Info

A laterna magicától a 3D-s diafilmig

Téli esték kedves emlékei között sokan nosztalgiával gondolunk vissza a diavetítőzésre: a filmtekercs befűzésére, a tekerő nyikorgására és a túlmelegedő vetítőre. Kevéssé közismert azonban, hogy ez a kifejezetten kelet-európai műfaj eredetileg a tudományos ismeretterjesztés, majd pedig a politikai propaganda eszköze volt.

Bíró Ferenc magángyűjtő Európában is ritkaságnak számító, eddig saját lakásában tárolt diafilmgyűjteménye néhány hónapja a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet által üzemeltetett Örökmozgó Filmmúzeumban talált megőrzésére méltó helyet.

Ennek alkalmából kötetlen beszélgetést szervez a MaNDA december 14-én délelőtt az Örökmozgóban, melyre szeretettel várjuk.

Témáink: a Diafilm-történeti Gyűjtemény megőrzése – a diafilmezés népszerűsítése a MaNDA támogatásával – 2013-as diafilm-tárlat az Örökmozgóban – a diafilmgyártás jelene és új dimenziói – a gyűjtemény feldolgozásának kulisszatitkai.

A beszélgetés résztvevői: Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, Lovas Lajos MaNDA főigazgató, Bíró Ferencmagángyűjtő, Csehné Lendvai Gabriella a Diafilmgyártó Kft. ügyvezetője. A beszélgetést Gergely Klára a MaNDA munkatársa moderálja.

IDŐPONT: 2012. december 14., péntek 10:30

HELYSZÍN: Örökmozgó Filmmúzeum (VII. Erzsébet krt. 39.)

A beszélgetést 9:45-től óvódások számára diavetítés, majd pedig diatörténeti mini kiállítás és állófogadás kíséri.