol Daisy Jacobs The Bigger Picture-je bizonyult, „kivételesen erős tartalmi és magával ragadó formai jegyeiért”. „A fekete humor, a precízen kidolgozott történet, ugyanakkor az egyéni interpretáció lehetőségének kombinációjáért” ítélték a legjobb fikciós rövidfilmnek Hermán Árpád Ól című filmjét.

A legjobb alakítás díját a főszerepet játszó Steinbach Richárd színészi munkája elismeréseként Hörcher Gábor (az ELTE filmszak volt diákja) Ricsi című filmje kapta, amelyben egy srác börtönbüntetése megkezdése előtti utolsó otthon töltött napját kísérhetjük végig.

A nemzetközi zsűri színészi alakítást elismerő díja mellett a Ricsi a főtámogató Visegrádi Alap különdíját is elnyerte, amelyet a legjobbnak ítélt cseh, lengyel, magyar vagy szlovák versenyfilm kaphatott meg, immár a második alkalommal. A rendező beszédében elsősorban főszereplőjének mondott köszönetet, akinek tehetsége mellett az elszántságát is dicsérte, amellyel igyekszik kitörni a szegénységből. Ahogy Hörcher Gábor mondta, reméli, hogy ez a nyilvánvalóan neki is szóló két díj megerősíti őt ebben a törekvésében.