Filmklubok és fesztiválok

Docuart Filmklubok

2012. február 29. 19:00 Romakép Műhely közösségi filmklub

Antropológiai képértelmezések a láthatóságról.

Az „identitás feletti kontroll” visszaszerzésének lehetséges módjait a vetítések utáni beszélgetéseken a meghívottakkal együtt elemezzük, értelmezzük. Vendégeink lesznek az adott téma roma szakértői, filmszereplők, társadalomkutatók, filmes szakemberek, művészek.

Trencsényi Klára: Corvin variációk (2011)

“Mi maradt meg a budapesti Corvin-sétány régi hangulatából a VIII. kerület nagyszabású rehabilitációja után? Helyi lakosok mesélnek a jellegzetes városrész egykori és mai arcáról.

A 2003-ban indult Corvin Projekt Közép-Európa legnagyobb, díjakkal elismert városrehabilitációs projektje, melynek során huszonkét hektárnyi terület került lebontásra Budapest szívében, a nyolcadik kerületben. A Corvin variációk azoknak a családoknak a sorsát kutatja, akiket az elmúlt évek során kiköltöztettek otthonukból. A helyi önkormányzat és a befektető „fel akarta számolni az itt álló nyomortanyát“, miközben a kiköltöztetett több, mint ezer család közül sokan nosztalgiával beszélnek a régi lakásukról, a korábban létező közösségről – a térről, ami ma már csak az emlékeikben létezik.” (forrás:Verzió)

Meghívottak: György Eszter (kurátor asszisztens), Szemerey Samu (építész, urbanista),
Trencsényi Klára (filmrendező), Zsigó Jenő (szociológus)
A beszélgetést moderálja: Bódi Lóránt
Klubvezető: Pócsik Andrea

2012. március 8. 19:00 ZÖLD FÖLD filmklub

Jan Sverák: Olajfalók (1988)
magyarul beszélő, csehszlovák dokumentumfilm, 20 perc

Elsüllyedt az olajszállító tankere? Szökőkúttá változott az olajlelőhelye? Itt a környezetbarát megoldás! Jan Sverák embereken teszteli a tudósok által felfedezett új állatfajt, amely a föld mélyén levő kőolajjal táplálkozik, és amelyet a szennyező civilizáció termelt ki magából – hogy eltüntesse saját végtermékét.