Filmklubok és fesztiválok

TAIWAN DOX

taiwandox2016
Írta: film

TAIWAN DOX – TAJVANI DOKUMENTUMFILM NAPOK
2016. október 20-22.

Második alkalommal rendezi meg a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat október 20-22. között a Toldi Moziban és a DocuArtban a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Filmalapítvány. A háromnapos ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb tajvani dokumentumfilmjei mandarin nyelven, magyar és angol felirattal kerülnek vetítésre. Minden filmet rövid pódiumbeszélgetés követ.
A vetítésre kerülő 8 filmalkotás révén közelebbi képet mutatnak a tajvani társadalom sajátosságairól, az ott élők belső világáról, identitásáról, az új generáció hagyományokhoz fűződő viszonyáról és a sziget természeti adottságairól.

A Taiwan Dox –Tajvani Dokumentumfilm Napokat TAO Wen-lung, a Tajpej Képviseleti Iroda vezetője nyitja meg október 20-án csütörtökön 18 órakor a Toldi Mozi nagytermében. Az ALIS ÁLMAI című nyitófilm után a film rendezőjével, Salone Ishahavuttal beszélget Stőhr Lóránt filmesztéta a tajvani őslakosok elveszített földjeik visszaszerzéséért folytatott kitartó küzdelméről.
Tajvan politikai helyzetéről, sajtószabadságáról és a filmgyártásában rejlő lehetőségeiről Robert Chen, a Chengchi Egyetem Kommunikáció karának dékánja és TAO Wen-lung, a Tajpej Képviseleti Iroda vezetője szolgálnak információval egy háttérbeszélgetésen október 21-én pénteken 11.30-tól a Toldi Moziban.
Október 20-21-én délelőtt budapesti középiskolásoknak a DocuArt Moziban a TANG Hsiang-Chu rendezte MILYEN MÉLY AZ ÓCEÁN című film kerül bemutatásra, amely gyönyörűen ábrázolja ember és természet elválaszthatatlan kapcsolatát és a és a partvidéken élő őslakók dilemmáit.

Megnyitó: 2016. október 20. csütörtök 18:00
Háttérbeszélgetés: 2016. október 21. péntek 11:30
Helyszín: Toldi mozi (Budapest, V. Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)
Iskolai vetítések helyszíne: DocuArt mozi (Budapest, IX. Ráday u. 18., bejárat az Erkel utca 15. felől )

További részletes információ a programról:
www.palantirfilm.hu/taiwan-dox-2016-tajvani-dokumentumfilm-napok
www.facebook.com/taiwandox/

A FILMEKRŐL:
(az összes előzetes egy listán itt található)

ALIS ÁLMAI/ ALIS’S DREAMS 2011, 60’, rendezte: Salone ISHAHAVUT vetítés: 2016.10.20. csütörtök 18:30
2009 nyarán csapott le Tajvanra hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okozva a Morakot nevű tájfun. Mivel a kormány nem nyújtott megfelelő segítséget az újjáépítéshez, a hegyek népei arra kényszerültek, hogy a távoli síkságon épített házgyári lakásokba költözzenek. A 74 éves Cina Alis és fia azonban nem nyugszik bele, hogy “más emberek földjén” éljen. Abban reménykednek, hogy egy nap hazatérhetnek ősi területükre, a hegyek közé.
Előzetes: itt

aliss-dreams05

AZ ŐSERDŐ ÉNEKE / SONG OF THE FOREST, 2010, 60′, rendezte: Ke CHIN-YUAN vetítés: 2016.10.21. péntek 18:00
A tengerparttól a legmagasabb hegyekig, a friss hajtásoktól a méltóságteljesen magasodó matuzsálemekig, a fák elválaszthatatlan díszletei a tajvani tájnak. Őrzik, vigyázzák az élet megszámlálhatatlan ciklusait, megtestesítői a természet titokzatos világának. Ez a különleges film a Tajvan nagyszerű erdei örökségét kézben tartó ember felemelkedésének és jelenlegi hanyatlásának dokumentuma, az erdő és saját jövőnk összefonódásának bizonyítéka.
Előzetes: itt

song-of-the-forest02

JÉGTÖRÉS / BREAKING ICE, 2013, ’35, rendezte: Chen KUAN-YU vetítés: 2016.10.21. péntek 19:15
Tongtong 8 éves kislány, aki Tajvanon született és sosem látott még havat. Ezen a télen a nagymamához, édesanyja szülőhelyére, a kínai Belső-Mongólia fagyott földjére látogatnak, ahol a kifogott hal szinte azonnal megdermed a hidegben, és a tájat végeláthatatlan hótakaró fedi. Legnagyobb élménye mégis, amit sosem fog elfelejteni, hogy a látogatás rövid hete alatt egy másik mamát ismer meg. Olyat, aki többször mosolyog, de többször is sír.
Előzetes: itt

breaking-ice04

AZ ALMA ÍZE / THE TASTE OF APPLE, 2015, 118 perc, rendezte: Kevin H.J. LEE vetítés: 2016.10.21. péntek 20:00
A film a tajvani NEXT MEDIA cégcsoport fejlődésének története mentén mutatja be, hogyan formálódott az újságírás Tajvanon az elmúlt évtizedekben, és Kína vigyázó szeme, illetve különböző egyéni érdekek, hogyan provokálják ki olykor az öncenzúra alkalmazását. Egy elképesztően ironikus történet rajzolódik ki a szemünk előtt arról, hogy Tajvan sajtószabadságának megőrzése miért egy szenzációhajhásznak bélyegzett hongkongi média vállalaton áll vagy bukik.
Előzetes: itt

taste-of-apple05

ÓCEÁN / OCEAN, 2015, 58’, rendezte: Ke CHIN-YUAN vetítés: 2016.10.22. szombat 17:00
A film egy harmincöt tételből álló, szöveg és zene nélküli, képi történet. Díszítetlen és hamisítatlan, egyszerű eszközökkel vetíti elénk a víz alatti felvételek hatalmas gyűjteményét, amelyben elénk tárul a mélység gazdag élete, a zsákmányát kereső ember számtalan technikája, és az óceán hatalmas ereje, ahogy őrzi kincseit.
Előzetes: itt

ocean

UGORJ, ASHIN! / JUMP! ASHIN, 2011, 128 perc, rendete: Lin YU-HSIEN vetítés: 2016.10.22. szombat 18:15
A film, a rendező testvérének, Ashinnak a történetét meséli el, aki északkelet Tajvanon egy kisvárosban nőtt fel. A család egy gyümölcsboltot üzemeltet. Ashin korán csatlakozott az iskolai tornász csapathoz, és hogy válogatott játékos lehessen, keményen edzett. Idővel azonban egyre inkább beszippantja őt legjobb barátja, “Uborka” bandája, és kezdi hanyagolni az edzéseket. A kábítószer és a bandaháború előli menekülés közben Ubi meghal, a könnyeid!” Úgy Hazamegy és ismét nekilát edzeni. Tudja, ez az utolsó esély ahhoz, hogy még egyszer elrugaszkodjon.
Előzetes: itt

jump-ashin02

UGRÁS, FIÚK! / JUMP! BOYS, 2005, 85’, rendezte: Lin YU-HSIEN vetítés: 2016.10.22. szombat 20:30
Ez a film hét tajvani általános iskolás fiú életét mutatja be. A korukbeliekkel ellentétben ők nem online számítógépes játékokkal játszanak és nem a bevásárlóközpontokban lógnak. Bár nagyon más a személyiségük, de egyvalami közös bennük: a torna! Nem számít, mibe kerül, mennyire fáj, milyen nehéz, céljuk, hogy a legjobb tornászok legyenek.
Előzetes: itt

jump-boys01

MILYEN MÉLY AZ ÓCEÁN / HOW DEEP IS THE OCEAN, 2000, 60′ rendezte: TANG Hsiang-Chu, vetítés: 2016.10.20-21. 9:00 (A filmet a DocuArt moziban budapesti középiskolásoknak vetítik.)
Egy megindító barátság története. A rendező azt követi nyomon, hogy a korábban a társadalom perifériájára csúszott főszereplő hogyan talál vissza a gyökereihez. A film gyönyörűen ábrázolja ember és természet elválaszthatatlan kapcsolatát.
Előzetes: itt