Filmszakosok fesztiválbeszámolói Udinéből

2015

Komjáti Kitty

Az egyik kedvenc alkotásom a FEFF-ről a Gangnam Blues, melynek nemzetközi premierje a fesztiválon volt. PSY 2012-es száma óta tudjuk, hogy Gangnam a földkerekség egyik legmenőbb helye. A Yoo Ha rendezte 2015-ös film goodfellas dramaként szerepelt a programfüzetben és ez a meghatározás abszolút helyén is való. Az 1970-es évek Szöuljában játszódik a film, mondhatni Scorsese Goodfellasa keveredik a Gangs of New Yorkkal.” 

Pozsonyi Janka – Fignár Anna

„A közelmúlt ázsiai filmtermés mellett, több felújított, klasszikus filmalkotás is helyett kapott a felhozatalban. Így került vászonra Morikawa Hidetaro The tragedy of bushido c. 1960-as fekete-fehér alkotása, vagy Xie Jin Stage Sisters 1964-es modernista filmje, valamint így lehetséges, hogy a filmtörténet során először sikerült Lee Jang-ho The man with three coffins c. filmjét úgy fényelni, ahogy anno a rendező megálmodta…”

Schaffer Viktória

„Takashi Yamazaki japán rendező által készített, két külön filmből álló Parasyte I-II, összesen 228 perc játékidővel operál. Elsősorban a műfaji játékosság, az emberiséget érintő érdekes kérdésfeltevések, és a véget érni nem látszó befejezési struktúra miatt tűnt ki a többi közül. Bár a hivatalos műsorfüzet ’alien invasion drama’-két jellemzi, az akció, vígjátéki és olykor a horror elemek is kidomborodtak…”

Szilágyi Miklós

„Bár még csak a 17. születésnapját ünnepelte 2015-ben az udinei távol-keleti filmfesztivál, mégis azt mondhatjuk, hogy felnőtt korba lépett. Hiszen a fesztivál ünnepélyes megnyitóján nem más tette tiszteletét, mint az ázsiai tömegfilmek élő legendája, Jackie Chan (!), kinek legújabb filmjét, a Dragon Blade-et a fesztivál programjának nyitófilmjeként vetítették…”

2012

Ascher Irma – Árva Márton – Makrai Zsolt – Székely Dávid Attila – Varga Zorka

„Udine békés, észak-olasz kisváros macskaköves utakkal és velencei gótikus stílusú épületekkel. A város patinás falait azonban minden év áprilisában különleges plakátok borítják el: az előző években volt már sushit evő Mona Lisa, valamint különös kézjelek, idén azonban egy felhőkarcolóba kapaszkodó óriáspanda képei özönlötték el az épületeket…”

2010

Berta Zsóka – Fodor Kata – Holman Réka – Muraközi Zsóka – Varga Miklós: 

We Far East Film – Far East Film U

„… Az időpont április 23. este 8 óra. A helyszín Udine, a Teatro Nuovo ideiglenesen vetítőteremmé alakított nagycsarnoka. Az alkalom a 12. Far East Film Festival megnyitója. Ötfős csapatunk története itt veszi kezdetét.  Hét órányi fárasztó autóutazás, térképnézegetés, folyamatos eltévedés és szállás- majd parkolóhely-keresés után végre kinyújtóztathattuk a tagjainkat a puha piros plüssfotelekben, majd a tekintetünket izgatottan a hatalmas gyöngyvászonra szegeztük, és vártuk a csodát. A csodát, amely minden alkalommal megtörténik, amikor a képek megmozdulni látszanak, a fények és árnyékok egy történetté állnak össze és a néző elmerül egy idegen világban. Udinében egy számomra teljesen új, távoli, de kortárs világ feltárulását vártam, és ha nem is olyan intenzitással, mint ahogy reméltem, de megmutatta magát a Távol-Kelet. …”

Bouandel Doraya – Hernádi Ambrus – Németh Lilla – Zurbó Dóri: 

Négy fehér tigris négy napja egy olasz kisvárosban

„Semmiképpen se gondoljunk arra, hogy egy vándorcirkusz fő attrakciói oldottak kereket egy észak-olaszországi kisvárosba. A fehér tigris, vagy hivatalosan white tiger, egy igen fontos terminus technicus. Ugyanis a szervezők ilyen autentikus elnevezésű szekciókba sorolják a világ különböző pontjairól érkező filmkedvelő és filmértő vendégeket az udinei távol-keleti filmfesztiválon. A legtöbb időt a vászon előtt, a sötétben töltöttük (pedig kint hétágra sütött a nap), ahol a filmeken kívül alaposan megismerhettük a fesztivál trailert is. …”

2009

Harmat Eszter: Távol-Kelet, közelebbről

Egy kicsit nyugatra mentünk, hogy lássuk a Távol-Keletet. Olaszországba utaztunk világot látni, a legnagyobb szeletét mégis egy sötét teremben fedezhettük fel. Ellentétek és paradoxonok keresztezik egymást abban az egy hétben Udinében, amelyben évről-évre megrendezésre kerül a Far East Film Festival, a távol-keleti filmek seregszemléje. Az észak-olaszországi városkának ez a tizenegyedik, nekünk azonban az első találkozásunk volt a fesztiválra meghívott keleti alkotásokkal. Itt volt tehát az idő, és az alkalom, hogy mi is felvegyük a fonalat…”

Keller Mirella: Udinében láttam

„…Amit az otthoni utánnézéssel nem lehet pótolni, az az eszméletlen jó fesztiválhangulat, a két film közötti városnézés (főleg, hogy Velencén keresztül érkeztünk), a lelkes olasz közönség, akik angolul alig beszélnek. (Ezt fontos tudni, egyrészt mert idegesítő a szinkrontolmács zaja, főleg amikor magyar emberként egy japán vagy thai nyelvű film angol feliratára koncentrálsz, valahogy tényleg nem hiányzik az olasz dallam oldalról.) Másrészt pedig nem csak olaszul kell tudni, hanem olaszul kiabálni is – ez akkor szükséges, ha valamit nem ért a szállásadó. …”

Kovács András E.: Van még újabb a felkelő nap alatt

Udine a legtermészetesebb kritérium szerint szelektál: az kell, ami sokak számára igazán érdekes! Közönségfilmes fesztiválként definiálja magát, ez azonban egyáltalán nem jelent kiszámítható műfajiságot – konvenciókkal szembemenni nagyon is lehet, nézőkkel nem. A szervezők kitűnő érzékkel találják meg az egyszerre meglepetést és megelégedést keltő filmeket. A Távol-Keletre is azért esett az alapításkor a választás, mert ezt a típust már jó ideje onnan szállítják a legmegbízhatóbban. 9 kultúra 56 alkotása közé óhatatlanul kerülnek vérszegény munkák, a filmek többsége azonban – legyen szó viruló kultzsánerek legújabb mesterdarabjairól vagy frissen talált, jól járható utakról – megszolgálja a folyamatos teltházat. …”

Nagy Bori: Hol a boldogság mostanában?

„…sok különleges alkotást nézhet meg itt az ember. A felhozatal természetesen vegyes, mint minden fesztiválon, a Hollywoodot megszégyenítő szuperprodukciók mellett olyan filmeket is láthatunk, melyek még egy bölcsészkar filmszakjának vetítésén is kínosak lennének. A minőség változó, de szerencsére a filmek többsége igényes és élvezetes. Az FEFF-en populáris, azaz műfajfilmeket láthat a nagyérdemű. Választhattunk többek között történelmi dráma, romantikus komédia, thriller, vígjáték és kosztümös akciófilm közül. A legtöbb film egyetlen tematika körül forog, még ha ez elsőre nem is látszik egyértelműnek. Ezek a filmek majdnem mind arra vállalkoztak, hogy bemutassák, hogyan lehet az ember boldog. …”

Petrik Natasa: Far East Film Fest 2009

„…A következő napon vegyes műfajú filmeket vetítettek. Volt dráma, romantikus, zenés komédia, akció-noir, és női akciófilm. Ezen a napon nekem két nagy kedvencem lett. Az egyik All about women címmel, amely egy humoros, romantikus, gyorsan pörgő komédia. Mint ahogy a címe is mutatja, a film a nőkről és az ő kifogyhatatlan taktikázásaik bemutatásáról szól. A rendező Tsui Hark szupermodern, high-tech környezetbe helyezi a történetet, ennek ellenére a jelenben vagyunk. Ezt a hatást erősíti a világítás, a letisztult, modern,  steril díszletek, a nők pedig úgy néznek ki mintha a Vogue címlapjáról léptek volna le. …”

Veszprémi Patrícia: Távol-keleti ízek, hangulatok mediterrán köntösben

„…Ez Udine, a Keletről megközelített Olaszország első igazi ékszerdoboza. Idén tavasszal immár 11. alkalommal lepte meg az álmos kisvárost a belföldi, illetve a világ szinte minden tájáról érkező vendégek hada. Az illusztris távol-keleti rendezők, producerek, színészek, a lelkes filmrajongók, és kíváncsi filméhesek tömege jócskán megemelte az alig több mint 90 000 lélekszámú település népsűrűségét az április 24-től május 2-áig tartó Far East Film Festival ideje alatt, melynek keretei között Európában páratlan intenzitással és sűrűséggel özönlöttek földrészünkre távoli kultúrák nem is annyira távoli filmjei. …”

2008

Farkas Nóra: Udine meg én

“… Pénteken már kora hajnalban elindulunk, hogy odaérjünk az aznap esti megnyitóra. Még jó, hogy három filmet a megnyitó előttre raktak – be is futunk a második elejére. Itt döbbenünk rá (legalábbis én, aki, úgy tűnik, nem olvastam elég figyelmesen a programot), hogy a három film tulajdonképpen egybe tartozik, habár trilógiának csak erős fenntartásokkal lehetne nevezni őket. …”

Kovács Kata: “Garantált kielégülés”

“… A tizedik udinei távol-keleti filmfesztivál befutófilmje egy orgazmus történetét meséli el. A 40 másodperces film hőse (Sunny Lau) először is hatalmasra nagyított és bekeretezett esküvői fotója előtt a WC-n ülve unatkozik, és az orrát piszkálja. Meztelen mellkasán tenyérnyi tetoválás terül el, rózsaszín alsónadrágjában pedig egyáltalán nem emlékeztet a feje felett látható menyegzői fotó jólfésült, felvirágozott vőlegényére. …”

Lukácsi Kriszta: FEFF10, 2008, UDINE

“… 2008. április 18. 03:30 (hajnal). Arcok támolyognak haza a csütörtök esti ivászatból az utca végén tegnapi ruhában, tegnapi arccal. Én most keltem fel. CD-ket válogatok az útra, és filmleírásokat olvasok a fekete teámhoz. Ízelítő a menüből: japán akció sci-fi thriller, indonéziai szex-vígjáték, kínai pop-fantasy, tájföldi maratoni road movie, “HK cutting edge omnibus” (ennek lefordításával inkább nem próbálkoznék), japán kattant komédia, malajziai noir zombi voodoo vígjáték, fülöp-szigeteki akció sciene-fiction, J-horror, családi gengszter dráma Hongkong módra, és – a teljesség igénye nélkül – egy kis japán orvosi pszicho-horror. …”

Orosz Anna Ida: Távol-Kelet, Olaszország, Udine

“… Távolsági busz, utastér. Kint éjszakai sötét, a buszban félhomály van. A szélvédőn keresztül a baloldali üléssor hátsó részéből látjuk, hogy a jármű egy városba érkezett, jobb oldalt elsuhan a várostábla: UDINE.
“Jó reggelt kedves utasaink, a busz Udinébe érkezett. A pontos idő hajnali 4:50.” …”

Roboz Gábor: Szimulált heist, noir-horror és más furcsaságok

“… Az olaszországi Udine 2008 áprilisában immáron tizedjére szolgált otthonául a népszerű Far East Film Festivalnak. A kizárólag távol-keleti filmeket szerepeltető, tíz napos mustra során a közönség számára lehetőség nyílott bepillantani a viszonylag könnyebben elérhető nemzetek (Japán, Kína, Hong Kong, Dél-Korea) alkotásai mellett a kisebb, a (film)világ előtt kevésbé ismert régiók (Fülöp-szigetek, Malajzia, Thaiföld) aktuális felhozatalába is. …”