Filmklubok és fesztiválok

HEREND, AZ MÁS

Az Örökmozgó Filmmúzeum Beszéljünk a filmekről! – Filmévkönyv 2011 dokumnetumfilmes sorozat következő vetítése 2012. június 28-án, csütörtökön 18 órakor lesz.

Vendégek: Mátis Lilla rendező, Horváth Adrienne (HSC) operatőr és Mönich László fotográfus lesznek

Műsoron:  

150 éves a Herendi Porcelángyár 
(1976, MAFILM Propaganda Stúdió, r: Mönich László, o: Szabó Árpád;  szí, 16 mm, 25 perc)
Korok, események, társadalmak változtak, de a Herendi Porcelángyár mindig a világhírnév fényében állt. Az ott dolgozó emberek ügyességét, világhírű termékeiket és a herendi mintákat mutatja be a film.

Herend, az más
(r, fk: Mátis Lilla, r mt: Köller Tamás, o, ö: Horváth Adrienne, v: Koncz Gabriella, h: Sipos István, gyv: Solymosi Norbert, p: Vészi János, n: Mohai Gábor, z: Sonoton: Zenei könyvtár, Peter Ogi: Mermaid’s Love, sz: Bak Zsolt, Bakonyi Miklós, Csajági Sándor, Dr. Gaál Zoltán, dr. Hegedűs Melinda, Dr. Ködmön István, Köller Ferenc, Köller Tamás, dr. Kőrös Endre, Krámlik Attila, Magyarósi Zoltán Márton, Meződi József, Rank Ferenc, dr. Simon Attila, Somogyiné Illés Hajnalka, Szabó Krisztián, Szesztay László, Tamás Ákos, Tax Mihály; Fórum Film, 2008-2010, video, szí, 54 perc)

A Herendi Porcelán Manufaktúrát 1826-ban Stingl Vince alapította. 1839 után, Farkasházy Fischer Mór irányítása alatt érte el európai színvonalát, majd elismertségét világszerte. Az általa lefektetett alapok – a kiváló minőségre és a tökéletességre törekvés – a herendi munkásdinasztiák mai leszármazottai számára is érvényesek. Az 1851-es londoni világkiállítás óta számos díjat nyert herendi termékek a minőség és az elegancia szimbólumai. A gyárat 1948-ban államosították. A manufaktúra 1993-as privatizálása során 25 % állami, 75 % pedig dolgozói tulajdonba került, a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) keretében. 2001-ig folyamatosan nyereségesek voltak, több nagy beruházást hajtottak végre. A recesszió és a vezetőváltás következtében a manufaktúra 900 millió forintos veszteséget halmozott fel, adósságállománya közel 2 milliárd forint volt. 2005-től széles alapon nyugvó egyezséget kötöttek a dolgozók és a vezetők, melynek célja az volt, hogy szigorú takarékoskodás mellett a lehető legtöbb munkahelyet őrizzék meg, s megmaradhasson az MRP-forma. A vezetők fizetését felére csökkentették, a dolgozók nem kaptak béremelést, ezzel párhuzamosan igyekeztek újabb piacokat szerezni. A sok áldozat eredményeként csoportos létszámleépítés nélkül vészelték át 2009-et. A 2010-es évben a manufaktúra ismét nyereségesen működött, pénzügyileg is stabillá vált. Külső finanszírozást továbbra sem vettek igénybe, megőrizve a több generáció óta magukénak érzett üzem tulajdoni státuszát. Herend ma a világ legnagyobb kézműves porcelánüzeme, hungarikum, várhatóan a világörökség része.
Filmrészlet itt.