Filmajánló

Bemutatják Pálos György új filmjét a Ludwig Múzeumban

pálos
Írta: film

Az idei Velencei Biennále magyar kiállítója, Waliczky Tamás Tom Tomiczky kalandjai és Pálos György Let The Dragon Out című filmjét vetítik a Ludwig Múzeumban június 13-án fél hattól. Előtte Készman József beszélget az alkotókkal, akik nemcsak régi alkotótársak, hanem barátok is.

PROGRAM:

  • Beszélgetés az alkotókkal

Résztvevők:

Waliczky Tamás, médiaművész, a City University of Hong Kong egyetemi tanára, az idei Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállítója

Pálos György, filmrendező, az ELTE Filmtudományi Tanszékének docense

Moderátor:

Készman József, a Ludwig Múzeum Kiállítási és Tudományos Főosztályának vezetője

Szervező:

Szepesi Anna, művészettörténész

  • Filmvetítés

Waliczky Tamás: Tom Tomiczky kalandjai, 2011 (animációs film, 41 perc)

Az animációs film költői életkép az alkotó valós élete alapján, amelyben csak az úton levés állandó. Tom Tomiczky a művész avatárja, aki Karlsruhetól kezdve Monte Carlón és Velencén át Hong Kongig közlekedik a világban, miközben egy költői, burleszk, szürreális és néha félelmetes mese hőseként  különböző – hol vicces, hol elgondolkodtató – helyzetekbe bonyolódik. Ismerős, ikonikus helyszínek tűnnek fel a filmben, amelyek között Tom Tomiczky tart kapcsolatot. A film az álomszerű jelenlét köztes zónájában jelenít meg összefüggéseket, találkozásokat – többek között saját magával: az alkotó jellegzetes, szakállas-baseballsapkás karakterével. Hogy mi Tom utazásainak célja? Talán az utazás maga, ami így egy soha véget nem érő kaland.

A film annak idején a Ludwig Múzeumban debütált. A Magyar Narancs ajánlója megnézhetö ITT.

Pálos György: Let the Dragon Out, 2018 (autofikció, 74 perc)

Ali egy magyar filmrendező (több mint 50, ősz haj, még nem teljesen kopasz), aki már nem készít filmeket. A kérdés az, hogy mi történt vele? Egy nap telefonhívást kap Hong Kongból, és úgy dönt, hogy választ keres a metropolisz híres bevásárlónegyedében, a Mong Kok egyik felhőkarcolójában feltett kérdésre.

A programon való részvétel ingyenes.

Facebook esemény:

https://www.facebook.com/events/625788684556712/