Info

Lásd, mit írunk!

Filmíró napok a millenárison

2011 őszén ismét a forgatókönyvírásra irányítjuk a fókuszt – elindítjuk a Filmíró Napok programsorozatot, a Nemzeti Filmalap, a Fade In és a Millenáris együttműködésében. A fórum első panelbeszélgetésén bemutatjuk a magyar sorozatírás legfontosabb szereplőit.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk nov. 23-án, szerdán 16-19h között a Millenárison, ahol Andy Vajna, Havas Ágnes, ill. a Médiahatóság, az HBO és az MTV vezetői, valamint a Barátok közt, a Jóban rosszban és a Hacktion vezetőírói, producerei osztják meg gondolataikat a hazai tévés piacról.

Mi a helyzet a megváltozott magyar filmes szisztémában a forgatókönyvekkel? Milyen lehetőségekre találhat ma egy magyar forgatókönyvíró? Jobbak lesznek-e a magyar forgatókönyvek, és jobbak lesznek-e ettől a filmek? Ilyen témákról fogjuk beszéltetni a mai magyar film- és televíziós írás kulcsszereplőit.  A fórum első két panelbeszélgetésén megismerhetjük a Nemzeti Filmalap filmterv-fejlesztési koncepcióját, és bemutatjuk a magyar sorozatírás legfontosabb szereplőit.

Első rész: Mit nézünk a tévében?

Beszélgetés a mai magyar sorozatírásról

2011. november 23., szerda, 16-19h, Millenáris

Ha ma valaki forgatókönyvírásra adja a fejét Magyarországon, akkor csak egy módon tud biztos megélhetésre találni – ha tévéknek ír. A két nagy szappanoperát együttesen két és félmillióan nézik naponta, de a köztévék is ráálltak a sorozat-gyártásra, miközben az HBO hatalmas energiákat és még nagyobb pénzösszegeket áldoz arra, hogy saját gyártású minőségi szériákkal rukkoljon elő. Lehet, hogy a magyar forgatókönyvíróknak a vászon helyett a képernyő felé kéne fordulnia? Megmondják a választ a hazai televíziós forgatókönyvírás legfontosabb szereplői.

Meghívott vendégek:

  • Andrew G. Vajna, filmügyi kormánybiztos (Terminátor – Sarah Connor krónikák)
  • Fodor Gergely, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
  • Fonyódi Tibor, a Tűzvonalban, Hacktion, Géniusz c. sorozatok vezetőírója
  • Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója, több televízió volt műsorigazgatója
  • Kalamár Tamás, a Barátok közt producere
  • Krigler Gábor, HBO script development executive
  • Medveczky Balázs, a Magyar Televízió elnöke
  • Nagy Tamás, a Jóban rosszban producere
  • Zakál Edit, a Jóban rosszban és az Átok c. sorozatok vezetőírója

Moderátor: Köbli Norbert, forgatókönyvíró, a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületének alapító elnöke

A jelszó: forgatókönyv

Forgatókönyv-fejlesztés a Nemzeti Filmalapnál

2011. december 13., kedd, 16-19h, Millenáris

Az idén megalakult Nemzeti Filmalapnál a hírek szerint a forgatókönyvek minősége lesz az elsődleges szempont, ami alapján megítélik a támogatásra pályázó filmterveket. Sőt, a kiválasztott projektek forgatókönyveit az alkotókkal folytatott műhelymunka keretében fogják fejleszteni a Filmalap konzultánsainak segítségével. Milyen szempontok szerint fogják kiválasztani a könyveket, és milyen metódus szerint fejlesztik majd őket? Megmarad-e a magyar filmek sokszínűsége? Vannak-e más lehetőségei egy magyar forgatókönyvírónak, ha a filmjét a vásznon akarja látni? Milyen történetekre van ma szükség Magyarországon? Miközben megvitatjuk ezeket a problémákat, lehetőséget biztosítunk a közönségnek is, hogy föltegyék kérdéseiket és kifejtsék véleményüket.

Meghívott vendégek:

  • Andrew G. Vajna, filmügyi kormánybiztos
  • Divinyi Réka, a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő szekciójának vezetője
  • Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezérigazgatója
  • Hegedüs Bálint, forgatókönyvíró, a Nemzeti Filmalap forgatókönyv-tanácsadója
  • Németh Gábor, író-forgatókönyvíró, az SZFE forgatókönyvíró szakának művésztanára
  • Tasnádi István, forgatókönyvíró-drámaíró
  • Zomborácz Virág, forgatókönyvíró

Moderátor: Köbli Norbert

A 2011-es programok ingyenesek és bárki által látogathatók.

A programokat mindkét alkalommal állófogadás zárja, lehetőséget nyújtva a résztvevők számára a kapcsolatépítésre és a kötetlen tapasztalatcserére.

A Filmíró Napokat 2012. februárjától havi rendszerességgel kívánjuk folytatni. A tavaszi program keretében a Filmalap meghív egy-egy világhírű forgatókönyvírót, hogy havi egy hétvégén mesterkurzust tartson a filmírás elméletében elmélyülni kívánó érdeklődők számára.

Kontakt:

info@fadein.eu

Libor Anita – liboranita@gmail.com

Kövesd az eseményt a Facebook-on!

http://www.facebook.com/event.php?eid=259427647439080