Info

FILMNAPOK

pic_20140115202241_sx8ubx9v715
Írta: film

2. Uránia Filmnapok

Az Uránia Filmnapok rendezvényét a filmszínház 2013-ban azzal a szándékkal hozta létre, hogy a magyar film és e filmeket alkotó szakma láthatóságát növelje, valamint hogy hozzáférhetővé tegye filmkultúránk klasszikus értékeit. A kezdeményezés mögött az a tapasztalat áll, hogy a mozikultúra fenntarthatóságának feltétele, hogy események formájában teremtsünk alkalmat a filmekkel való találkozásra.

Részletes program

A Filmnapok első kiadásán a hangmérnökök és filmzene-szerzőink, azaz a film hangja, a sound design került a program középpontjába. A folytatás főszereplői idén az operatőrök, a nemzetközileg is méltán elismert magyar operatőri iskola.

A műsorban a szűk három nap szigorú terjedelmi korlátai ellenére is bemutatásra kerül e szakma sokszínűsége, alkotói gazdagsága: történetileg, műfajilag és tematikusan is szélesre nyílik az optika, miközben a közismert művek mellett ritkábban látható, kevésbé ismert és elismert alkotások is megjelennek a vásznon. Kiemelt figyelmet kap a szakma két nagysága, a száz éve született Illés György és Hegyi Barnabás.

Egy ilyen szélesebb merítésű mustra arra is jó alkalom, hogy figyelem irányuljon arra, hogy a filmkincs technikai értelemben mulandó. A bemutatásra kerülő filmek egytől-egyig a legjobb elérhető hordozón kerülnek a nézők elé. Megőrzésük feladat, a jelen feladata.

A műsoron szereplő közel ötven vetítésen nyolcvannál is több rövid- és egészestés-, játék- és dokumentumfilm szerepel, melyek közül a legkorábbi 1918-ban, a legújabb 2013-ban készült.