Info

Animáció Világnapja

animacio vilagnapja 2011 - poster - web
Írta: film

Az Animáció Világnapja idén három napig tart!

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség magyarországi csoportja, azaz az ASIFA Hungary 2011-ben is megünnepli az Animáció Nemzetközi Világnapját október 28-án. Idén a világnapos programok ráadásul nem is egy, hanem rögtön három napig tartanak! A többnaposra bővült rendezvény programjai között az animációs műfaj rajongói, kortól függetlenül, meg fogják találni a nekik kedves válogatásokat. A háromnapos rendezvénynek idén október 28-án, pénteken Budaörs, majd az október 29­­­–30-ára eső hétvégén a budapesti Tabán art mozi ad helyszínt.

Hogy mi mindent fogunk három napba belezsúfolni?

„Fesztivál best of-ok”: levetítjük a hazai és nemzetközi fesztiválok legjobbjait: az utóbbi évek legsikeresebb animációs rövidfilmjei érkeznek a szlovéniai Maribor Stoptrik Festivalról, a budapesti BuSho és Anilogue mustrájáról. A Világnap egyik leginkább várt vetítése az egyik legnívósabb európai animációs seregszemle, a 2011-es Stuttgarti Trickfilm-Festivalról érkező díjnyertes filmek programja, hiszen az itt bemutatott legtöbb film csak most debütál a nagyvilág filmfesztiváljain.

„Nemzeti best of-ok”: elküldik legújabb animációs produkcióikat a lengyelek, a horvátok, a portugálok, az ausztrálok, az indiaiak, az izraeliek és a dél-koreaiak is.

„Stúdió best of-ok”: két klasszis stúdió, a hagyományos stop motion filmekre szakosodott lengyelországi Se-Ma-For és az egyik legeredetibb francia rajzfilmstúdió, a Folimage is felvonultatja egyedi filmjeik legjavát a magyar közönség előtt. Ráadásul az utóbbi nemis egy hagyományos filmvetítés lesz, hanem egy különeges koncertfelvétel lesz, amely tizenkét rövidfilm újrahangszerelését hallgathatjuk és persze nézhetjük végig.

„Diák best of-ok”: Budaörsön bemutatkoznak a hazai animációs szakképzések a náluk készült diákfeladatokon és vizsgamunkákon keresztül: többek között az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia, a MoME animáció szakja, a Partiumi Keresztény EgyetemKépzőművészeti tanszéke, a Kaposvári Egyetem Művészeti Kara, a Corvin Rajziskola és a Kisképző is.
A külhoni egyetemi animációs képzések közül a cseh és a szlovák mellett a németországi Baden-Württemberg Filmakademie is képviseli magát egy-egy programmal.

„Filmtábor best of-ok”: Budaörsön azt is megnézzük, hogy miféle animációk készültek az idén 10. évfordulóját ünneplő Filmtett – Duna Műhely Alkotótáborban és a három éve indult Azyl-BuSho LifeAd workshopokon.

„Best of gyerekeknek”: nem utolsósorban a legkisebbek legnagyobb örömére a KecskemétfilmStúdió és az Egyszervolt.hu meseportál a MoME animáció szak diákjaival közösen is küld mesefilmeket.

Az Animáció hivatalos Világnapján, október 28-án pedig semmiképp sem szabad kihagyni, amikor péntek délután este 6-tól a Budaörsi Városházát lézerfényekbe öltöztetjük.

A részletes progamterv, jegyinformáció a Képlények animációs gyűjtőoldalon, a http://keplenyek.wordpress.com/-n, az Illyés Művészeti Szakképző Akadémia és az ASIFA Hungary közös weboldalán olvasható, ahová folyamatosan töltjük fel a Világnapos programokat.