Filmklubok és fesztiválok

VERZIÓ DOKUFESZT

Bemutató1
Írta: film

11. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Budapest, 2014. november 11-16.

Toldi mozi, Művész mozi, Cirko-Gejzír, Kino, OSA Archívum

2014. november 11-én 11. alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: belorusz alternatív színházról, iráni mullahokról, ruandai focistákról, amerikai hajléktalanokról, ukrán forradalmárokról, eritreai menekültekről, csehszlovák terroristákról, vándorló magyarokról. Dokumentumfilmek, beszélgetések az emberi jogokról, szakértők, diák-vetítések és rengeteg izgalmas program várja idén is az érdeklődőket.

 

Idén mintegy 62 film érkezik 26 országból a fesztiválra.

A Verzió immár tíz éve – és remélhetőleg még jó sokáig – hirdeti a nyitott társadalom, a demokrácia és a tolerancia fontosságát a kreatív dokumentumfilmezés bőséges terméséből szemezgetve. A Verzió egy olyan új fórumot teremtett, ahol a filmeket, a különféle témákat más és más szemszögből és értelmezésben vizsgálhatjuk kreatív és kritikus módon. A dokumentumfilmek és az emberi jogok iránti elkötelezettségünkből fakadóan, és az OSA Archívum nélkülözhetetlen intézményi támogatásával a Verzió továbbra is a filmek nyelvén szólal fel az emberi jogokért.

AZ IDEI PROGRAM AZ ALÁBBI SZEKCIÓKBÓL ÁLL: 

Nemzetközi panoráma – válogatás a legfrissebb kreatív dokumentumfilmek legjavából a világ minden tájáról.

Magyar panoráma – emberek, arcok, sorsok – társadalmi körkép Magyarországról.

A Digitális generáció azt vizsgálja, hogyan befolyásolja életünket a digitális fejlődés valamint a korlátlan internet hozzáférés.

Hol a Magyar? – a világ különböző helyein élő magyarok életét veszi górcső alá.

A Reaktív állampolgár – az atomenergia társadalmi költségeit vizsgálja.

A Tiltakozók – villámkörkép a világban zajló cenzúra, elnyomás és korrupció ellenes tiltakozásokról.

A Fókuszban India – a mai indiai társadalom ellentmondásait tárja fel és kreatív módon használja a filmet a változások előindítására és dokumentálására.

A Helsinki 25 a Magyar Helsinki Bizottság 25. születésnapját ünnepli a migrációról, cenzúráról, etnikai diszkriminációról készült filmekkel és beszélgetésekkel, valamint a kelet-európai rendszerváltás történetének és örökségének megvitatásával.

Verzio DocLab – Workshop filmeseknek, producereknek és a közönség érdeklődő tagjainak arról, hogy milyen az a dokumentumfilm, amely nem csak a hazai közönség figyelmére tarthat igényt, Stefano Tealdi szervezésében és vezetésével.

A DunaDOCK MasterClass sorozat lehetőséget kínál, hogy elmerüljünk a filmkészítés rejtelmeiben olyan díjazott filmesek segítségével, mint Kerekes Péter, Petra Lataster Czisch, Peter Lataster és Gerő Marcell.

A legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film 1.000 dollárban (USA) részesül.

Helyszínek: Toldi Mozi Budapest, V., Bajcsy-Zsilinszky út 36-38., tel.: 472 0397, Művész Mozi Budapest, VI., Teréz krt. 30. tel.: 459-5050, Cirko-Gejzír Mozi Budapest, V., Balassi Bálint u. 15-17., tel.: 269-1915, Kino Budapest, XIII, Szent István krt. tel.: 224-5600, OSA Archívum Budapest, V., Arany J. u. 32., tel.: 327-3250

Fesztivál bérlet: 4500 Ft November 10-ig; 5000 Ft November 11-től, jegyek: 900 Ft.

Bérlet vásárolható november 3-tól a Toldi és a Művész mozi jegypénztárában. www.verzio.org  info@verzio.hu

A 11. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

A 11. Verziót megnyitja Erdős Virág író, költő

2014. november 11., 19.00 óra, Toldi mozi

Nyitófilm:

Veszedelmes játekok / Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus

Rendező: Madeleine Sackler / UK & USA / 2013 / 76 perc

A provokatív színházcsinálásnak általában nagy személyes – érzelmi, anyagi és művészi – kockázatai vannak. A fehérorosz Free Theatre tagjainak továbbiakkal is szembe kell nézniük: cenzúra, börtön, száműzetés. Amikor betiltják a politika, az öngyilkosság, a szexualitás és az alkoholizmus kritikus elemzését, a színház azzal válaszol, hogy beviszi ezeket a tabukat a földalatti előadásaiba. A társulat tagjait megverték, kirúgták az állásukból, megerőszakolással fenyegették. Még a közönségnek is óvatosnak kellett lennie. A kicsempészett felvételeket és cenzúrázatlan interjúkat tartalmazó film bevezet a szárnyaló képzeletű, lázadó tagokból álló neves társulat kulisszái mögé. 2010-ben indul a történet, amikor – tizenhat évvel azután, hogy Lukasenka elnök megragadta a hatalmat – az állam lecsap a másként gondolkodókra. A 2012-es, kétes elnökválasztást követően a Free Theatre továbbra is a titkosszolgálat célkeresztjében marad, és a tagok választás elé kerülnek: elmenekülni az országból és emigrációban folytatni a kreatív munkát, vagy vállalni a bebörtönzés kockázatát.

Díjak: Legjobb film, IDFA, 2012

A film után Gáspár Máté beszélget a film rendezőjével.

http://www.youtube.com/watch?v=xx2QWW-_W9k

Az idei programban hatvankét dokumentumfilm várja, hogy megnézzék, értékeljék és megvitassák őket. Csupa olyan film, amely láthatóvá, kézzelfoghatóvá, valóságossá teszi a benne feltárt világot.

A Verzió idén is megmutat, elgondolkodtat, megvitat!  Közünk van hozzá!