Filmklubok és fesztiválok

Orosz Animációs Filmnapok

orosz-animacios-filmnapok
Írta: film

Március 18-án és 19-én lesznek az Orosz Animációs Filmnapok, mely során a Toldiban láthatóak lesznek a világ legelső bábfilmjei, melyeket Alexander Shiryaev balettművész készített, valamint az 1930-as évekből származó színes animációk,  19-én pedig a Corvinban 3D-s alkotásokat vetítenek, melyek közül a legrégebbi 1940-ben készült.

A filmeket Birgit Beumers, a CEU vendégprofesszora mutatja be.

Jegyár: 700 Ft.

 

1.   Program: Március 18. Toldi mozi, 18 óra – Alexander Shiryaev – A világ első bábfilmjei

Alexander Shiryaev filmjei majd’ egy évszázadon keresztül ismeretlenek voltak a nagyközönség számára. Az 1905-1909 között készült alkotásokat egy fotós, Daniil Saveliev mentette meg a pusztulástól, míg 1995-ben a film- és balett-történész Viktor Bocharov-hoz kerültek. Bocharov A Belated Premiere / Egy megkésett premier (2003) címmel dokumentumfilmet készített a feledésbe merült orosz művészről és filmjeiről. Shiryaev életművét 2008-ra sikerült teljes egészében helyreállítani, így ma már azt a közel egy órás alkotást is láthatjuk, melyet 17.5 mm-es filmre forgatott. Shiryaev balettmester és táncos volt a Szentpétervári Cári Balett Színházban (Mariinszkij Színház), valamint a korszak népszerű koreogárfusának, Marcus Petipa-nak asszisztense.  Megszállottan szerette munkáját, elképesztő tudással rendelkezett az emberi test mozgását illetően. A kamera megjelenésekor érezte, hogy ez tökéletes eszköz lehet a koreográfia rögzítésére. Mivel a színház vezetői nem engedték, hogy házon belül készítsen filmeket, a család nyaralója mellett egy kis színpadon feleségével, a balerina Natalia Matveeva-val adták elő a táncokat. Később saját bábszínházat épített és bábokat készített, amikkel rekonstruálta  a táncosok mozgását – így elkészítette a világ első stop-trükk animációit, megelőzve ezzel Wladislaw Starewicz-et, akit az első bábfilmesnek tartanak világszerte.

2.   Program: Március 18. Toldi mozi, 20 óra – Kísérletek a színes filmmel a 30-as 40-es években

A NIKFI és Nikolai Maiorov jóvoltából részleteket láthatunk az első, 1930-as évekből származó színes animációs filmekből. A budapesti vetítés lesz az első Oroszországon kívüli bemutató.

  • Aleksandr Ptushko: The Fox and the Wolf / A róka és a farkas, 1936 (első színes film), 21 perc
  • Aleksandr Ptushko: Tale of the Fisherman and the Fish / A halász és a hal meséje, 1937. 30 perc
  • Aleksandr Sinitsyn, Vitalii Siumkin: Teremok,  1937, 8 perc
  • Georgii Elizarov: The Miraculous Traffic Light / A csodálatos közlekedési lámpa, 1938, 10 perc
  • Sarra Mokil’: The Wolf and the Seven Goat Kids / A farkas és a hét kecsekgida, 1938, 13 perc

3.   Program: Március 19. Corvin mozi, 18 óra – 3D animáció

Az 1970-es években alkalmazták először a 3D-t az animációban. A technológiát az 1929-ben alapított NIKFI nevű szovjet kutatóintézet fejlesztette ki, melyért 1991-ben az Akadémia Oscar-díjjal ® tüntette ki. Ezek a filmek 3D technológiával készültek 70mm-es kópiára, digitalizálásukat Bristolban végezték. A budapesti vetítés lesz az első Oroszországon kívüli bemutató.

  • The Land of Youth / A fiatalság földje (koncertfilm), 1940. 40 perc (kb 10 perces rész színesben)
  • Albert Tuganov: The Souvenir / A szuvenír, 1977, 10 perc
  • Heino Pars: When the men sing / Amikor férfiak énekelnek (Kogda poiyut muzhchiny), 1980, 20 perc
  • Ivan Ivanov Vano, The Magic Lake / A varázstó 1979, 21 perc
  • The Scarecrow / A madárijesztő 3D animáció (10 perc)