Filmklubok és fesztiválok

PRIMANIMA

Little-blond-boy-with-white-sheep
Írta: film

Primanima 2013

Több mint 100 animációs film négy nap alatt 

A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivált idén második alkalommal rendezik meg Budaörsön, a Jókai Mór Művelődési Központban (JMMK) október 23. és 26. között.

A szervezők több mint 600 nevezett alkotásból választották ki azt kicsit több mint száz friss és príma animált rövidfilmet, amelyek 2013-ban a fesztivál díjaiért versenyeznek.

A 125 tanulmány- és vizsgafilmet, diplomamunkát és debütáló elsőfilmet felvonultató programban számos, a világ legnagyobb fesztiváljain bemutatott kisfilm szerepel, van köztük Oscar-jelölt bábfilm (Timothy Reckhart: Fejjel lefelé / Head Over Heels), többszörös díjnyertes magyar animáció (Vácz Péter: Nyuszi és Őz), valamint az Annecyban idén legjobb elsőfilm díjával kitüntetett alkotás (Robber Vervaecke: Norman).

        

A nemzetközi zsűri a kategóriadíjak mellett kiosztja a legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-díjat, amelyet tavaly Kopasz Milán, a MOME animációszakos hallagtója vehetett át. A közönség is díjazni fogja a kedvenc magyar kisfilmjét: a nézők körében legnépszerűbb hazai alkotás a Macskássy Gyula-díjjal lesz gazdagabb.  

A Primanimán idén először nemcsak rövidfilmeket láthat a közönség, hanem több egészestés animációs film is műsorra kerül, melyeket Magyarországon még nem, vagy csak elvétve láthatott a közönség. A 2012-es Sundance-en debütált Egyszerűsített szépség (An Oversimplification of Her Beauty) egy New York-i fiatalember, a rendező-főszereplő Terence Nance párkapcsolatának krónikája egyetlen pillanatba sűrítve.  

Az animációs mesefilmek rajongóinak Az éjszaka meséi (Les contes de la nuit) című francia mesefüzért vetítjük a budapesti Francia Intézet jóvoltából.  

A Primanimán debütál az ex-Jugoszlávia területén játszódó road movie, a Titó a frigóban (Tito On Ice) című rendhagyó dokumentumfilm. A film az egyik legnívósabb észak-amerikai animációs filmfesztiválon, Ottavában pár hete megkapta a legjobb egészestés animációs játékfilm díját. A film rendezője, a fesztivál nemzetközi zsűritagja, Max Andersson mint képregénygrafikus is bemutatkozik a Primanimán.

A nemzetközileg elismert művész munkái az októberben újonnan megnyitott Roham bárban lesznek láthatók október 22. és 26. között. A rendező-grafikus október 25-én tart képregényes mesterkurzust a fesztiválon. A programok támogatója a Skandináv Ház Alapítvány.

 A ljubljanai Animatéka Nemzetközi Filmfesztivál szervezője, Igor Prassel a kortárs szlovén animációs filmek legjavával érkezik a Primanimára, míg a harmadik zsűritag, Igor Lazin szerb-magyar rajzfilmendező, a kultikus Kistehén-videoklip rendezője az elmúlt bő húsz évben készített animációs kisfimjeit fogja vetíteni. A könyvillusztrátorként is dolgozó Lazin gyerekmesékhez készített rajzait a fesztiválhelyszínen állítják ki. A JMMK-ban lesznek láthatók a művészeti hallgatókból verbuválódott online műhelyközösség, a Kiscsoportos játékok kultuszfilmekhez készített plakátparafrázisai is.

Nincs fesztivál zene nélkül, idén is állandó kabalafiguránk, Lóci fog nekünk gitáron játszani a Budaörsi Játékszín színpadán, amikor épp nincs néznivalónk. A gyerekeket Kiss Ferenc etnográfus-zeneszerző zeneórájára, a Papó Zenedéjébe hívjuk október 26-án, szombaton délelőtt. Október 23-án és 25-én este pedig a Bélaműhely Sound Art fog cseppet sem zenéhez tervezett holmikon muzsikát csiholni. A Primanimán adott duplakoncertjükön többek között az alábbi hangszerek csendülnek majd fel: a biciklidob, a teknőkotó, a salgszax, a biciklikormánytilinkó, a papírkutya és a fakutya, valamint a hangburgerek.

         

A fesztivált október 23. és 26. között rendezik meg a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban. A fesztivál főtámogatója Budaörs Önkormányzata.