Info

ELEKTRA DVD

szerelmemelektra_3D
Írta: film

Jancsó Miklós: Szerelmem, Elektra (1974) című filmjének DVD-bemutatója

A film digitális felújítását követően már megvásárolható a boltokban Jancsó Miklós: Szerelmem, Elektra című alkotása A Chicagóban 1975-ben Ezüstérmet nyert alkotás Jancsó Miklós egyik leglátványosabb filmje. Jancsó Gyurkó László színműve nyomán helyezte az ősi görög drámát és mítoszt a magyar pusztába. A 12 snittben, több száz statisztával, szemet gyönyörködtető koreográfiával elbeszélt mű zsarnokság és szabadság szimbolikus víziója. Jancsó azonban e folyamatosan szűkülő és táguló látványvilágba éles rendszerkritikát is rejtett. Elektra, Oresztész és az elődjét meggyilkoló Aigiszthosz király párharcával visszautal a kádárizmus születésére. „Amíg egyetlen ember él, aki nem felejt, senki nem felejthet” – fogalmazza meg az alapgondolatot Elektra – Törőcsik Mari, s a főnixmadárként feltámadó, zsarnokölő testvéreket vörös helikopter repíti oda, ahol a világban szükség lehet rájuk.
Főszerepben: Törőcsik Mari, Madaras József, Cserhalmi György, Balázsovits Lajos, Cseh Tamás.
A film digitális felújítása 2014-ben zajlott a Magyar Nemzeti Digitális Archívum megbízásából a Magyar Filmlaborban.
A DVD-kiadvány extráiban a felújított film mellett láthatunk egy részletet Nádasy László Illúziók című, 1998-ban készült Jancsó-portréjából, ahol Jancsó a hetvenes évek elejéről, gondolat- és formavilágának alakulásairól beszél. A Jancsó-forgatások műhelytitkaiba Kende János operatőr és Grunwalsky Ferenc rendező-operatőr avatnak be, akik évtizedeken át voltak Jancsó legközelebbi barátai, munkatársai.
DVD-bemutató: 2014. december 9. 16 óra. Uránia Nemzeti Filmszínház, Kávézó.
A bemutatón vetítésre kerül a film és a Jancsó-portré egy-egy részlete
A beszélgetés résztvevői: Balázsovits Lajos és Cserhalmi György színművészek, Kende János operatőr, Grunwalsky Ferenc rendező-operatőr, Gelencsér Gábor filmesztéta és Fazekas Eszter filmtörténész, kiadványszerkesztő