Filmklubok és fesztiválok

Pszichonauták

psiconautas_kisebb
Írta: film

a Pszichonauták nyerte a 14. Anilogue fesztivál fődíját

Spanyol film, a Pszichonauták – Az elveszett gyerekek című alkotás kapta az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját, míg A levágott kezű lány című francia filmnek különdíjat ítélt oda a zsűri. A legjobb rövidfilmet idén először 2000 euróval jutalmazták, melyet a svéd Joanna Rytel Tűzről pattant anyák című alkotása nyerte. A közönségdíjat Alberto Vazquez Decorado című animációja érdemelte ki.

A holland Vessela Dantcheva, az észt Hardi Volmer és a magyar Vácz Péter rendezők alkotta zsűri Alberto Vázquez és Pedro Rivero spanyol alkotók Pszichonauták – Az elveszett gyerekek (Psiconautas, los ninos olvidados) című filmjének ítélte a legjobb egészestés animációnak járó fődíjat, derült ki az Uránia Nemzeti Filmszínházban szombat este tartott díjkiosztón. Szürreális animációjukban egy ökológiailag elpusztított szigetről próbál kijutni az apja halála miatt haraggal teli Birdboy és a kalandvágyó kis hölgy, Dinky. A film erősen társadalomkritikus, beszél a világ és környezetünk elpusztításáról, az elidegenedésről, valamint az ember saját démonaival való küzdelméről.

psiconautas_kisebb

A kategória különdíját a francia Sébastien Laudenbach első egészestés animációja, A levágott kezű leány (La Jeune Fille sans mains) című alkotása kapta. A film a Grimm-testvérek azonos című meséjének adaptációja, melyben egy szegény molnár alkut köt az ördöggel és ennek egy véletlen folytán a lánya is részese lesz.

levagottkezulany2_kisebb

A rövidfilmek között idén 30 film szállt versenybe, köztük számos magyar alkotás is. A háromtagú nemzetközi zsűri – Jean-Christophe Soulageon francia filmproducer; Mihai Mitrica, a romániai Anim’est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és igazgatója és Milorad Krstic rendező – az idén Joanna Rytel svéd alkotó Tűzről pattant anyák (Moms on Fire) című alkotását ítélte a legjobbnak, így ő nyerte a legjobb rövidfilmnek járó 2000 eurós díjat. A zsűri különösen értékelte a film tabudöntögető bátorságát, ahogy egy szokatlan témához nyúl, továbbá a figurák kidolgozásmódját és a stop motion animáció magas szintű alkalmazását.

moms-on-fire_1_photo-tim-maarse

A zsűri különdíjjal jutalmazta Lauri Järvenpää finn alkotó Féregjárat (Wormhole), Terri Matthews brit animációs A bot rossz vége (The Wrong End of the Stick), valamint az ugyancsak finn Elli Vuorinen Fájós szemek az örökkévalóságig (Sore Eyes for Infinity) című rövidfilmjét. A közönségdíjat Alberto Vazquez spanyol alkotó Decorado című animációja érdemelte ki.

A 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált november 23-27. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban, az Art+ moziban és a Szlovák Intézetben rendezték meg. A fesztivál öt napja alatt tizenhárom új egész estés alkotást és csaknem 200 rövidfilmet láthatott a közönség.