Info

SOUL EXODUS

soulexodus_0002
Írta: film

BERECZKI CSABA: SOUL EXODUS
magyar, zenés dokumentumfilm

Nyilvános premier előtti vetítés és közönségtalálkozó:
2016. október 10. hétfő, 20.00 óra
Uránia Nemzeti Filmszínház (1088 Budapest, Rákóczi út 21.)

Bereczki Csaba rendező (Életek éneke) új zenés dokumentumfilmje, a Soul Exodus nyilvános premier előtti vetítése legközelebb az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz, 2016. október 10-én, hétfőn, 20 órától. A különleges, többrétegű road movie, amely tartalmában és üzeneteiben jóval túlmutat egy zenés dokumentumfilmen, már szeptemberben nagy sikert aratott a közönség körében a Zsidó Kulturális Fesztiválon és a Jameson CineFest Nemzetközi Filmfesztiválon. A hétfői vetítést követően az Uránia Nemzeti Filmszínházban a közönség találkozhat a film rendezőjével, Bereczki Csabával, a beszélgetést Winkler Nóra moderálja. A film december 15-étől látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Bereczki Csaba Soul Exodus című új, egészestés, zenés dokumentumfilmjének középpontjában a The Brothers Nazaroff hagyományos klezmerzenét játszó alkalmi formáció tagjai állnak. A dokumentumfilmben az amerikai születésű zenészek – Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Ment – a klezmeren keresztül keresik gyökereiket, önmagukat, zsidó identitásukat. A Soul Exodus szereplői egyfajta fordított exodusként kelnek útra: hajóval utaznak nyugatról keletre, Montrealból New York, Párizs, Berlin, Budapest, Nagyvárad érintésével jutnak el Besszarábiába, Moldovába.

Bereczki Csaba legújabb alkotásával a korábbi zenés dokumentumfilmjével – Életek éneke (2008) – megkezdett sorozatát folytatja, amelyben nemcsak a zenész, a hangszer és a zene közötti kapcsolódásokat kutatja és ábrázolja, hanem a zenén keresztül a lélek mélységébe hatol. Míg az Életek éneke fókuszában a tradicionális erdélyi népzene áll, a Soul Exodus a zsidó identitás világába kalauzol: a rendező nemcsak fizikailag és zeneileg dokumentálja az állomásokat, de a lélek utazását is megmutatja.

A Soul Exodus egy összetett, zenés roadmovie, egy lelki utazás önmagunkba, önmagunkért. A Soul Exodus fő célja az identitás keresése és megfogalmazása, amely ma – egyéni és társadalmi szinten is – különösen aktuális, húsbavágóan érinti és foglalkoztatja az egész világot. „Azt volt a célom, hogy a film jókedvűen, nyíltan, tabuk nélkül, természetesen beszéljen a zsidóságról, az identitásról, a világról. Úgy, ahogy mindenről beszélnünk kéne, ha nem félnénk, ha elég bátrak és szabadok lennénk, ha valóban tisztában lennénk az identitásunkkal.” – mondja Bereczki Csaba.

Az október 10-i premier előtti vetítésre jegyek elővételben az Uránia weboldalán és a helyszínen kaphatók.

soulexodus_0009

Soul Exodus
magyar, zenés dokumentumfilm
Forgatókönyvíró, rendező: Bereczki Csaba
Operatőr: Nemes Tibor
Producer Sándor Pál
Vágó: Lemhényi Réka
Hang: Zányi Tamás
Zene: The Brothers Nazaroff
Főszereplők: Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen, Jake Shulman-Men
Országos mozipremier: 2016. december 15.
Forgalmazó: Mozinet Kft.

Fotók: mozinet.hu