Filmklubok és fesztiválok

SPANYOL FILMHÉT

211-es-cella
Írta: film

Spanyol Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban

2014. október 8-12.

Október 8-tól öt napon keresztül az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont a legutóbbi idők spanyol filmjeiből készült különleges válogatásnak. A Filmhét kísérőprogramjaként eredeti spanyol filmplakátokból álló kiállítás is várja a látogatókat.

 

A Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet által szervezett Filmhét tizenöt vetítésén 12 filmet láthatnak a nézők. A nyitó díszvetítésen október 8-án, kedden 19 órakor Pablo Berger Hófehérke című fekete-fehér némafilmjét vetítik, amely a Grimm-testvérek klasszikus történetének szabad feldolgozása a húszas évek Spanyolországának gótikus esztétikájában. A film nem kevesebb, mint 42 fesztiváldíjjal büszkélkedhet, 2013-ban tíz kategóriában nyerte el a legrangosabb spanyol filmes elismerést, a Goya-díjat, míg a spanyol filmkritikusok nyolc díjjal jutalmazták. Az Európai Filmakadémia jelöléseiből a Legjobb jelmeztervezésért járó díjat váltotta valóra.

A Filmhéten további nyolc játékfilmet és három dokumentumfilmet vetítenek az Urániában. Látható lesz Nacho Vigalondo „romantikus sci-fi komédiája”, A földönkívüli, melyben egy átmulatott éjszaka után az egymás mellett ébredező fiatal férfi és nő kínos helyzetét a város fölött megjelenő hatalmas UFO bonyolítja tovább. Montxo Armendáriz Ne félj! című drámája a fiatal Silvia fejlődéstörténetét ábrázolja, aki 25 évesen úgy dönt, hogy szembenéz azokkal az emberekkel, traumatikus érzelmekkel és élményekkel, amelyek a múlthoz láncolják. A felnőtt nézők újra borzonghatnak a [REC] című kézi kamerás horrorfilmmel világhírűvé vált spanyol rendező, Jaume Balaqueró 2011-es pszichothrillere, a kritikusok által elismert Amíg alszol bizarr képsorain. Paco León Carmina megoldja című filmjében egy hiteles, a jég hátán is megélő, felejthetetlen karakter rajzolódik ki a szemünk előtt Carmina személyében, aki – miután nagy értékű lopás áldozata lesz – különös tervet eszel ki a biztosítási összeg megszerzésére. Az akciófilmek rajongói sem maradnak izgalmak nélkül, Daniel Monzón 8 Goya-díjat elnyert akció-thrillere, a 211-es cella egy fegyőrről szól, aki első munkanapján rögtön egy komoly börtönlázadásba keveredik.

A programban a spanyol független kortárs filmművészet alkotásai is helyet kaptak. A „Márgenes/Margók” filmciklus Daniel Castro Illúzió című vígjátékával kezdődik, melyben egy forgatókönyvíró és rendező azon töri a fejét, hogy egy musical forgatásával próbálja visszacsalogatni hazájába az utóbbi időkben elveszett jó hangulatot. Jonás Trueba Ábrándozók című alkotása néhány fiatalról és a filmkészítés nagy ábrándjáról szól: a beszélgetések és ivászatok világáról, az egyedüllétről, a szerelemről és a moziba járásról, az elveszett és az elvesztegetett időről. Eloy Enciso Arraianos című vizuális költeményében egy Galícia és Portugália közötti „senki földjén” meghúzódó kicsiny falu életképei rajzolódnak ki, ahol szinte megáll az idő és a valóság egybefonódik a mítoszokkal és az álmokkal.

A Spanyol Filmhét programját három dokumentumfilm is színesíti. Elias León Siminiani Térkép című, Sevillában és Romában is díjat nyert dokumentumfilmje egy fiatal rendezőtörténetée, aki – miután elbocsátják a tévénél betöltött állásából – úgy dönt, hogy Indiába utazik, hogy valóra váltsa álmát, és elkészítse élete első játékfilmjét. A Costa de Morte, Lois Patiño dokumentumfilmje Galícia „Halálpart”-nak nevezett tájegységét és az ott élők küzdelmeit mutatja be a természeti elemekkel – kiderül, hogy miért tartották ezt a helyet a rómaiak idejében a világ végének. A filmhetet a Pepe, az andalúz című dokumentumfilm zárja október 12-én vasárnap. Concha Barquero filmje egy a spanyol polgárháború után kivándorolt férfi és otthon maradt családja történetét dolgozza fel.

A filmek többsége magyar felirattal látható, a 21-es cella c. filmet angol felirattal, a Ne félj! c. filmet magyar tolmácsolással vetítik. Kedvezményes jegyár a Spanyol Filmhét vetítéseire egységesen 800 Ft. Részletes program és filmismertetők: www.urania-nf.hu

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1550536075165464

A Filmhét a Spanyol Kulturális Államtitkárság, a spanyol Külügyminisztérium Nemzetközi Együttműködési Hivatalának (AECID) Filmintézete, a Mozi és Audiovizuális Művészetek Intézete (ICAA), valamint a bécsi Tourespaña Iroda támogatásával valósul meg, a Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében.

A Filmhét alkalmából, a budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet közös szervezésében kerül sor az első spanyol-magyar rövidfilm versenyre, amelyre január 31-ig lehet jelentkezni.

Vetítési program

OKTÓBER 8. SZERDA

19:00 – Díszterem
Hófehérke / Blancanieves
némafilm, 104 perc, 2012,
rendező: Pablo Berger

Pablo Berger Hófehérkéje a klasszikus Grimm mese szabad feldolgozása, a 20-as évek Dél-Spanyolországában. A történet Hófehérkéje Carmen (Macarena García), egy csinos fiatal lány, akinek gyermekkorát rémes mostohaanyja, Encarna (Maribel Verdú) keseríti meg. Múltja elöl menekülve Carmen szenvedélyes utazásba kezd új barátaival, a törpe torreádorokkal. Egy váratlan és meglepő csattanóval a Hófehérke megmutatja nekünk, hogy az élet nem hasonlít a mesékre, sokkal inkább egy gótikus melodrámára. 

OKTÓBER 9. CSÜTÖRTÖK

19:00 – Díszterem
A földönkívüli / Extraterrestre
romantikus vígjáték magyar felirattal, 90 perc, 2011,
rendező: Nacho Vigalondo

Bár Julia és Julio nem ismerik egymást, ugyanabban az ágyban ébrednek egy átmulatott éjszaka után és semmire sem emlékeznek. A fiú azonnal szerelmes lesz, de a lány nem. A kínos helyzetet még tovább rontja, hogy nem hagyhatják el a házat, ugyanis egy hatalmas UFO lebeg a város felett.

19:00 – Fábri terem
Térkép / Mapa
dokumentumfilm magyar felirattal, 85 perc, 2012
rendező: Elías León Siminiani

Miután a fiatal rendezőt elbocsájtják a tévénél betöltött állásából, úgy dönt, hogy Indiába utazik, ahol valóra váltja álmát és elkészíti élete első játékfilmjét. Hamarosan felfedezi, hogy az, amit keres, nem Indiában, hanem Madridban van…

Díjak: 2012 Sevilla-i Filmfesztivál – legjobb európai dokumentumfilm
IDFA
ALCINE – Pantalla Abierta kategória – Új filmesek
REC – Legjobb első film

2013 Goya Díj – nevezés a legjobb dokumentumfilm díjra
Cinespaña Toulouse –Hivatalos Panoráma kategória
Nantes-i Filmfesztivál – Hivatalos versenyprogram
Mar del Plata-i Filmfesztivál – Hivatalos versenyprogram
Cali-i Filmfesztivál – Hivatalos versenyprogram
RIFF – Roma Independent Film Festival – Legjobb dokumentumfilm

21:00 – Díszterem
Illúzió / Ilusion
vígjáték magyar felirattal, 65 perc, 2013
rendező: Daniel Castro

Egy forgatókönyvíró és filmrendező azon töri a fejét, hogyan tudná visszacsalogatni az országba, az utóbbi időkben elveszett jó hangulatot. A Moncloa-paktumról készül filmet forgatni. Az ötletet azonban musical formában kívánja megvalósítani…
Díjak:
Fesztiválok és Díjak
2013 ALCINE: Közönségdíj
VISULA CINE NOVÍSIMO – Filmfesztivál: Legjobb film
Horizontes del Sur Spanyol Filmek Fesztiválja (Franciaország): Legjobb film
Madrid-i Imagen Filmfesztivál: A zsűri különdíja
Tudela-i Filmfesztivál: A zsűri különdíja
Pachamama Filmfesztivál (Brazília): A zsűri különdíja
Málaga-i Filmfesztivál: Legjobb film és legjobb forgatókönyv a Zonacine kategóriában
2014 Feroz Díj: Különdíj

OKTÓBER 10. PÉNTEK

19:00 – Díszterem
Ábrándozók / Los ilusos
játékfilm magyar felirattal, 93 perc, 2013,
rendező: Jonás Trueba

Az Ábrándozók a forgatás utáni vágyról és a munkanélküli rendezők életéről szóló film; az elvesztegetett időről és az elveszett időről; a beszélgetések, ivászatok, az evés és a megszokás világáról; a moziba járásról; a szerelemről; az egyedüllétről és a barátokról, miközben gyűlnek az emlékek egy következő filmhez. 

Díjak: BAFICI – Buenos Aires-i Nemzetközi Független Filmfesztivál – Legjobb színész
Cinespaña Toulouse – Legjobb film, Legjobb színész, Legjobb Zene
Barcelona-i Cinema d’Autor Filmfesztivál
Festival Distrital, México DF
Ars independent IIF
San Sebastián Nemzetközi Filmfesztivál, Hamburgo Filmfest, Valladolid Seminci

19:00 – Fábri terem
Costa da Morte
dokumentumfilm magyar felirattal, 84 perc, 2013,
rendező: Lois Patino

A Costa da Morte Galícia egyik tájegysége, amelyet a Római Birodalom idejében a világ végének tartottak. Drámai elnevezése onnan ered, hogy a történelem során, a sziklás  partvidék ködös és viharos időjárásában számos hajótörés fordult elő. A filmben az itt élő halászok, rákászok és tutajosok szemén át ismerhetjük meg ezt a világot.

21:00 – Díszterem
Ne félj / No tengas miedo
dráma magyar hangalámondással, 90 perc, 2011
rendező: Montxo Armendáriz

Silvia életére a sötét gyermekkor nyomja rá bélyegét. Alig 25 évesen úgy dönt, hogy újrakezdi az életét és szembenéz azokkal az emberekkel, érzelmekkel és élményekkel, amelyek a múlthoz láncolják. A viszontagságokkal és saját magával folytatott harc során lassan megtanulja irányítani félelmeit és felnőtt nővé válik, aki ura tetteinek.
Díjak: 2011 Goya-díj jelölés a legjobb felfedezett színésznőnek (Michelle Jenner)

21:00 – Fábri terem
211-es cella / Celda 211
akciófilm angol felirattal, 110 perc, 2009
rendező: Daniel Monzón

Azért, hogy jó benyomást keltsen, Juan egyik nap korábban kezdi a munkáját egy fegyházban. Rossz időzítés! Épp hogy megérkezik, máris egy lázadás közepén találja magát. Senki sem ismeri őt, és így szerencséjére ki tudja magát adni fegyencnek. Így megközelítheti a lázadás vezetőjét. Amikor az ETA tagjait túszul ejtik, a helyzetnek politikai töltete is lesz és a kormány is beavatkozik.
Díjak: 2009 8 Goya-díj beleértve a Legjobb film, Legjobb filmrendező és Legjobb színész (Luis Tosar) díjakat
2010 Európai Filmdíj: Legjobb forgatókönyvre és Legjobb színészre jelölés

OKTÓBER 11. SZOMBAT

15:00 – Díszterem
Hófehérke / Blancanieves
némafilm, 104 perc, 2012,
rendező: Pablo Berger

Pablo Berger Hófehérkéje a klasszikus Grimm mese szabad feldolgozása, a 20-as évek Dél-Spanyolországában. A történet Hófehérkéje Carmen (Macarena García), egy csinos fiatal lány, akinek gyermekkorát rémes mostohaanyja, Encarna (Maribel Verdú) keseríti meg. Múltja elöl menekülve Carmen szenvedélyes utazásba kezd új barátaival, a törpe torreádorokkal. Egy váratlan és meglepő csattanóval a Hófehérke megmutatja nekünk, hogy az élet nem hasonlít a mesékre, sokkal inkább egy gótikus melodrámára. 

17:00 – Díszterem
Arrianos
játékfilm magyar felirattal, 70 perc, 2012
rendező: Aloy Enciso

Egy hely, ahol megáll az idő, a misztikum és a fantasztikum között; ahol az erdők egyre lombosabbak és már át sem lehet látni a sűrű víz- és ködfüggönyön. A Spanyolországot és Portugáliát elválasztó határon, a két ország közötti senki földjén bújik meg ez a hely, túl az idő és a tér korlátain. Ez a hely csak azoké, akik ott laknak és megőrzik a múlt tudását. Eloy Enciso Jean-Marie Straub és Daniéle Huillet filmjeiből merít ihletet a teremtő erő és tudás vizuális költeményének megalkotásához.
Díjak: 2012 Locarnoi Filmfesztivál: “Cineasti del presente” kategória

19:00 – Fábri terem
Ne félj / No tengas miedo
dráma magyar hangalámondással, 90 perc, 2011
rendező: Montxo Armendáriz

Silvia életére a sötét gyermekkor nyomja rá bélyegét. Alig 25 évesen úgy dönt, hogy újrakezdi az életét és szembenéz azokkal az emberekkel, érzelmekkel és élményekkel, amelyek a múlthoz láncolják. A viszontagságokkal és saját magával folytatott harc során lassan megtanulja irányítani félelmeit és felnőtt nővé válik, aki ura tetteinek.

21:00 – Fábri terem
Amíg alszol / Mientras duermes
dráma/horror/thriller magyar felirattal, 102 perc, 2011 (18)
rendező: Jaume Balagueró

César portás egy barcelonai apartmanházban. A lakók számára csaknem észrevétlenül végzi munkáját, ő azonban nagyon is figyel rájuk. Az életük minden intim részletét ismeri. Különösen egyikükét. Clara sikeres és gyönyörű nő, aki mindig pozitívan áll mindenhez. Vidám életfelfogása az örökké boldogtalan César számára elfogadhatlan. César ugyanis mások fájdalmából táplálkozik, így élete nem lehet teljes, míg le nem törölte egyszer s mindenkorra a lány arcáról a mosolyt. Kegyetlen játékához Clara személyében tökéletes célpontra talál és a végsőkig elmerészkedik, hogy megkeserítse az életét. Azonban César kezd egyre magabiztosabbá válni, a figyelmetlenség pedig könnyen végezetes lehet.
Díjak: 2011 Goya-díj: Legjobb színész (Luis Tosar) jelölés
6 Gaudí-díj
Forgalmazó: Mozinet

OKTÓBER 12. VASÁRNAP

15:00 – Díszterem
Carmina megoldja / Carmina o revienta
vígjáték magyar felirattal, 71 perc, 2011 (16)
rendező: Paco León

Carmina ötvenes évei végén járó spanyol asszonyság, aki egy családi bisztrót üzemeltet Sevillában. Egy nap ellopnak a bisztróból egy nagy és értékes sonkát. Amikor Carmina ráébred, hogy a biztosítása nem terjed ki az ilyen típusú veszteségekre, tervet eszel ki, hogy mégis megszerezze a pénzt, és a bár tovább működhessen. Amíg arra vár, hogy a terve működésbe lépjen, feleleveníti korábbi kalandjait. Annak ellenére, hogy a részletek sántítanak, egy hiteles, igazságos és a jég hátán is megélő, felejthetetlen karakter rajzolódik ki a szemünk előtt Carmina személyében.
Díjak: 2012 Goya-díjak: 3 jelölés
Malaga-i Filmfesztivál: A zsűri különdíja, Közönségdíj, Legjobb színésznő
Forgalmazó: Cirko Film

15:00 – Fábri terem
A földönkívüli / Extraterrestre
romantikus vígjáték magyar felirattal, 90 perc, 2011,
rendező: Nacho Vigalondo

Bár Julia és Julio nem ismerik egymást, ugyanabban az ágyban ébrednek egy átmulatott éjszaka után és semmire sem emlékeznek. A fiú azonnal szerelmes lesz, de a lány nem. A kínos helyzetet még tovább rontja, hogy nem hagyhatják el a házat, ugyanis egy hatalmas UFO lebeg a város felett.

17:00 – Díszterem
Pepe az andalúz / Pepe el andaluz
dokumentumfilm magyar felirattal, 83 perc, 2012
rendező: Concha Barquero

Amikor kicsi voltam mindig azt mondták, hogy Pepe nagyapám meghalt. Később jöttem rá, hogy a Polgárháború után kivándorolt Argentínába. María nagyanyám soha többé nem hallott felőle. El kellett hagynia Spanyolországot, hogy egyedül felnevelhesse három gyermekét. A dokumentumfilm időutazás a felejtés ellen.