Nemzetközi kapcsolatok

Far East Film Festival – Udine

Fesztivál logóSzakunk minden évben meghívást kap az olaszországi Udinében megrendezésre kerülő Far East Film Festivalra. A népszerű távol-keleti filmek legfontosabb európai mustrájára utazó hallgatók rendszeresen készítenek saját beszámolókat a fesztiválról.

További információk:

NECS

NECS logóA NECS-et (European Network for Cinema and Media Studies) 2006-ban Berlinben alapították filmtudománnyal foglalkozó kutatók azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsenek a filmtudományban folyó kutatások eredményeinek megismertetésére, konferenciák, kutatási hálózatok és munkacsoportok létrehozására, az európai filmtudományi együttműködés serkentésére. 2007. júniusában került megrendezésre a NECS első konferenciája Bécsben. 22 országból több mint 100 filmtudománnyal foglalkozó kutató gyűlt össze a bécsi egyetem Film- és médiatudományi tanszékén megrendezett eseményen. A bécsi konferencia rendkívüli sikere arra engedett következtetni, hogy a NECS hamar az európai filmtudomány egyik kiemelten fontos fórumává, a nemzetközi együttműködések koordinátorává válhat. Ezért is volt különösen örömteli, hogy 2008. júniusában a NECS második konferenciáját a szervezet az ELTE BTK filmelmélet és filmtörténet szakjával együttműködve Budapesten, az ELTE BTK Múzeum körúti kampusán rendezte meg.

További információk:

SCSMI

A Kognitív Filmtudományi Társaság (SCSMI – Society for Cognitive Studies of the Moving Image) egy interdiszciplináris szervezet, mely olyan kutatókat tömörít, akik a film és más mozgóképi médiumok elemzésének kognitív, filozófiai, esztétikai, idegtudományi és evolúciós pszichológiai megközelítései iránt érdeklődnek. Az SCSMI tagjai többek között annak megértését tűzték ki célul, hogy a befogadók perceptuális és neurológiai folyamatai hogyan befolyásolják a filmi narratíva megértését, a filmek bizonyos formai jellegzetességeinek felismerését.

Tanszékünket az a megtiszteltetés érte, hogy 2011 nyarán a Kognitív Filmtudományi Társaság éves konferenciáját nálunk rendezte meg. A rendkívül jó hangulatú és igen érdekfeszítő konferenciára a világ minden tájáról érkeztek kognitív filmtudománnyal foglalkozó kutatók.

További információk: