Filmklubok és fesztiválok

FRISS HÚS NEVEZÉS

friss hus 4.0_1
Írta: film

6. Friss Hús rövidfilmfesztivál – meghosszabbított nevezési határidő

December 10-ig még lehet jelentkezni a jövőre hatodik alkalommal megrendezett Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválra. Az eseménysorozatra 2018. április 3. és 8. között kerül sor Budapesten, a Toldi moziban. A szervezők 2016. január 1. után készült külföldi és magyar rövidfilmekből válogatják ki a fesztivál filmjeit. Idén két új kategóriában is lehet nevezni. 

A szervezők meghosszabbították a nevezési határidőt a 6. Friss Hús rövidfilmfesztiválra. December 10-ig még normál nevezési díjakkal lehet nevezni a versenyprogramba.

A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre vágyó alkotók közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre telt házasak, és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek.

A Friss Hús magyar válogatásának filmjei évről évre eredményesen szerepelnek világszerte. Az 2016-os Friss Hús különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje sorra halmozta a nemzetközi fesztiválsikereket, majd Oscar-díjat is nyert. A hazai közönségnek a Friss Húson bemutatkozó filmek gyakran kerülnek be Cannes, Szarajevó, illetve egyéb A kategóriás nemzetközi fesztiválok versenyprogramjába.

A rövidfilmfesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

Ahogy tavaly is, az animációs és az élő szereplős filmek külön kategóriában versenyeznek. A fesztivál utolsó napján a magyar versenyben a következő díjakat osztják ki: a legjobb élő szereplős film, a legjobb animáció, a legjobb férfi színész, a legjobb színésznő, a legjobb 30 év alatti rendező díja, illetve a Daazo különdíja. A nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, illetve a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről. A 2018-as fesztiválon késő esti vetítéseken találkozhatnak a nézők az utóbbi idők legjobb LMBT-témájú kisfilmjeivel, és horrorszekciónak is örülhetnek a műfaj rajongói. E két új szekcióban is közönségdíjat osztanak ki.

Nevezni az alábbi címen lehet:
https://filmfreeway.com/festival/FrissHus

Díjak:

  • A legjobb magyar élő szereplős rövidfilm 500.000 Ft-os pénzdíjat nyer.
  • A legjobb magyar animációs rövidfilm 500.000 Ft-os pénzdíjat nyer.

A nevezés feltételei:

  • Maximum 35 perces játékidő.
  • Műfaji és technikai megkötés nincs.
  • Az alkotás 2016. január 1. után készült.
  • A filmet korábban nem nevezték a Friss Hús rövidfilmfesztiválra.

Nevezési határidők és díjak:

  • Határidő: 2017. november 30. (nevezési díj a magyar versenyben: $15)
  • A nemzetközi verseny nevezési feltételeiről a fenti címen lehet tájékozódni.