Filmklubok és fesztiválok Könyv / DVD

Filmvetítéssel egybekötött könyvbemutató a Bem moziban!

radu jude
Írta: film

A Magyarhangya és a Gondolat Kiadó szervezésében
Könyvbemutató és filmvetítés a BEM moziban

Radu Jude „Bánom is én, ha elítél az utókor” c. filmje //
Győrffy Iván Képpé vált gondolat. Kortárs magyar és világfilmek c. könyve

********************************************************************

Képpé vált gondolat. Kortárs magyar és világfilmek (Gondolat Kiadó, 2019)

Van-e mentség a háborús bűnökre? Várja-e a túlélőket otthon? Hogyan hatnak ránk a szüleink, nagyszüleink tettei? És az, amit velük szemben elkövettek?
Milyen lett volna a gulyáskapitalizmus? Sírjunk vagy nevessünk, ha véget ér a szerelem? Lehet-e jóvátenni, ami elromlott, ha megváltoztatjuk a történelmet?
Az elmúlt 10–15 évben számos magyar és külföldi film született, amelyek e kérdések mélyére merültek, és gyakran igen meglepő válaszokra jutottak. Nemrég megjelent könyvében Győrffy Iván kritikus, esszéíró 65 kortárs filmet állít egymás mellé – drámákat és vígjátékokat, művész- és közönségfilmeket vegyesen –, és megvizsgálja, hogyan látjuk a világot és saját magunkat innen, Közép-Európából, és milyennek érzékelik a filmesek az ezredforduló utáni valóságot. A szubjektív szemle a magyar filmek és térségünk más alkotásai – köztük Radu Jude „Bánom is én, ha elítél az utókor” című filmje – mellett a brit, francia, német, olasz és amerikai filmgyártás néhány jellemző mozgóképére is sort kerít, külön fejezetekben tárgyalva például a kortárs brit filmeket vagy a Coen fivérek utóbbi tíz évben készült alkotásait.
A szerzővel Gelencsér Gábor filmesztéta beszélget.
Fülszöveg: https://www.gondolatkiado.hu/keppe_valt_gondolat

********************************************************************

Bánom is én, ha elítél az utókor
színes, feliratos román filmdráma, 2018, 140′
rendezte: Radu Jude

Hannah Arendt, Odesszai mészárlás, 1941, archív felvételek, antiszemita viccek, korhű lőfegyverek, Antonescu-idézetek. A fiatal rendezőnő, Mariana mindezt szeretné belesűríteni új, dramatizált, történelmi tablójába. A rendezés mellett a magánéletben is nehézségekkel kell megküzdenie, de mindkét területen helyt áll és nem enged az igazából.

„Bánom is én, ha elítél az utókor.” Ezzel a mondattal vette kezdetét a keleti fronton zajló etnikai tisztogatás, amiről 1941 nyarán a Minisztertanácsban hoztak döntést. A film kísérletet tesz arra, hogy megvilágítsa az Antonescu-idézet hátterét és elősegítse a történelmi múlttal való szembenézést. A próbák során múlt és jelen, fikció és valóság keveredik, ősi hiedelmek elevenednek meg, régi sebek szakadnak föl, és a politika is szeretné az egészet betiltani. Radu Jude Bánom is én, ha elítél az utókor című filmje egy groteszk, ám járható utat mutat a társadalmi méretű történelmi szembenézésre.

A film a 2018-as Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol a fesztivál történetének első román fődíjas filmje lett. A Kristály Glóbuszt mellett Europa Cinema Label díjjal is jutalmazták. Románia a “Bánom is én, ha elítél az utókor”-t nevezi a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának versengésére.
Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=ZrXQ5GKNUaE

********************************************************************

A KÖNYVBEMUTATÓ IDŐPONTJA:
2020. január 29. szerda 17:00

Győrffy Iván filmkritikussal Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docense beszélget.
A helyszínen megvásárolhatók a Gondolat Kiadó kötetei.

VETÍTÉS IDŐPONTJA:
2020. január 29. szerda 17:40

Jegyár: 1,300 Ft

Jegyek kaphatók:

1) A helyszínen minden nap 16:00-22:00 óra közt

2) Interneten a cooltix.hu/list/Bem-Mozi oldalon

A jegyek nem helyre szólnak, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Ajtónyitás kb. 5 perccel vetítés előtt.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2524754847799203/?active_tab=about