Diákok munkáiról

ELTE-sek az Inkubátor döntőjében!

large_esznek e epertortát
Írta: film

Örömmel és büszkeséggel jelentjük, hogy az idei Inkubátor program 10 döntős projektje közül 5 alkotója jelenlegi vagy egykori diákunk!!! Gratulálunk nekik (is): Berényi Andor, Hernádi Ambrus, Ipacs Gergely, Nagy Borbála, Szabó Márton István!

A hetedik alkalommal meghirdetett NFI Inkubátor Programra 62 pályakezdő rendező jelentkezett, szakmai előzsűri választotta ki a 10 filmtervet, amelyek először fejlesztési támogatásban részesülnek, majd közülük 5 filmterv kap gyártási támogatást.

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. Eddig 34 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és 12 elsőfilm el is készült, melyek közül több a mozibemutatót követően a streaming platformokon is láthatók lettek. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Összesen 62 pályázat érkezett be idén a Nemzeti Filmintézethez, melyek közül a szakmai előzsűri – Kenesei Edina producer, Maruszki Balázs forgatókönyvíró, Szűcs Dóra rendező, Tuza-Ritter Bernadett dokumentumfilm-rendező, vágó és Vékes Csaba rendező – választotta ki a továbbjutó filmterveket. A kiválasztott projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.

Az Inkubátor Program 2021 továbbjutói:

  • Berényi Andor: Könnyű Álom
  • Dávid Attila: Péter
  • Ducki Witek: Félsivatag (dokumentumfilm)
  • Gyimesi Anna: A medvenő
  • Hernádi Ambrus: A gondozó (dokumentumfilm)
  • Ipacs Gergely: Esznek-e a halottak epertortát?
  • Nagy Borbála: A világ eredete
  • Rudolf Olivér: Anyám, a szörny
  • Szabó Márton István: Délutáni sáv
  • Sztercey Szabolcs: A múzeum

Mostantól öt hónap áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök tavasszal, a pitchfórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A felkészülést a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának workshopjai is segítik.

A pitchfórumon a 10 döntős filmterv közül négyet a zsűri és egyet a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki. A nyertes filmtervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 100 millió, a dokumentumfilmeknél 30 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.

Infó: https://magyar.film.hu/filmhu/hir/ok-a-7-inkubator-program-dontosei?fbclid=IwAR1JTms9ex4J-n35TxkTulmYb4wi0SIfcTo1XaM5xvQgOTNADOShdVP0fek