BA Mozgókép (Film- és televíziórendezés) szak

Az aktuális felvételi információk az oldal alján találhatók!

A képzés bemutatása

A képzés célja mozgóképes szakemberek képzése, akik képesek a mozgóképgyártás különböző szakterületein szakirányukhoz kapcsolódóan társalkotóként működni és kezdeményező szerepet betölteni. Ismerik a mozgóképkészítés technológiáját, technikáját, és képesek azt önállóan alkalmazni.

Szolgálják és gazdagítják a magyar és egyetemes mozgóképkultúrát, szakismeretükkel a filmművészet többi ágának is segítségére vannak. A filmművészet esztétikai területén kultúrtörténeti és mozgóképtörténeti tudásuk alapján biztosan tájékozódnak. A mozgóképalkotás funkcionális, művészi és közéleti (társadalomtudományi, kultúrantropológiai, szociológiai) problematikájában mérvadó véleményt képesek kialakítani.

Kiknek ajánljuk?

Ez a képzés neked való, ha szereted a filmeket, érdekel a filmezés világa, és szívesen foglalkoznál filmek készítésével is!

Jó, ha örömmel végzel olyan alkotótevékenységet, amelyben lehetőséged nyílik megmutatni saját személyiségedet is. Lényeges, hogy vállald a kockázatot, ha új élményekkel, változatos feladatokkal találkozol, és ezek megoldása során megszervezheted saját magad és mások tevékenységeit egyaránt.

Előnyös továbbá, ha érdeklődsz az új kihívások iránt, szeretnéd fejleszteni a tudásod, képes vagy együttműködni másokkal, és érdeklődsz a körülötted zajló kortárs kulturális, társadalmi események iránt.

Elhelyezkedési és továbbtanulási lehetőségek

A végzettek működési területe a mozgóképgyártás minden szegmensét lefedi, a szakembereket fikciós filmgyártástól a dokumentumfilmek és reklámfilmek készítéséig, valamint az online és az elektronikus média számos platformjáig terjedő területeken foglalkoztatják.

A filmkészítés gyakorlati területei (filmgyártás, helyi televíziók, mozgóképkészítő vállalkozások és cégek, médiaintézmények), a mozgóképes szakmák intézményi hálózata (műsorszervezés, terjesztés, nemzetközi kapcsolatok), összművészeti produkciók, a médiadesign területei, közművelődés (művelődési intézmények, múzeumok, archívumok, könyvtárak), egyéb kulturális szolgáltatások.

További információk:

Felvételi követelmények és információk (2024)

Képzési terv (tanegységlista)

Szakzárás követelményei 

Szakdolgozati követelmények 

Idegennyelv-ismereti követelmények (tanulmányaikat 2022-ben vagy később megkezdő hallgatóknak)