Filmklubok és fesztiválok

Novemberben újra lesz Blue Danube filmfesztivál!

Entropia_kép
Írta: film

Idén harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten november 21. és 24 között a Lurdy házban a Blue Danube filmfesztivált, ahol 5 kategóriában 59 rövidfilm kerül bemutatásra.

Legnagyobb terjedelemben a fikciós rövidfilmek képviseltetik magukat, több mint 500 nevezett filmből választotta ki a zsűri a novemberben, 4 estén bemutatásra kerülő műveket. Külön figyelmet érdemel, hogy látható lesz a tavalyi évben Cannesban Arany Pálmát nyert All these Creatures (Charles Williams – AUS) és az Oscarral díjazott Skin (rendező: Guy Nattiv – USA, Distribution & International Sales : Salaud Morisset ). Mindkét film több mint 150 fesztiválon vett már részt. Három filmet jelöltek az Európai Filmakadémiai Díjra: Irene Moraytől (ESP) a Watermelon Juice,  Shady Srourtól (ISR) az Oslo és Thananis Neofotistostól (GRE) a Patision Avenue című alkotás. A legjobbak közé egy magyar film, Molvay Norbert Friss Húson is díjazott filmje, a Jövő szerdán került be. További 2 film szerepelt Cannesban, egy a Locarnói fesztiválon, és két olyan film van, amelyet már több mint 40 fesztiválon mutattak be. 4 film hoz könnyedebb hangulatot a fesztivál műsorába, közülük a Why so Sirius? című cseh sötét humorú filmet emelhetjük ki.

A kísérleti filmek kategóriájában 9 filmet láthat a közönség, ebből 2 osztrák alkotás. Virgil Widrich (különböző fesztiválokon 130 díjat kapott már) 360 fokos vizuális élményre hívja a tx-reverse nézőit. A Cavalcade arra keresi a választ. hogy hihetünk-e a saját szemünknek. A filmet az Európai Filmakadémia díjára jelölték. A Divine Way már három kontinensen zsebelt be 21 díjat, és az elsőfilmes finn Patrik Söderlund alkotása a Realms is 2 fesztiváldíjjal büszkélkedhet.

A dokumentumfilm kategória az új dokumentálási formákra irányítja a figyelmet. Mateusz Bulawa Unexpectedje az experimental és a doku határán mozog, a spanyol Pedro az animáció eszközeivel dokumentálja Staley Cubrick 50 évvel ezelőtti interjúját, Ismäel Joffroy Chandoutis (FRA) Swatted című filmje pedig a videójátékok világába visz minket, mintha mi is benne lennénk a játékba. Bemutatásra kerül a BIDF-en díjazott magyar Mignon, egy csodás japán film egy 55 éve zárva tartott moziról, lett film a „kubai kapcsolatról”, holland film egy eltűnt magányos vitorlásról, és aki még nem tudná, az is kiderül, hogy mi minden van egy All Inclusive hajóúton és hogy mindennek mi értelme. A kategóriában két vetítésen összesen 10 film kerül bemutatásra.

9 animációs filmet tekinthet meg a nagyérdemű, köztük a MOME műhelyeiből kikerült 2 magyar művet, a Berlinalen díjazott Entrópiát Buda Flóra Annától és az experimentallal szemező The Act of Breathing-et Hana Yamazakitól. Bemutatásra kerül 2 Európai Akadémiai Díjra jelölt alkotás, Gilles Cuveliertől (FRA) a (Fool Time)JOB és Vuk Mitevskitől Macedóniából az Edna – One of Many. Két svájci film a programban: a Locarnoban és Valladolidban is bemutatott Circuit, Delia Hesstől és a KIDS, Michael Frei filmje, amely a Berlinalen vett részt.

A Super Short kategóriában maximum 5 perc hosszúságú alkotások nevezhettek. Ezek a filmek a rövidfilmekkel együtt kerülnek műsorra. Néhány perces sztorikat kapunk többek között a virtuális valóság, autómánia, széttört családok, korlátok közé zárt élet, az elalvás nehézségeiről és a fűnyírás jelentőségéről is.

A fesztivál vetítései Budapesten november 21-24-én lesznek a Lurdy-házban, előtte november 17 és 20 között pedig Bécsben is bemutatásra kerül a teljes program. További információk a www.bluedanubefilmfestival.hu oldalon, és a közösségi médiában www.facebook.com/bluedanubefilmfestival/ , www.instagram.com/bluedanubefilmfest/ is elérhetők.