Filmklubok és fesztiválok

Dokunapok az ELTE-n

a monostor gyermekei
Írta: film

Két egészestés dokumentumfilmet vetítenek április 5-én és 6-án az ELTE Bölcsészettudományi Karának Filmtudomány Tanszékén: volt hallgatónk Zurbó Dorottya Butánba repít el bennünket A monostor gyermekei című filmjével, Révész Bálint pedig a Granny Projecttel érkezik a kampuszra. Mindkét vetítést a rendezővel való beszélgetés követi.

Zurbó Dorottya és Arun Bhattari A monostor gyermekei című alkotása érzékeny és költői film egy butáni édesapa és gyermekei viszonyáról. A himalájai faluban élő édesapa a helyi monostor vezetője, és reméli, hogy gyermekei közül egyikük továbbörökíti a családi tradíciót. Ám sem fia Gyembó, sem lánya, a fiús Tashi nem érdeklődik a hagyományok iránt, sokkal inkább a foci köti le érdeklődésüket. A film egyik legnagyobb erénye, hogy a nyugati ember számára bepillantást enged egy érdekes családi konstellációba, mindezt pedig varázslatos környezetben mutatja be. A filmet április 5-én este hat órakor vetítik a 34-es teremben. Egykori volt tanítványunkkal, Zurbó Dorottyával a vetítést követően Pálos György beszélget.

Révész Bálint filmje a Granny project egy hét éven át készített road movie, amelynek középpontjában három fiatal fiú és nagymamáik kapcsolata áll. Egy náci Németországbeli táncosnő, egy angol kódfejtő és egy magyar
kommunista holokauszt túlélő nagymama hihetetlen életét és kapcsolatukat unokáikkal az alkotók humorral mutatják be, miközben a 20. század személyes történelmébe is bepillantást engednek. A filmet április 6-án fél hatkor vetítik a Gólyavár Pázmány Termében. A rendezővel, Révész Bálinttal a Filmtudomány szak két hallgatója, Rózsahegyi Regő és Gargya Tamás beszélget.