Diákok munkáiról Info

FORECASTING A BROKEN PAST

Forecasting_Nicoline van Harskamp, Your's in Solidarity, 2012, production still from The Gathering
Írta: film

Az OFF-Biennále Budapest részeként:

Forecasting a Broken Past
Can Altay, Andy Holden, László Gergely,  Kaszás Tamás, Katarina Šević
, Nicoline van Harskamp – Kurátor Soós Borbála (az ELTE BTK Filmtudomány Tanszék volt hallgatója)

Megnyitó: szeptember 27, szerda, 18.30 – 21:00 óráig
Nyitvatartás: 2017. szeptember 28  – október 28.
hétfőtől – péntekig  10 – 18 óráig
szombaton 10 –15 óráig

Cím: aqb Project Space, 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.

Hogyan építsünk jobb közösségeket a jövő számára? Az elmúlt időkben a politikai szókincsünk szavai kiüresedtek, jelentésük megváltozott, és a lehetőségeik, hogy segítsék ezt a küldetést, megfogyatkoztak. A kommunizmus, a közösség, a civil társadalom, a részvétel, az önfenntarthatóság és a “jobb jövő” fogalmaival rendre visszaéltek, ezért annyira korrupttá váltak, hogy manapság szinte használhatatlanok. Miként tudnánk innen előrelépni? Természetesen elhagyhatnánk ezeket a szavakat újakért cserébe, de a fürdővízzel a gyereket is kiöntenénk, megadóan félredobva a kemény küzdelmek hosszú történetét.

Alternatív megoldásként ez a kiállítás sajátos történelmi beszámolók segítségével gondolja át, és ruházza fel új értelemmel ezeket az elhasználódott fogalmakat. Ahelyett, hogy új fogalmakat formálna, a kiállítás segíti bizonyos attitűdök visszanyerését és előmozdítását történelmünkből.

ForecastinG_Andy Holden, Maximim Irony! Maximum Sincerity, 1999-2003, Towards a Unified Theory of MI!MS, 2013, film still

Az egyes művészek munkái nagyobb kutatási projektek eredményei, amelyek az elmúlt évszázad különböző történelmi mozgalmait használják kiindulópontjukként. Egy épületen esetleg földterületen keresztül vizsgálják ezeket, és azon a közösségen keresztül, amelyhez tartozott. De olyan csoportok tagjai is előkerülnek, amelyeket közös elképzelések és koncepciók kapcsolnak össze. Ezeket az esettanulmányokat alaposan és részletesen vizsgálva, a projektek értékes stratégiákat kínálnak. Habár azóta, különböző okok miatt, a közösségek megváltoztak és a régi mozgalmakat elhagyták, küzdelmeik mégis valahogy relevánsak maradtak és jelen vannak a kollektív emlékezetünkben. A művek nem a pár jól ismert utópisztikus példát használják, nem a mindig címerre tűzött, sokszor használt és újraképzelt motívumokat erősítik, hanem gyakran inkább személyes anekdotákra és történelmi pillanatokra építenek.

A kiállításon szereplő változatos hangok olyan közösségekről szólnak, amelyek közös alapálláson és törekvéseken alapulnak. A különböző modernista utópisztikus, avantgárd, marxista, anarchista, vagy akár naiv tinédzser stratégiákról szóló beszámolók megosztása lehetőséget nyújt arra, hogy ezeket az energiákat átmentsük kortárs gondolkodásmódokba.

A közösségépítés nem más, mint kollektív küzdelem és megosztott idő eredménye, amelyben tétünk van.

*A kiállítás címe (Egy Elrontott Múlt Előrejelzése) Can Altay műve, aki azt javasolta, hogy “a mű a cím, szavak sorozata, fizikai jelenlét helyett”.

További információ: az OFF-BIENNÁLE weboldalán

A megnyitó Facebook-eseménye:
https://www.facebook.com/events/1795301233843218/