Info

BÉKÉS ITALA 90

bekesitala_2
Írta: film

BÉKÉS ITALA 90 ÉVES

Békés Itala Kossuth– és Jászai Mari-díjas színésznő (mestervizsgás női szabó) 1927. március 23-án született Debrecenben. 1950-ben végzett a Színiakadémián, 1958-tól a Madách Színház tagja, 2002 óta az Örkény Színházban is játszik. Több mint 160 filmben és tévéfilmben láthattuk, köztük olyan ismert alkotásokban, mint a Szomszédok, az Abigél, a Linda, a Felmegyek a miniszterhez, a Pénzcsinálók vagy a Csoda Krakkóban. Legutóbb Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas filmjében Zsóka takarítónőként pajzán álmát mondja el, és pasizási tanácsokat osztogat a fiatal, enyhén autisztikus főszereplőnőnek.

A 90 éves Békés Italával alig lehet időpontot egyeztetni. Hajnalig dolgozik, de korán reggel már talpon van, lemezfelvételt készít, rendezi a Madách Színház Tolnay Szalonjában hamarosan nyíló életműkiállítás anyagát, rendszeresen tornázik, és alig várja, hogy beköszöntsön a meleg és újra kielboatba ülhessen és evezhessen a Dunán.

A 90 éves Kossuth- és Jászai Mari-díjas Békés Itala igazi színészdinasztiából származik. Nagypapája testvére, Békés Gyula híres művész és színigazgató, olasz édesanyja, Rita Furlani némafilmes színésznő volt. Édesapja Békés István, polihisztor író és irodalomtörténész, nővére Békés Rita a Vígszínház színésznője, ikerbátyja Békés András pedig az Operaház főrendezője volt.

Itala művészetét a színházi munkáján kívül legjobban az jellemzi, hogy rendkívül sok újdonságot hozott létre, aminek számos követője lett, már 1952-ben kreatív játékokat készített. Egyszemélyes Színházat és Gondolatiskolát alapított, Magyarországon elsőként mutattak be ikerbátyjával pantomimszámot – bel-és külföldön nagy sikerrel -, tánctanító lemezt készített, könyveket ír, „Festeni még nem festettem, de nagyon szeretnék! De nem csak azt festeném, amit látok, hanem amit gondolok.”

A Testről és Lélekről című filmmel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon örült Enyedi Ildikó felkérésének, akivel kölcsönösen nagyon szeretik és tisztelik egymást. Az Arany Medve-díjas filmben Zsóka takarítónőként pajzán álmát mondja el, és pasizási tanácsokat osztogat a fiatal, enyhén autisztikus főszereplőnőnek. Igen visszafogottan játszik, ugyanakkor a tartása, egy szemvillanása is sokat elárul.

Mindig vidám, sugárzik belőle az életkedv, kérdésünkre elárulja, hogy azért, mert jóban van önmagával, de ebben sok munkája van, „azt nem adják ingyen”- ahogy mondja. „A kritikákat is figyelni kell, hogyan látnak engem, abból is lehet tanulni.” Tanácsként végül ezt fogalmazza meg: ”Látom az élet összes borzalmát és szépségét is, az élet ilyen, ezt kell elfogadni!”

A Testről és Lélekről című film országosan látható a hazai mozikban, a Békés Itala gazdag életművét bemutató kiállítás március 23-án nyílik a Madách Színház Tolnay Szalonjában, és meglepetésként bemutatják Szaltó mortále – Ha még egyszer 80 éves lehetnék című, 22 számból álló nagylemezét.