Filmklubok és fesztiválok

BKF FÉNYÍRÓ

letöltés
Írta: film

Továbbra is BKF Fényíró Klub –  Művész mozi, szerdánként este 7, a belépés ingyenes.

A félév utolsó három estéjén:

április 30.

Vendég: Bereményi Géza

Szándékosan nem szerepel a neve mögött, hogy rendező, mert az ő foglalkozása az, hogy Bereményi Géza. Az is szándékos, hogy nem a legismertebb filmjét, az Eldorádót vetítik, hanem azt, amivel rendezőként debütált a filmszakmában. Miután számos magyar film létrejöttében vett részt forgatókönyvíróként, egyszer csak úgy döntött, hogy maga is rendezni szeretne. 1985-ben, a Tanítványok című filmjével jelent meg rendezőként a filmszakma nagy megrökönyödésére, hisz abban az időben ritkaság számba ment, hogy valaki a főiskola elvégzése nélkül filmet rendezzen. Ugyanakkor filmje tele van filmnyelvi leleményekkel, nyilván operatőr partnere, Kardos Sándor jóvoltából is. Ebben a filmben például nagyon erősen jelen vannak az olyan beállítások, amelyeket a klasszikus amerikai kategorizálás nem ismer, ezért aztán kénytelen voltam új kategóriát alkotni rájuk: Szabó Gábor „alkotói szubjektív”-nek nevezte el őket.

Moderátor: Szász János rendező

május 7.

Vendég: Mudruczó Kornél, rendező

A Delta című filmet voltaképpen kétszer forgatták le. Majdnem befejezték a film forgatását, amikor a főszereplő, Bertók Lajos, a karizmatikus, izzó tekintetű színész hirtelen balesetben elhunyt. Mundruczó egy évvel később újra nekifogott a filmnek, egy átírt forgatókönyvvel és egy egész más karakterű szereplővel, Lajkó Félix hegedűművésszel, akinek ez volt az első (és talán utolsó) filmszerepe, újra leforgatta az egész filmet. A film 2008-ban Cannes-i díjat kapott. A rendezővel erről a filmjéről is, legutóbbi munkáiról, és most elkészült, de még be nem mutatott filmjéről is beszélgetnek a résztvevők.

A beszélgetőpartner: állandó munkatársa, producere, Petrányi Viktória lesz.

május 14.

Vendég: Andor Tamás, operatőr

Andor Tamás a 70-90-es évek egyik meghatározó filmes alakja. Jellegzetes karaktere számos magyar filmben tűnik fel szereplőként is. Operatőrként leggyakrabban Bacsó Péter partnereként dolgozott. Az est filmje azonban nem egy ezek közül, hanem az a Makk Károly film, amelyben Makk, Tóth Jánossal készített filmjei után először dolgozott más operatőrrel. Az Egymásra nézve című film két nő kapcsolatáról szól, amely a film elkészítésekor szinte tabu témának számított. Makk egyik legjobb és egyik legkevésbé ismert filmje kapcsán zajlik a beszélgetés Andor Tamással.

Moderátor: Szabó Gábor