Diákok munkáiról Filmajánló Filmklubok és fesztiválok Filmszakos hírek

Hova tartunk? Helyből távol – az ELTE junior kurátorai a Budapesti Klasszikus Film Maratonon – szeptember 21.

hova_tartunk
Írta: eltefilm

A 7. Budapesti Klasszikus Film Maraton Hova tartunk? Helyből távol című szekciójának programját a tanszék hallgatói állították össze mint junior kurátorok: Bajomi Eszter, Biró Botond, Frank Zsanett, Horváth Laura, Hurtik Nóra, Kisházy Eszter, Lázár Eszter, Rigó Karolina, Surányi Júlia, Toperczer Hanna, Vajda Fruzsi és Vigh Martin. Mentoruk Margitházi Beja volt.

Összeállításunk a fiatalság szemléletmódját, problémáit, kihívásait helyezi a középpontba. A három nagyjátékfilm táguló perspektívában (egyén – kisközösség – nagyközösség) járja körül a fiatalok térbeli és időbeli, identitáskereső bolyongásait.

Herskó János Szevasz Verája egy egyéni, személyes felnövekedéstörténet kalandos térbeli és érzelmi utazáson keresztül, míg Gaál István a Sodrásban című filmje egy tragédia hatását, feldolgozását követi végig egy addig összetartó, frissen érettségizett, de különböző útvonalakon továbbinduló társaság életében; Kardos Ferenc Petőfi ’73 című munkájában pedig a történelmi múlt középiskolás diákok által újrajátszott változata elevenedik meg előttünk.

Mindegyik film a fiatalok, pályakezdők napjainkban is releváns kérdéseit feszegeti: Kik vagyunk? Mi határoz meg minket? Hogyan befolyásolja cselekedeteinket a közösség? Kezdeményezünk, vagy csak reagálunk? A cél a fontos vagy az út? És egyáltalán: honnan hova tartunk?

A filmek által felvetett gondolatokat az őket kísérő híradófilmek újabb értelmezési lehetőségeket nyitva keretezik újra: objektivitásukkal, tényszerűségükkel hol a korszellemet idézik meg, hol pedig a zsáner korlátaival mutatnak rá a játékfilmek személyesebb, egyéni életutakat felmutató megközelítéseinek fontosságára.

1. Blokk: Túlpart helyett – Sodrásban (Gaál István, 1964)

Kísérőfilm:
A nyári fürdőzés veszélyei (Filmmontázs, Magyar Filmhíradó,1983)

2. Blokk: Hova vissza? – Szevasz Vera (Herskó János, 1967)

Kísérőfilm:
Felajánlások a vietnámi nép megsegítésére (Magyar Filmhíradó, 1967)
Herskó János alkotása a Filmszemlén (Magyar Filmhíradó, 1967)
Budapest utcái (Magyar Filmhíradó, 1967)

3. Blokk: Hova tartunk? Útkeresés, pályakezdés akkor és most – Beszélgetés meghívottakkal

Moderátorok: Vigh Martin – Kisházy Eszter, Hurtik Nóra
Meghívottak: Neményi Mária szociológus, Gelencsér Gábor filmtörténész, Konkol Máté filmkészítő és Babos Anna filmkurátor

4. Blokk – Cím: Helyből távol – Petőfi 73’ (Kardos Ferenc, 1973, 81’)

Kísérőfilm:
Petőfi halálának 100. évfordulója (Magyar Filmhíradó, 1949)
Ünnepeink (Macskássy Katalin, 1981)

A programra szeptember 21-én 14 és 22 óra között kerül sor az Art+ Cinema Lugosi termében. A BKFM-re ingyenes karszalagot kaphatnak az oktatás szereplői, erről a tudnivalókat itt találjátok.

A kurátorok bemutatkozása és további információk a programról: https://nfi.hu/budapesti-klasszikus-film-maraton-2024/vetitesek-2024/szekciok-2024/hova-tartunk-helybol-tavol