Filmklubok és fesztiválok

Ha érteni akarod a világot…

625630_10151358227798990_1954326846_n
Írta: film

„Ha érteni akarod a világot…” címmel a budapesti Toldi moziban és Kino Cafeban rendezi meg ötödik alkalommal az idén 10 éves ELTE TáTK nemzetközi dokumentumfilm fesztiválját. 

Idén is nemzetközi fesztiválokon győztes dokumentarista alkotásokból válogatták össze azt a több mint 25 filmet, amelyet március 20-24. között mutatnak be a két budapesti moziban számos kísérőprogram – beszélgetések és koncertek kíséretében. A hagyományokhoz híven továbbra is a társadalmi kérdésekhez bátran közelítő filmeké a főszerep, és számos ingyenes vetítésen és programon vehetnek részt az érdeklődők.

Az idei fesztivál programjában ugyanúgy teret kapnak a globális kihívások, például a klímaváltozás hatásai (Chasing Ice), a menekültügyi kérdések (Bosznia, Bosznia!), a változó Kína és a sportdiplomácia (China Heavyweight), a civilizáció hatása a tradicionális közösségekre (Tea Or Electricity), a társadalmi mozgalmak sikerességének titka (How
To Survive a Plague), illetve a lebilincselő vagy drámai személyes történetek (az egy tolószékes fiú világkörüli útját bemutató Mon Pétit, a 37 évig készült Private Universe, amely születésétől fogva követi egy cseh férfi életét, vagy a norvégiai Utoyán elkövetett terrortámadás túlélőivel forgatott Wrong Time, Wrong Place).

A fesztivál programjában minden bizonnyal kiemelt figyelmet kap Werner Herzog a texasi halálsoron forgatott, megrázó, Into The Abyss c. alkotása, illetve Joshua Oppenheimer The Act Of Killing c. mozijának premier előtti vetítése, amely a több mint egymillió kommunistát, értelmiségit és kínait lemészároló, máig a helyi média sztárjaiként kezelt indonéz halálosztagosok elé tart torz tükröt. Az idei Berlini Filmfesztiválon két díjjal jutalmazott, 156 perces film annyira tetszett Herzognak, hogy a produceri feladatokat is elvállalta.

A fesztivál idei vendége Dánia, így a programban 6 dán alkotást (The Act OF Killing, Love Addict, Ballroom Dancer, The Human Scale, The Ambassador, Village At The End Of The World) láthatunk. A fesztivál vendége lesz Mads Brügger, a dán botrányrendező, aki az afrikai diplomácia korrupt világát kifigurázó The Ambassador vetítése után előadást tart módszertanáról.

A fesztivált március 24-én Timo Novotny osztrák rendező Trains Of Thoughts című filmjének speciális vetítése zárja. A rendező a bécsi dub-triphop-elektronika zenekar, az itthon is népszerű Sofa Surfers tagjaival élőben remixeli saját alkotását.

A fesztiválon számos zenés program is helyet kap az idén is, így a Toldi Klubban fellép a magyar Amoeba, Barabás Lőrinc, a Summer Schatzies, Varga Livius (Quimby) és Dorogi Péter (Intim Torna Illegál) projektje, a Menhely, illetve a Volkova Sisters, a brit Cowbell és Face + Heel, a dán Slowolf, illetve nyitóelőadást követően a hazai slam poetry nagyjai adnak elő egy improvizatív spoken word/slam poetry műsort.

A részletes programok az esemény honlapján érhetőek el, további részletek és exluzív tartalmak a fesztivál facebook oldalán és ide kattintva tekinthető meg a szpot.