Filmklubok és fesztiválok

ÉSZT HÉT

Eszt het 2015_banner_Muvesz Mozi_500x500
Írta: film

Fesztivál az Észt Intézetben

Nyolcadik alkalommal rendezi meg az Észt Intézet a Szimplafilmmel közösen az Észt hetet, melynek gerincét a filmvetítések adják. A tavalyi nyitófilm, az észt-grúz koprodukcióban készült Mandarinok egészen a Golden Globe jelölésig vitte, sőt az Oscar-várományosok végső körébe is bejutott. Ezt természetesen nem lehet az idei évre is garantálni, de mindenképpen azt mutatja, hogy a világ más részein talán jobban (fel)figyelnek az észt filmművészetre. Észtországot tavaly egy másik elismerés is érte: a fiatalnak számító, 1998-ban alapított tallinni PÖFF – Sötét Éjszakák Filmfesztivált beválasztották az A-kategóriás fesztiválok elit csoportjába.

 

Az idei Észt hét programjában 3 játékfilm, 2 dokumentumfilm és 2 animációs blokk látható: egy válogatás a hagyományosan magas színvonalú észt animáció legújabb terméséből, illetve az észt legenda, Priit Pärn és felesége, Olga Pärn közös alkotásai (utóbbiak kizárólag 18 éven felülieknek.) Letölthető műsorfüzet itt.

A filmek eredeti nyelven, magyar felirattal láthatók.

További információ:

 

KERESZTSZÉLBEN (Risttuules) – 2014, észt játékfilm, 90’

rendező: Martti Helde, forgatókönyíró: Martti Helde, Liis Nimik, gyártó: Allfilm

Egy nép súlyos és máig eleven traumájának méltóságteljes és megindító mozgóképes feldolgozása.
Az elsőfilmes Martti Helde alkotását észt filmkritikusok a tavalyi év legjobb hazai filmjének választották, és a tallinni Sötét Éjszakák Filmfesztiválon is 3 díjat nyert.

1941. június 14-én hajnali 3-kor a Vöröshadsereg katonái megkezdték Észtország lakosságának erőszakos kitelepítését. Azokban a napokban a Baltikumból mintegy 40 000 embert hurcoltak el túlzsúfolt tehervagonokban Szibériába. A férfiakat börtöntáborokba, a nőket és a gyerekeket isten háta mögötti falvakba szállították, ahol éhezés, hideg és megaláztatások várták őket. A Keresztszélben egy férjétől elszakított fiatal nő és kislánya történetét meséli el. A naplóbejegyzéseken, leveleken és egyéb archív anyagokon alapuló fekete-fehér film különleges technikával készült: 13 kimerevített képből építkezik. Mintha az idő megállt volna azon a rettenetes éjszakán…  A drámai erejű zenével és irodalmi szépségű szöveggel társuló sajátos látványvilág nehezen kitörölhető nyomot hagy a nézőben.
https://vimeo.com/90944798

Részletes program:

március 19. csütörtök

19.00, Bunuel: KERESZTSZÉLBEN (90 perc)

játékfilm, magyar és angol felirattal

vendég a film főszereplője, Laura Peterson

 

március 20. péntek

19.00, Bunuel: NEM JÖVÖK VISSZA (109 perc)

játékfilm, magyar felirattal

 

március 21., szombat

16.00, Huszárik: ÚJ ÉSZT ANIMÁCIÓ (67 perc)

18.00, Huszárik: A FÉREGHIZLALÓ NYOMÁBAN + A FÉREGHIZLALÓ (68 perc + 15 perc)

dokumentumfilm + animációs film, magyar felirattal

20.00, Bunuel: CSERESZNYÉS DOHÁNY (96 perc)

játékfilm, magyar felirattal

vendég a film rendezője, Andres Maimik

 

március 22., vasárnap

16.00, Huszárik: PRIIT ÉS OLGA PÄRN RETROSPEKTÍV (90 perc)

animáció

18.00, Huszárik: EGYÜTT LÉLEGEZNI (58 perc)

dokumentumfilm, magyar felirattal

 

Részletes filmleírások

Észt hét filmek – Művész