Filmklubok és fesztiválok

KISKAKAS ANIMÁCIÓS FILMNAPOK

Kiskakas5
Írta: film

Idén ötödjére rendezik meg a Kiskakas Animációs Filmnapokat a Toldi moziban, október 4-étől 6-ig. A programnak ismét része, a tavaly nagy sikert aratott Filmkritka Live, melyben a MOME diákfilmjeit élveboncolják, azaz élőben elemzik és kritizálják szakunk hallgatói.

A KISKAKAS Animációs Filmnapok továbbra is legfontosabb küldetésének tartja, hogy az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő, műfaj-újító alkotásaiból nyújtson ízelítőt. Éppen ezért ebben az évben is a vetítések fő irányát a világ legizgalmasabb, legprogresszívabb animációs iskoláinak programjaiból készült válogatások adják majd.

Ugyanakkor a korábbi KISKAKASok hagyományát is követve, az idén még nagyobb hangsúlyt kapnak a bemutatók, előadások, szimpóziumok és viták. A beszélgetések fókuszában olyan kulcskérdések állnak majd, mint a mozgókép online kultúrában betöltött szerepének köszönhető, az animáció műfaji kereteit, előállítását és forgalmazását is megújító trendek, vagy a piacorientált animációs filmipartól távolságot tartó, alternatív alkotói megjelenési formák, és annak elsődleges megjelenési felületével; az internettel való kölcsönhatásai.

Mindezen kérdéseknek az alkotók fiatal nemzedékei nem csupán részesei, de formálói is lehetnek, és hogy miképpen gondolkodnak minderről, az kiderül a KISKAKAS vetítéseit kísérő programok során.

A KISKAKAS nézői idén is láthatják MOME legfrissebb diploma- és vizsgafilm termését MOME Anim Premier, 2012! címmel, kiemelt vendégként bemutatkozik Oroszország néhány nagy animációs iskolája, fontosabb műhelyei és stúdiói, illetve válogatunk az izraeli Bezalel Academy animációs képzésének terméséből is.

Visszatérő műsorszám a MOME régi partnereinek, az Animation Sans Frontières elnevezésű képzésbe tömörülő iskolák legújabb munkáinak vetítése, illetve a párizsi Gobelins, école de l’image Best of válogatása. Mindez kiegészül egy kettős retrospektív vetítéssel John Halas és Macskássy Gyula munkáiból, a mesterek születésének 100. évfordulója előtt tisztelegve.

Ám a főszerep ezúttal is a jövő generációké és az új média adta lehetőségeké: lesz Demo Scene bemutató/real-time mozgókép a bitek bűvöletében; Online Animáció kerekasztal a Dazoo-val és a Magyar Hangyávala kisfilm forgalmazásról; és a már említett Filmkritka Live, a MOME diákfilmjeinek élveboncolása az ELTE filmkritikus hallgatói által. Ez utóbbi program keretében keretében a MOME ifjú animációs filmkészítői és filmtudósok mutatják meg az érdeklődőknek milyen az amikor elmélet és gyakorlat találkozik, mit tanulhatnak egymástól azok, akik „csinálják” és azok, akik „gondolkodnak róla”.  A beszélgetést Iványi-Bitter Brigitta, az ELTE Film, Média- és Kultúraelmélet Doktori Iskola doktorandusza, a MOME Animáció Tanszék oktatója vezeti, vitaindítót tart Fülöp József, a MOME Animáció Tanszék vezetője.

Bővebb információ és a pontos program megtalálható a Kiskakas Animációs Napok honlapján.