Filmklubok és fesztiválok

BIDF VERSENYPROGRAM

ÍME A BIDF VERSENYPROGRAMJA

4 magyar alkotás mellett, Skóciától Kongóig, Indiától Argentínáig, a világ minden részéről érkeznek filmek Budapestre, hol intim családi drámákba, hol világpolitikát meghatározó témákba, mint a menekült kérdés engedve betekintést.

Ahogy tavaly, idén is, a BIDF szervezői szekciók szerint csoportosították a filmkínálatot. Aktuális és sokakat foglalkoztató témakörökben hozzák el a legjobb dokumentumfilmeket Magyarországra szeptember 23-27 között.

Az idei fesztiválon a következő szekciókban láthatnak filmeket a nézők:

NÉZZ SZEMBE A SZÜLEIDDEL

Különleges gyerek-szülő viszonyokról szóló filmeket hoz a BIDF. Meddig tart a gyerekkor? Az ártatlanság valóban része a gyerekek életének? Tényleg a szülő felel a gyermekei sorsáért? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik az választ ezek a dokumentumfilmek.

A szekcióban fellelhető az idei évben több nemzetközi fesztiválon rangos díjjal kitüntetett Toto and His Sisters / Toto és nővérei című román film, mely egy börtönviselt anyát és heroinista nagybácsit hátrahagyó 10 éves kisfiúról és nővéreiről szól, akik a felnőtté válás kapujában keresik az utat egy boldogabb élethez.

A Wolfpack / A mi falkánk című amerikai film is testvérekről szól, ám ők nem indulnak útnak, épp ellenkezőleg: a négy fal között élik egész életüket. Egyetlen szórakozásuk, hogy újrajátsszák kedvenc filmjeik jeleneteit, így csempészve romantikát, izgalmat, és humort saját életükbe. A film elnyerte a dokumentumfilmes zsűri nagydíját a 2015-ös Sundance filmfesztiválon.

Magyar film is lesz ebben a szekcióban, a Drifter, ami egy fiatal srácról, Ricsiről szól.  A kamasz fiú nagy álma, hogy raliversenyző legyen és ehhez autót építsen magának. Bár vezetni jól tud, mégis úgy tűnik, hogy az életben rossz irányba halad. Hörcher Gábor alkotása az amszterdami dokumentumfilmfesztiválon a legjobb első film díját kapta, de sikerrel szerepelt további külföldi fesztiválokon is.

NÉZZ SZEMBE AZ ÖREGEDÉSSEL

A fesztivál szervezői úgy gondolják, hogy az élet nem ér véget egy bizonyos kor felett sem. A dokumentumfilmek ebben a szekcióban azt bizonyítják, hogy az időseknek is ugyanúgy vannak vágyaik, céljaik, terveik és trükkjeik akár a fiatalabb generációk tagjainak. Az Art and Craft / A szak-művész című film például egy olyan idős emberről szól, aki saját maga által készített művészi festmény hamisítványaival megtévesztette a világ legnagyobb múzeumait.

NÉZZ SZEMBE AZ ELNYOMÁSSAL

Történetek és filmek amelynek szereplői és készítői elképesztő bátorsággal szálltak szeme egy rendszer ellen. Olyan emberek ők, akik arra vállalkoztak, hogy egy kicsit  jobbá teszik a világot.

A Virunga című Oscar-díjra jelölt filmben egy kongói gorilla rezervátum dolgozói életüket kockáztatva védik meg a kipusztulással fenyegetett állatokat, egy olyan országban ahol az embertelenség az állatvilágot sem kíméli. A film executive producere Leonardo Di Caprio volt.

Az Every Face Has a Name / Minden arcnak neve van  című film készítője egy Második Világháborúban készült archív felvétel szereplőit keresi fel. Olyan embereket akiknek név és múlt nélkül kellett új életet kezdenie egy új országban. A film felteszi a kérdést, ez nem volt-e hasonló helyzet, mint amit a mai menekültek élnek át?

NÉZZ SZEMBE A SZTEREOTÍPIÁKKAL

Sokan, hiába szeretnének, nem tudnak beilleszkedni, mert bőrszínük, szexuális beállítottságuk vagy társadalmi helyzetük miatt  nem fogadják el őket.

 A Queen of Silence / A csend királynője című film 10 éves főszereplője például halláskárosult.  A kirekesztés elől saját világába menekül és egy szemétben talált bollywoodi DVD segítségével meséssé varázsolja a nyomasztó valóságot.