Filmklubok és fesztiválok

Szerzői Filmklub Programjai

EXTRAIT DU FILM "LE VOLEUR"               AVEC JEAN-PAUL BELMONDO.
Írta: film

A Szerzői Filmklub “Louis Malle, az útkereső” című sorozata folytatódik:
2011. október 27. csütörtök 18.30 a Ráday Könyvesház hangulatos pincehelyiségében!

Most egy különleges Jean-Paul Belmondo film következik, amelyben se nem a kommersz filmekből megszokott, se nem a Godard/Truffaut/Melville-filmekből ismert Bébel tekint vissza ránk… De ugyanúgy nem fog hasonlítani a többi Louis Malle filmre sem, mint egyik sem a másikra. Mindegyik teljesen egyedi!

RÁDAY KÖNYVESHÁZ (1092 Budapest, Ráday u. 27. )

Csütörtök (2011 Október 27.) 18:30

A tolvaj (Le Voleur, 1967) Rendezte: Louis Malle

Tartalom: Az árvaházban nevelkedett Georges Párizsban él az 1900-as évek fordulóján. Az örökségről szőtt álmait szertefoszlatja nagybácsija, aki elherdálja örökségét és unokatestvérének, a szép Charlotte-nak a kezét is másnak ígéri, akit a lány nem is szeret. Georges ellopja a vőlegényjelölt családi ékszereit, megakadályozva ezáltal a frigyet. Ezután nekiáll módszeresen kifosztani a gazdagokat, így tiltakozva a burzsoázia ellen. Jean-Paul Belmondo fénykorában szórakoztatja nézőit ebben az izgalmas és szexi, szellemes és intellektuálisan kihívó produkcióban.

Előadó: Mátyás Péter filmesztéta

TOVÁBBÁ:

2011. október 28-án pénteken 19h-tól a Nyitott Műhely kistermében  Ozu: Késő tavasz (1949) című filmjét tűzi műsorra, a Francia Új Hullám Kiadó (www.fuhkiado.hu) Szerzőifilmes Könyvtárának 2. kötetének megjelenése kapcsán: Paul Schrader: “A transzcendentális stílus a filmben – Ozu/Bresson/Dreyer”.
A kötet a helyszínen korlátozott példányszámban 20% kedvezménynel lesz megvásárolható 3.000Ft helyett 2.600Ft-ért. A kötet előzetesen lefoglalható a Kiadó fuhkiado@gmail.com e-mail címén. Természetesen a Kiadó jóvoltából – szokás szerint – más filmművészeti könyvritkaságokból is válogathatnak majd az érdeklődők: Walter Murch: “Egyetlen szempillantás alatt – Gondolatok a filmvágásról” (Szerzőifilmes Könyvtár 1. kötet), Bikácsy Gergely: “Bolond Pierrot moziba megy – A francia film ötven éve”, Pethő Ágnes: “Múzsák tükre – Az intermedeialitás és önreflexió poétikája a filmen”, Irzykowski: “Tizedik múzsa – A filmesztétika kérdései”, Szabó Z. Pál: “Lázadás a halál ellen – Luis Bunuel – Salvador Dali: Andalúziai kutya”, Zalán Vince (szerk.): “Bódy Gábor egybegyűjtött filmművészeti írások” I. kötet, Bárdos Judit (szerk.): “Eisenstein – Válogatott írások”, Bergman: “Képek”, Tarkovszkij: “A megörökített idő”, Szilágyi Ákos – Kovács András Bálint: “Tarkovszkij az orosz film Stalkere (Medvetánc füzetek), “Hitchcock: Írások, beszélgetések” (Osiris), Marx József: “A kétdimenziós ember – A játékfilm dramaturgiája” stb.

Ozu: Késő tavasz (1949)
Időpont: 2011. október 28. 19 órától
Helyszín: Műhely kisterme (XII. ker., Ráth György u. 4.)

Előadó: Sárosi Attila filmesztéta.

KITEKINTÉS:

2011. november 4. pénteken 18h-tól (!) szintén a Nyitott Műhelyben pedig “Bevezetés Jacques Rivette álomszínházába…” című sorozatunk keretében két “Üvöltő szelek” feldolgozást láthatunk majd egymás után: először Luis Bunuel-ét, majd “a folytatását”: Jacques Rivette verzióját…

Minden érdeklődőt szeretettel várnak:
a Szerzői Filmklub szervezői