Filmklubok és fesztiválok

Ma indul útjára a 15. Busho Filmfesztivál

lidérc
Írta: film

Idén tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, mely az év elején másodszor is megkapta az Európai Fesztivál Szövetség kiemelt művészeti fesztivál minősítését és amelyen a nemzetközi versenyprogram mellett ezúttal is rengeteg kísérőprogram, panoráma szekciók, fesztivál és workshop bemutatók, szakmai programok és koncertek szerepelnek a programon.

Az ismét közel ezer nevezést regisztrált fesztivál egyik legfontosabb mozzanata minden esztendőben az előzsűrit terheli, bár a visszajelzések alapján ezt nem annyira bánják, mely idén az Orosz Anna Ida animátor, Vermes Dorka filmrendező, Lengyel Adele filmkészítő, Végh Vozo Zoltán, rendező, aki már az első fesztiválon is velünk volt és az állandó Rimóczi László forgatókönyvíró közreműködésével hozta meg a döntését!

Az általuk kiválasztott 64 rövidfilm versenyez majd a BuSho szobrokért a fesztiválon, a filmeket a helyszínen közösen megtekintő 2 további zsűri előtt. Több éve már filmszakos tanárok és kollégák segítségével verbuválódik a 4 felsőoktatási intézmény delegálásában a Diákzsűri, ahová ezúttal Pethő Zsófia (MOME), Nyitrai Balázs (METU), Balogh Máté (SZFE) valamint Szelestey Bianka (ELTE) kapott meghívást.

A nemzetközi zsűribe ezúttal az észt Kreet Paljas kapott meghívást, aki 2003 óta segíti a magyar és észt animációs filmezést. Másik hölgy mindjárt egy magyar, még pedig Szilágyi Zsófia, akinek első nagyjátékfilmje, az Egy nap, a nemzetközi kritikusok díját nyerte a 2018-as cannes-i fesztiválon. André Lameiras, portugál filmes szakember, a BEAST Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, aki egyébként a Kelet-Európai országok politika tudományából szerzett mesterdiplomát, és természetesen az elmaradhatatlan, Wolfgang Leis, állandó zsűritagunk, a nemzetközi zsűri koordinátora. Esténként tehát velük lehet majd eszmét cserélni a nap fénypontjának számító nyilvános zsűri konzultációkon, melyre természetesen valamennyi magyar alkotót is meghívtuk.

Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fő-, és 7 kategória díjról valamint az NMHH Médiatanács által felajánlott kétszer 500.000,- forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda! A korábbi évekhez hasonlóan ismét kiosztásra kerül majd a Sziget Kft. felajánlásában az a hetijegy, mely belépő egy mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2020-as Szigetre!

A központi helyszín, azaz a Puskin Mozi mellett az esti ismétlő vetítések ezúttal az Art+ Cinemában lesznek, a kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben, a vidéki vetítéseink pedig a soproni Búgócsiga mellé felsorakoztt debreceni Modemben és a szegedi Grand Caféban kerülnek megrendezésre.

A kísérőprogramok között 2 helyszínt különböztetünk meg, az Olasz Kultúrintézetben zajlanak majd esténként a különböző olasz és portugál rövidfilm válogatások, melyeket meghívott előadók vezetnek majd elő, a szombati magyar panoráma nappal párhuzamosan pedig a Puskin mozi Körhinta termében lesz egy szakmai nap Kreatív EU prezentációval, Super8 filmes előadással és egyéb bemutatókkal.

Rögtön a filmcsemegéket felvonultató megnyitót követően fellép a lassan elmaradhatatlan Ferenczi Gyuri egy a BuSho fesztiválon korábban még sosem látott formációban, azaz Pintér Zsolt közreműködésével egy duettet láthatunk majd ráadásul a Restro Puskin kávézóban. Nem zenéljük túl az idei esztendőt, azonban a fesztivál közepén csütörtök este ellátogat hozzánk Brnoból a cseh rockzenét játszó Franz Dürer Band, akik egy trió és ezúttal a Fészek Kulturális Központban fogják még jobban feldobni a fesztivál hangulatot.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 15. BuSho fesztiválra, mely augusztus 27-én, kedden este 19:00 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét a Puskin mozi nagytermében és 31-én, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz majd.