Filmklubok és fesztiválok

KAFF

KAFF2015banner
Írta: film

Júniusban ismét KAFF

A 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál június 24. és 28. között mutatja be az elmúlt két év kiemelkedő rajzfilmes alkotásait hagyományosan világszínvonalú verseny és -információs programmal. Idén a szakmai közönség mellett a műfajt kedvelő családokat is várják szabadtéri vetítésekkel és koncertekkel.

EURÓPAI VERSENYPROGRAM

A 12. KAFF-on 9. alkalommal rendezik meg az Európai Animációs Játékfilmek és TV-Speciálok versenyét, amelyen idén 7 egészestés és 9 televíziós egyedi film (ez az ún. TV-speciál) kerül bemutatásra köztük több, rangos nemzetközi díjjal elismert alkotás. A programba került művek közül hat francia, de lesz cseh, litván, holland, dán, román, olasz film, és versenybe száll az ír Oscar-jelölt, A tenger dala is.

A versenyprogramba magyarok is kerültek: Miklós Zoltán Manieggs című 3D-s akciófilm-paródiája a hosszúfilmek között; Szilágyi Varga Zoltán A jókedvű örmény temetése című novella-adaptációja, valamint A magyar operajátszás története, M. Tóth Géza és Gerdelics Miklós a Magyar Operaház számára készített zenés információs filmje a TV-speciálok versenyében lesz látható.

A háromtagú nemzetközi előzsűri tagjai Muhi András filmproducer, Patrovits Tamás rendező és tanár, valamint Daniel Suljic, a zágrábi Animafest művészeti vezetője voltak.

„Igyekeztünk olyan darabokat választani, amelyek valamilyen módon eltérnek a mai animációs filmek fő csapásirányától, és akár témájukban, akár látványukban újszerű, innovatív megoldásokkal élnek. A KAFF-on bemutatott 10 mozifilm és 9 tévéfilm a lehető legszélesebb közönséget célozza meg, és biztosan mindenki meg fogja találni a saját kedvencét” –  értékelte Patrovits Tamás a műveket.

További részletek és a teljes lista itt található.

Előzetes:

Rocks in my pocket

MAGYAR VERSENYPROGRAM

Idén összesen 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 TV-sorozat epizód, 10 videoklip és 20 alkalmazott animációs kisfilm került versenybe.

Az előzsűri tagjai Bacsó Zoltán animációsfilm-operatőr, Rofusz Kinga animációsfilm-rendező és Szalay Péter filmrendező voltak.

Az előzsűri tagjainak megegyezett a véleménye abban, hogy rég volt ilyen erős a magyar animációs film. Ma már alig van a téma komplexitásában, a megvalósítás profizmusában különbség a diákfilmek és az ún. professzinoális alkotók filmjei között. Üdvözölték azt is, hogy az elmúlt években egyre több olyan film is született, amelyek kifejezetten történetet akarnak mesélni, optimistább hangvételűek, mint az ezt előző években. Idén szerintük az egyik legerősebb versenyprogram a videoklipeké.

A versenyszekcióban látható lesz Bucsi Réka számos díjat elnyert Symphony No. 42-je mellett a tavalyi évben készült díjnyertes diplomafilmeket (Bertóti Attila: Mese, Kreif Zsuzsanna – Zétényi Bori: Limbo Limbo Travel), a WWF számára készített, nemzetközileg is díjazott 3D-s reklámfilmje, Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág című 3 perces videója, de láthatjuk majd a Magyar népmeséket is jegyző Horváth Mária új díjnyertes sorozatát, a 3D-ben készült Cigánymeséket, Cakó Ferenc Dózsa 1514 című, homokanimációs technikával készült művét, valamint a Voltaire klasszikusát kortárs módon adaptáló Candide kalandjai című TV-sorozatot is.

A versenyprogram és az információs program teljes listája itt található.

A fesztivál idei díszvendége Latin-Amerika lesz. A 12. KAFF természetesen szakmai programoknak és kiállításoknak is helyet ad és idén is lesz SZAFT.