Filmklubok és fesztiválok

FRANCIA INTÉZET

Truffaut Affiche
Írta: film

Vetítések a Francia Intézetben

A budapesti Francia Intézet egy négy részes sorozattal emlékezik meg a Nouvelle Vague egyik vezető filmművészének halálának 30. évfordulójáról. François Truffaut ereje abban rejlett, hogy szerzői művei a nagyközönséghez is szóltak. A sorozatban a francia rendező első és utolsó nagyjátékfilmje is helyet kapott.

“Azért készítek filmeket, hogy megvalósítsam fiatalkori álmaimat, hogy jót tegyek magamnak és ha lehet másoknak is.” François Truffaut

 A 400 csapás egy olyan forradalom egyik jele, amely az élet és az érzékek felé vezeti vissza a filmművészetet. A film történelmet is írt azzal, hogy sikerét a kritikusok és a közönség is elismerte. A 400 csapás példája volt annak is, hogy a nézők nyitottak olyan filmekre, melyek új élményekről és sztárok nélkül mesélnek nehéz témákról, valamint ahol a főhős nem feltétlenül megnyerő személyiség… Ennek a sikernek vagy akár Chabrol filmjeinek is köszönhető az, hogy a filmgyártó producerek a későbbiekben már megbíznak az új generáció olyan fiatal rendezőiben, mint Godard, Rivette vagy Rohmer…

A 400 csapás a filmművészetben egy olyan eddig ismeretlen élmény felé nyit, ahol majd 20 éven át követhetünk egy szereplőt, akit látunk felnőni, szerelembe esni, szeretni és megöregedni. A Lopott csókok 400 csapás Antoine Doinel-jéhez tér vissza 10 évvel később. A fiatal férfivé vált Antoine továbbra is vadóc és a szerelmet keresi. Antoine szerepében Jean-Pierre Léaud egyfajta Truffaut hasonmás, egy olyan karakter, aki ötvözi a fantáziát és a könnyedséget, de egy egyben melankólikus is.

Az 1980-as Utolsó metró filmmel,Truffaut élete egyik legnagyobb szerepét adja Gérard Depardieu-nek és óriási sikert ér el 10 César díjjal, ami a kor rekordja. A film sikere megkoronázza Truffaut életművét, aki ezt hirtelen halála előtt még négy évig élvezheti.

A Deneuve-Depardieu páros után Truffaut az utolsó filmjében egy másik nagy színész párost Fanny Ardant-t és Jean-Louis Trintignant-t hozza össze a vásznon. Ugyan még nagyon sok filmterve volt, a rendező hirtelen, a Végre vasárnap! című fekete-fehér vígjátéka után meghal.

További részletek Truffaut naplójában, francia nyelven.

A vetítések egységesen 18.30-kor kezdődnek a Francia Intézet Auditóriumában.

A belépés ingyenes.

November 3., hétfő: 400 csapás

November 18., kedd: Lopott csókok

November 24., hétfő: Az utolsó metró

December 2., kedd: Végre vasárnap!

Szerdán és csütörtökön 18.30-kor Marguerite Duras besorolhatatlan ‘India Song’ és az ’Un barrage contre le Pacifique’ című filmjeit vetítik.