Filmklubok és fesztiválok

Izraeli Dokumentumfilm Fesztivál

Life-in-Stills
Írta: film

Az Izraeli Kulturális Intézet idén harmadik alkalommal rendezi meg az Izraeli Dokumentumfilm Fesztivált április 19. és 23. között a Toldi moziban. A Fesztiválon idén 6 olyan alkotást mutatnak be, melyek az izraeli társadalmat és történelmet egy-egy eltérő, egyedi aspektusból ábrázolják.

Megható és igaz történetek mesélnek a nézőknek családi emlékek során kibontakozó múltbéli titkokról és egy ellenséges határvonalakon átívelő barátságról; az izraeli-arab konfliktusról egy izraeli-arab szerző, publicista és forgatókönyvíró szemszögéből, és az etiópok és izraeliek együttéléséről egy izraeli-etiópiai-jemeni együttes turnéját követve nyomon. Megismerhetjük az auschwitzi túlélők és a karjukra tetovált számok közötti különös kapcsolatot, és a minden kihívásokkal szemben győzedelmeskedő családi köteléket nagymama és unokája között, mely az Izrael történelmének meghatározó pillanatait megörökítő fényképek és a fényképbolt megmentéséért folyó harc során bontakozik ki a szemünk előtt.

A vetítések mellett az egyes filmekhez kapcsolódó beszélgetésekkel is várja az Izraeli Kulturális Intézet az érdeklődőket. Ezekre a vetítések után, a Toldi mozi kávézójában kerül sor. Programfüzet letölthető innen.