Filmajánló

Európai Moziéjszaka: Női séfek nyomában

séfek
Írta: film

December első hetében 54 európai városban rendezik meg az Európai Moziéjszakát. Az európai filmkultúra sokszínűségét ünneplő esemény budapesti helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, ahol december 6-án 19:30-tól a gasztronómiáé lesz a főszerep. A Női séfek nyomában című francia gasztrofilm vetítését követő beszélgetés vendégei Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint a “Chili és Vaníliát” jegyző Mautner Zsófi és Jókuti “Világevő” András gasztrobloggerek.

A belépés díjtalan, jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével lehet nyerni. A kvízjáték erre a linkre kattintva érhető el: http://bit.ly/Europai-Moziejszaka-Urania-JATEK
A játékban 2019. december 3. 12:00 óráig lehet részt venni, a nyerteseket emailen értesítjük.

Az Európai Moziéjszaka hagyománya 2018-ban indult a Creative Europe MEDIA kezdeményezésére és az Europa Cinemas társszervezésében azzal a céllal, hogy a rendkívül sokszínű és gazdag európai filmkultúra nagy, közös ünnepe legyen. A filmszerető közönség díjmentes, közönségtalálkozókkal kísért vetítéseken találkozhat a MEDIA alprogram keretében támogatott európai filmekkel és az általuk képviselt európai értékekkel. Az Uránia-beli vetítés és beszélgetés egy különleges témát ölel fel: a nők helyzetét a kortárs gasztronómia világában.

A konyha a hétköznapokban többnyire a nők birodalma, a konyhaművészet legbefolyásosabb sztárjai mégis férfiak. A Női séfek nyomában című film (facebook.com/FemmesChefs/) annak ered a nyomába, hogy miért van ez így, és hogyan látják ezt a kétarcúságot a szakma szereplői. Vérane Frédiani rendezőnő téma iránti érdeklődését a TIME magazin egyik 2013-as, nagy port kavart címlapsztorija keltette fel, amely „Étkek istenei” címen gyűjtötte össze a világ leghíresebb séfjeit, akik között sajnálatosan egyetlen nő sem kapott helyet. Frédiani nyakába vette a világot, és Franciaországtól Peruig, illetve az Egyesült Államoktól Kínáig felkereste a fine dining és a gasztrozsurnalizmus számos képviselőjét. Szóra bírta többek között Anne-Sophie Pic, Dominique Crenn, Barbara Lync és Alice Waters séfeket, akik nemcsak a hivatásukkal kapcsolatos sztereotípiákról és konyhafőnöki karrierjükről meséltek neki nagy örömmel, hanem arról is, miről szól számukra a konyhaművészet és a Michelin-csillag, és vajon jobbá tehető-e a világ a gasztronómia által.
A szemléletformáló filmről, amely Magyarországon először az Urániában kerül mozivászonra, a vetítés után a hazai gasztrovilág nagyágyúi, Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf, valamint Chili & Vanilia – Mautner Zsófi konyhája oldalt jegyző Mautner Zsófi és Jókuti Világevő András gasztrobloggerek beszélgetnek.

Az Európai Moziéjszaka a Creative Europe MEDIA támogatásával valósul meg, társszervező az Europa Cinemas. Az Uránia-beli esemény együttműködő partnere a Francia Intézet / Institut français de Budapest és a Kreatív Európa Iroda (facebook.com/KreativEuropaIroda)
A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal vetítjük.

További részletek az eseményről: https://urania-nf.hu/esemenyek/1695/2019/12/06/europai-moziejszaka-2019-noi-sefek-nyomaban