Diákok munkáiról

ZURBÓ AZ ASTRÁN

10440686_716174461790955_8312300778015551493_n
Írta: film

Zurbó Dorottya kapta a diákfilm szekció díját 

A Nagyszebeni Astra Film Festival Románia legnagyobb nemzetközi dokumentumfilm fesztiválja Nagyszebenben, mely magyar sikerrel zárult. A diákfilmek közül Zurbó Dorottya alkotása nyerte el a nemzetközi fesztivál díját. Az idén 21. alkalommal megrendezett fesztiválra 90 országból 1400 filmmel neveztek be, melyek közül a zsűri 120-at küldött versenybe. Számos hazai, valamint nemzetközi dokumentumfilmes produkciót itt tekinthetett meg először a nagyérdemű.

A diákfilm szekcióban 14 vett részt a versenyben, a Vasárnapi ebéd ezt az indoklást kapta: The director has achieved intimacy without sentimentality. There is a strong but restrained dramaturgy in the story. An emerging director whose career we look forward to following.

Zurbó Dorottya:

filmrendező, résztvevő, Astra Film Festival

„Nagyon meglepett, hogy ő mennyire érzelmes, meg mennyire ragaszkodik az anyukájához, pedig már egy kamasz fiú, amikor pont, hogy leszakadunk a szülőkről. És akkor egy-egy ilyen beszélgetés során, amikor elkezdett mesélni az Icáról, akkor így kiváncsi lettem.”

Zurbó Dorottya 2012-ben végzett az ELTE Filmtudomány MA-n. A filmkészítő szakirányon kezdett filmkészítéssel foglalkozni. Az egyetem mellett részt vett különböző filmkészítői workshopokon, ahol hamar kiderült számára, hogy a dokumentumfilm-készítés az a terület, ami a leginkább érdekli. 2010-ben forgatta a “Hát ki az én életem?” című első dokumentumfilmjét hét testvérről, akik egy budapesti gyermekotthonban nevelkednek. A film azóta számos fesztivál elismerésben részesült. Ez megerősítette benne az elköteleződést a dokumentumfilmek iránt, különösen szociálisan érzékeny témákra fókuszálva. Sikeresen végezte a Docnomads Erasmus Mundus Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzést is, ahol júliusban szerzett diplomát. Ez egy két éves ösztöndíjprogram aminek a különlegessége, hogy minden szemesztert más országban és egyetemen töltenek a hallgatók.

A Vasárnapi ebéd című rövid dokumentumfilm Dorottya ELTÉ-s diplomamunkája volt. Norbival, a főszereplő kamasz fiúval még az első dokumentumfilmjének forgatáskor ismerkedett meg a gyermekotthonban és azonnal lenyűgözte az a természetesség és ragaszkodás, ahogyan az édesanyjáról mesélt. Ekkor határozta el, hogy szeretne filmet készíteni vele. A filmet egyetemi projektként az MA utolsó évében egyszemélyes stábként kezdte el forgatni, majd amikor a Filmalaptól kaptak támogatást, profi stábbal vágtak bele újra 2012 nyarán.

A film története röviden:

A 15 éves Norbi 6 éve gyermekotthonban nevelkedik. Legfőbb vágya, hogy édesanyja, Ica újra magához vegye őt, ami nem csoda, hiszen ő az egyedüli igazán mély kapcsolata az életben. Fiatal kora ellenére úgy érzi, hogy az ő kötelessége gondoskodnia a nehéz helyzetbe került asszonyról. Lassan érett kamasszá válik, ám mégsem mondana le egyetlen hétvégéről sem, amikor Icával lehet a rákospalotai hajléktalanszállón, ahol az asszony átmenetileg meghúzza magát. A film kettejük meghitt kapcsolatát mutatja be, ahol akciók helyett intim mikro-történések érzékeltetik a változtathatatlanság és a múló idő szorongást keltő hangulatát.

A filmet a Faludi Filmszemlén az egyetemisták filmjei szekcióban vetítették. A zsűri kiemelte, hogy megható a történet, különösen megindító az édesanya és a kamasz fiú intim kapcsolatának az ábrázolása.

Stáb: Szereplők: Papp Ilona, Szemes Norbert, Producer: Hartai László, Rajna Gábor, Sipos Gábor, Kreatív producer: Hartai László, Ferenczi Gábor, Pálos György, Operatőr: Dömötör Péter, Segédoperatőr: Hernádi Ambrus, Helyszíni hangmérnök: Koch Simon, Keverő hangmérnök: Lente Viktor, Székely Tamás, Vágó: Bodnár Zoltán, Zurbó Dorottya, Gyártásvezető: Noveczky Tamás Rendező: Zurbó Dorottya